Sådan får du en god opstart på arbejdet efter ferien Se relaterede produkter

Sådan får du en god opstart på arbejdet efter ferien

Det kan være hårdt at starte op igen efter en god, lang ferie. Pas på, du ikke spænder dig selv for hårdt for og husk at tage nogle af de gode ferievaner med ind i hverdagen. Det højner humøret og frihedsfølelsen og kan gøre dig mindre sårbar over for at blive ramt af eksempelvis stress og overbelastning.

Efter en god, lang ferie med masser af tid og nærvær med familien og vennerne, langt væk fra forpligtelser, mødeindkaldelser, pendlertid og følelsen af altid at sakke bagud, kan det være rigtig hårdt at starte op på den travle hverdag igen.

Mange oplever, at den daglige trummerum kan ramme som en hammer efter en ferie. Det er lettere at føle sig stresset, når kalenderen er booket op, og den ene aftale tager den anden. Og du kan føle, at friheden er blevet taget fra dig.

Oplever du den følelse, er det vigtigt, at du passer på dig selv og husker nogle af de gode ferievaner. For det er muligt at give sig selv nogle små, vigtige frirum i løbet af en travl dag, og de kan gøre en stor forskel.  

Hvad er stress? - 5 tegn på stress

Det bedste, du kan gøre, er at lytte til din krops signaler, hvis du føler dig presset i en periode. Kroppen ved bedst, og selvom du måske godt selv ved, at du har brug for at standse op og passe på dig selv, kan det være hårdt at acceptere.

Der findes mange forskellige stresssymptomer, men vi har her samlet 5 af de mest almindelige. Oplever du nogle af følgende symptomer gennem en længere periode, er det vigtigt, at du tager det alvorligt og taler med en læge.

  • Personlighed
    Er du anspændt, irritabel, grådlabil, trist, træt, har problemer med at slappe af, mangler selvtillid eller en mening med det hele? Det kan det være et tegn på stress.
  • Søvn
    Sover du dårligt, vågner flere gange i løbet af natten, har svært ved at falde til ro eller vågner om morgenen uden at føle dig udhvilet?
    >> Se vores udvalg af kosttilskud ved søvnbesvær.
  • Krop
    Har du ondt i maven, ondt i hovedet, hjertebanken, muskelspændinger, kolde hænder og fødder, en knugende fornemmelse i brystet, nedsat sexlyst eller er svimmel? Stress påvirker desuden ofte din mave, så du kan opleve mavekramper eller tilbagevendende diarré.
  • Vægt
    Har du mistet lysten til den gode mad og har i stedet et overforbrug af sukker, salt og fedt, kan det også være et tegn på stress. Kroppen forsøger at kompensere for presset med hurtigere kulhydrater. Har du tendens til undervægt, vil du ofte tabe dig under stressbelastede perioder.
  • Tanker
    Lider du af koncentrationsbesvær, har svært ved at træffe beslutninger og huske, er det også vigtigt, at du er opmærksom. Det er et typisk tegn på stress.

Mistænker du stress, er det vigtigt, at du kontakter din læge med henblik på en samtale.

Motion forebygger stress

Mangel på fysisk aktivitet kan være én af de fælder, vi falder i efter en lang ferie. Når vi holder fri, får vi os ofte bevæget helt uden at tænke over det; på sightseeing, i haven, gåturen til stranden osv. Når hverdagen så rammer igen, sidder mange af os helt stille, og den eneste motion, vi får, er gåturen til og fra bilen, fordi vi ikke føler, vi har tid til andet.

Ønsker du at passe godt på din krop og undgå stress, er fysisk aktivitet, alsidig kost og en god søvnrytme altafgørende. Særligt konditionstræning påvirker vores hjerne positivt. Det frigiver endorfiner, som gør os i bedre humør. Motion kan desuden forbedre vores hukommelse, nedsætte nervøsitet og give ilt til hjernen. Derudover gør motion dig naturligt træt, hvilket kan gøre det nemmere at få den søvn, din krop har brug for.

Frygter du at blive skadet ved høj aktivitet? Læs hvordan du undgår skader her

Hvis du allerede er sygemeldt med stress, er det dog ikke nødvendigvis det bedste for kroppen at udsætte den for hård fysisk træning. En presset krop kan have brug for ro og hvile, før du går i gang med træningen. Tal med din læge om den bedste løsning for dig.

Kilder: sundhed.dk, Psykiatrifonden, Aktiv træning, netdoktor.dk.   

Stress er en reaktion, vi oplever som følge af et stort arbejdspres, vedvarende bekymringer, konflikter eller anden belastning. Kortvarig stress er ikke som sådan farligt, men hvis du er stresset over en længere periode, kan det gøre dig alvorligt syg.

Der findes mange forskellige symptomer på stress, men nogle af de mest udbredte er: Søvnproblemer, dårligt humør, smerter i hoved og mave, koncentrationsbesvær og vægtudsving. Er du i tvivl om, om du er stresset, er det vigtigt, du taler med din læge, da stress er en sygdom, der skal tages meget alvorligt. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters motion om dagen til alle voksne personer. Det er godt for vores fysiske og psykiske velvære. Motion frigiver endorfiner til hjernen og gør os automatisk i bedre humør. Desuden bliver vi naturligt trætte efter en træning, hvilket kan gøre det nemmere at falde i søvn, hvis du oplever en stresset periode.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen