Osteoporose - sådan håndterer du en ny osteoporosediagnose Se relaterede produkter

Osteoporose - sådan håndterer du en ny osteoporosediagnose

Osteoporose (knogleskørhed) kan være en svær diagnose at få. Har du netop fået konstateret osteoporose, eller er du på vej til at få det undersøgt? Måske mærker du bekymringen over, hvad diagnosen betyder for din fremtidige sundhed. Du er langt fra alene, og der findes gode hjælpemidler til at håndtere både sygdommen og dens udfordringer. Her finder du information, der hjælper dig med at tage de første skridt, forstå risici og optimere din hverdag.

Hvad betyder det at få konstateret osteoporose?

At få diagnosen osteoporose betyder, at dine knogler er blevet mere porøse og mindre modstandsdygtige over for stød og belastninger. Det sker som en naturlig del af aldringen, men kan også opstå på grund af arvelig disposition, sygdom, livsstil eller medicin. Diagnosen betyder, at risikoen for knoglebrud er større, og det kan kræve livsstilsændringer for at passe på din krop. Osteoporose konstateres ofte ved en scanning, der måler knogletætheden (DXA-scanning). Hvis du lige har fået diagnosen, er det vigtigt at få den rette hjælp, så du kan få en god hverdag. Selvom det kan føles skræmmende, er der heldigvis meget, du selv kan gøre for at forbedre din situation og forebygge yderligere knogletab.

Risici og udfordringer ved osteoporose

At leve med osteoporose indebærer visse risici og udfordringer, som du bør være opmærksom på.

Osteoporose kan give udfordringer i dagligdagen

En skrøbelig knoglemasse kan betyde, at du lettere kommer til skade ved fald eller stød. Et simpelt fald, der måske ikke ville have gjort den store skade før, kan nu give brud på for eksempel håndled, hofte eller ryghvirvler. Det kan være smertefuldt og medføre nedsat mobilitet og funktionsevne i en periode. Det kan være en god idé at tilpasse hjemmet og daglige rutiner for at mindske risikoen for fald og uheld.

Psykiske og sociale aspekter ved en osteoporose

Det er naturligt, at osteoporose kan påvirke dit selvbillede og give bekymringer om fremtiden. Du kan føle dig mere sårbar og usikker på, hvad der venter. Derudover kan det gøre det sværere at deltage i de fysiske og sociale aktiviteter, du plejer. Det er vigtigt, at du taler med dine nærmeste om dine følelser og accepterer, at du vil få brug for mere hjælp.

Risiko for frakturer og komplikationer

Den største risiko ved osteoporose er, at dine knogler er mere udsatte for brud. Et hoftefraktur eller et hvirvelkollaps kan føre til langvarige smerter, nedsat bevægelighed og livskvalitet. Selvom osteoporose kan føles overvældende i begyndelsen, er det vigtigt, at du tager diagnosen alvorligt og minimerer risiciene. Med den rette indsats kan du forhindre yderligere knogletab og reducere risikoen for frakturer.

De første skridt med osteoporose: Hvad du kan gøre her og nu

Heldigvis er der en masse, du selv kan gøre for at håndtere din osteoporose og forebygge komplikationer. Her er nogle af de vigtigste tiltag, du kan tage:

Kost og ernæring

En næringsrig kost, der er rig på calcium og D-vitamin, er essentiel for knoglernes sundhed. Sørg for at få nok mælkeprodukter, grønne bladgrøntsager, bønner, nødder og fuldkornsprodukter. Hvis du har svært ved at få dækket dine behov gennem kosten, kan du supplere med tilskud af calcium- og D-vitamintilskud.

Alle danskere anbefales et tilbud af D-vitamin i vinterhalvåret. Men hvis du har osteoporose, bør tilskud af calcium og D-vitamin altid tages.

Motion og træning

Regelmæssig motion er supervigtigt for at vedligeholde knoglestyrken. Gåture, dyrk styrketræning og lav balance- og koordinationstræning for at forebygge fald. Din fysioterapeut kan rådgive om de bedste øvelser til din situation.

Medicin og tilskud fra lægen

Hvis din knoglemasse er meget lav, kan din læge ordinere osteoporosespecifik medicin, som kan mindske yderligere knogletab. Tal med din læge om, hvilke muligheder der er relevante for dig.

Indretning og hjælpemidler

Gør dit hjem mere sikkert ved at fjerne løse gulvtæpper, sørge for god belysning og installere gelænder ved trappetrin og badekar. Brug ganghjælpemidler som stok eller rollator, hvis det er nødvendigt. Det kan hjælpe med at forebygge farlige fald.

Få mere hjælp til osteoporose

Du står bestemt ikke alene med din osteoporosediagnose. Op mod 700.000 danskere har osteoporose. Der er masser af støtte og ressourcer at hente:

  • Tag kontakt til Osteoporoseforeningen, som kan give dig rådgivning og hjælp. De tilbyder bl.a. gratis træningswebinarer og digitale kurser til dig, der er ny med knogleskørhed.
  • Hav en tæt dialog med din læge, så I kan følge op på din behandling og eventuelle komplikationer.
  • Bliv tilknyttet en fysioterapeut, der kan hjælpe dig i gang med de rette øvelser og aktiviteter.
  • Søg støtte hos familie og venner. Del dine bekymringer med dem, så de bedre kan forstå og hjælpe dig.
  • Hvis du er blevet diagnosticeret med osteoporose inden for de sidste 6 måneder, tilbyder apoteket en samtale med en farmaceut om både din medicin og din sygdom. Besøg dit lokale apotek for at få mere information.

Med den rette viden og indsats kan du leve et aktivt og godt liv med osteoporose. Tag udfordringen op, og husk at du ikke er alene.

Kilder: osteoporose.dk, sundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen