Sådan beskytter du dig mod myg og lindrer dine myggestik Se relaterede produkter

Sådan beskytter du dig mod myg og lindrer dine myggestik

Myg kan være en irriterende plage, især i de varme måneder, hvor de er mest aktive. Udover at være generende kan myggestik også føre til kløe, hævelse og i enkelte tilfælde give allergiske reaktioner. I denne artikel får du gode råd til, hvordan du kan beskytte dig mod myg og lindre ubehaget fra myggestik.

Forstå myggens adfærd

Myg er mest aktive ved daggry og skumring, men de kan også være aktive om natten. De tiltrækkes af kropsvarme og kuldioxid fra åndedrættet. Visse kropslugte kan også gøre nogle mennesker mere attraktive for myg end andre.

Sådan beskytter du dig mod myg

Forebyggelse er nøglen til at undgå myggestik. Heldigvis er myg i Danmark ikke smittebærere af farlige sygdomme som i de subtropiske og tropiske verdensdele. Hvis du rejser i troperne, er det vigtigt at være opmærksom på myggestik, da de kan overføre alvorlige sygdomme som malaria, gul feber, denguefeber og japansk hjernehindebetændelse.

Beskyt dig fra myggene med korrekt beklædning

Ifør dig en langærmet trøje og lange bukser for at minimere den eksponerede hud, som myggene kan stikke i. Lyse farver er også bedre, da mørke farver kan tiltrække myg. Tøj og anden tildækning er det bedste middel mod stik, da myggene har sværere ved at nå ind til din hud gennem stof. Husk myggenet til barnevognen og sæt eventuelt et net foran åbne vinduer eller rundt om sengen for at holde myggene ude.

Myggespray og andre midler, der afskrækker myg

Myggespray maskerer din duft, så myggene ikke sætter sig på dig. Det er en skrap kemi, som du skal undgå at få i øjnene, på læberne eller på hudområder med sår eller irriteret hud. Spray myggespray i hånden for at fordele den i ansigtet. Sprøjt ikke direkte i hovedet. Smør dig kun ind på blottet hud, og husk at myggespray kun virker der, hvor huden er smurt ind. Det er ikke nok at smøre dig ind nogle steder og håbe på, at lugten holder myggene helt væk.

Du kan finde både kemiske og naturlige alternativer til myggespray med citron, mynte eller eukalyptusolie. Myggemidlerne er til at sprøjte på huden som spray, lotion og stift. De blokerer for myggenes evne til at registrere, at der er en blodkilde lige foran deres sugesnabel. Midlerne skræmmer altså ikke myggene væk men forhindrer, at de suger blod.

Besøg apotekeren.dk for at finde de produkter, du har brug for til at beskytte dig mod myggestik.

Tænk over, hvor du opholder dig

Myg er mest aggressive om aftenen og i fugtige områder, så klæd dig godt på, hvis du opholder dig i en skov eller ved vandet om aftenen. De er ikke stærke til at flyve, så find et sted, hvor det lufter lidt. Ventilatorer og aircondition hjælper også, da myg ikke kan lide kolde og bevægende luftstrømme. Minimer brugen af lys om natten, da det tiltrækker myg.

Gode råd til at lindre dine myggestik

Med sommeren kommer flere solskinstimer, varmere dage og flere myg. Typisk starter sæsonen for myg og myggestik i slutningen af maj, topper i juni og stilner så småt af igen i august. Hvis uheldet er ude, og du får myggestik, er der her et par gode råd til at lindre ubehaget.

Reager hurtigt og reducer hævelsen efter et myggestik

Påfør noget koldt som en ispose eller en kold klud på stikket for at reducere hævelsen og kløen.

Medicinske midler og cremer, der lindrer myggestik

Kløe fra myggestik kan dæmpes med lokalbedøvende creme eller et kløestillende middel i form af creme, spray eller stift. Du kan finde disse produkter hos apotekeren.dk.

Naturlige midler, der kan lindre kløe efter myggestik

Naturlige midler som aloe vera, honning og æteriske olier som lavendel kan også være effektive til at reducere kløe og betændelse.

Selvom myg kan være en plage, behøver de ikke at ødelægge dine udendørs aktiviteter. Hvis du har en korrekt påklædning, bruger myggemidler og er opmærksom på, hvor og hvornår du opholder dig udendørs, er du godt rustet til at holde myggene på afstand og nyde de dejlige sommeraftener uden generende stik.

Kilder: Sundhed.dk, Miljøstyrelsen, astma-allergi.dk og Forbrugerrådet Tænk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen