Sådan kommer du godt i gang med blodtryksmåling derhjemme Se relaterede produkter

Sådan kommer du godt i gang med blodtryksmåling derhjemme

Ifølge Hjerteforeningen lider omkring 1 million danskere af forhøjet blodtryk, men hos mange er det endnu ikke opdaget. Med en blodtryksmåler til hjemmebrug kan du selv tjekke, hvordan det står til med dit blodtryk og regelmæssigt teste det for at se, om der sker nogle ændringer. Overvejer du at få din egen blodtryksmåler til hjemmebrug, kan du læse her, hvad du bør være opmærksom på.  

Gode råd til valg af blodtryksmåler 

Når du skal vælge blodtryksmåler, bør du være opmærksom på, om du kan udskifte manchetten, så den passer til din arm, og ikke er for stor eller lille, da det kan påvirke målingen. Derudover kan det være en god idé at handle et sted, hvor blodtryksapparatet kan sendes til kontrol en gang om året, hvor producenten tjekker om det stadig måler korrekt.  

Det kan være en fordel at købe blodtryksmåleren, hvor det er muligt at få rådgivning om, hvordan den virker. Du bør derudover være opmærksom på, om der er en manual på dansk, så det er klart og tydeligt for dig, hvordan du måler blodtrykket korrekt. Skulle blodtryksapparatet ikke virke optimalt, er det også vigtigt, at du kan returnere det igen. 

Fuldautomatiske blodtryksmålere er bedst til hjemmebrug 

Hvis du er på udkig efter en blodtryksmåler, har du måske opdaget, at der er forskellige typer på markedet – både fuldautomatiske og manuelle. Vælger du en manuel blodtryksmåler, skal du være opmærksom på, at dit blodtryk stiger, når du selv pumper manchetten op, og du bør derfor få hjælp til at pumpe den op. Ofte vil en fuldautomatisk blodtryksmåler være mest egnet til hjemmebrug, da du ikke er afhængig af andres hjælp for at måle dit blodtryk. 

Blodtryksmåler til overarm eller håndled

De fuldautomatiske blodtryksmålere findes i to varianter – én til overarmen og én til håndleddet. I Danmark anbefaler Dansk Hypertensionsselskab dog, at du anvender en blodtryksmåler til overarmen, da der er større risiko for fejlmålinger ved en blodtryksmåler til håndleddet. Derudover bør du være opmærksom på at vælge en udgave, som er godkendt af Dansk Hypertensionsselskab, dabl® Educational Trust eller British Hypertension Society. 

>> Se vores udvalg af blodtryksmålere her

Du kan se listen over de blodtryksmålere, som er godkendt af dabl® Educational Trust her 

Hvordan måler jeg selv mit blodtryk?

Når du måler dit blodtryk, skal du være opmærksom på følgende: 

  • Ingen rygning de sidste 30 minutter før du måler dit blodtryk
  • Ingen kaffe eller rygning i timerne før en blodtryksmåling
  • Sid behageligt med ryggen mod rygstøtten i en stol og uden korslagte ben
  • Slap af i mindst 5 minutter inden målingen foretages
  • Ingen tale eller bevægelse under målingen
  • Armen skal være blottet, og der må ikke være tøj, som strammer på armen
  • Blodtryksmanchetten må ikke stramme, og en finger skal ubesværet kunne være mellem manchetten og overarmen
  • Armen skal hvile på bordet, og manchetten skal være på højde med hjertet
  • Mål dit blodtryk tre gange (nogle blodtryksmålere måler automatisk tre gange)

Hvad betyder tallene?

Blodtrykket er et mål for, hvor hårdt dit hjerte skal arbejde for at pumpe blod ud i pulsårene. Når du måler dit blodtryk, angives det i to tal - eksempelvis 130/80 (udtales ”130 over 80”). Det første tal er udtryk for slagtryk, og det andet tal er udtryk for hviletryk. Begge tal måles i enheden mmHg / millimeter kviksølv. 

  • Slagtrykket kaldes også for det systoliske blodtryk. Det er det højest målte tryk i en pulsåre lige, når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen. Slagtrykket stiger med alderen pga. stivere blodkar og er derfor ofte årsag til forhøjet blodtryk hos ældre.
  • Hviletrykket kaldes også for det diastoliske blodtryk. Det er det lavest målte tryk på en pulsåres væg, når hjertet slapper af mellem to slag.

Hvorfor er det vigtigt at holde øje med sit blodtryk?

Det kan være en god ide jævnligt at få målt sit blodtryk, da forhøjet blodtryk sjældent kan mærkes, men over tid kan gøre skade på blodårerne og dermed øge risikoen for alvorlige sygdomme som blodpropper, hjerneblødning og nyreskader. 

Hvad er et normalt blodtryk?

Blodtrykket varierer meget og afhænger både af alder og aktivitetsniveau. For de fleste vil det dog være normalt at have et blodtryk omkring 120/80 (120 over 80), men det kan sagtens ligge over og stadig være acceptabelt for lige netop dig. Det er derfor noget, du bør snakke med din læge om. 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen