Nødprævention – "morgen efter"- piller Se relaterede produkter

Nødprævention må ikke anvendes som almindelig prævention. Det er derfor en god ide at tale med din læge eller sygeplejersken om at finde en præventionsform som passer til dig.

Nødprævention – Her er dine muligheder

Nødprævention bruges helt nøjagtigt til at forhindre uønsket graviditet. Det er beregnet til at blive brugt i nødsituationer, dvs. når din almindelige præventionsmetode har slået fejl eller blot er blevet glemt.

Hvad er nødprævention?

Når situationen opstår, har du to muligheder, når det kommer til nødprævention. Den første er den klassiske fortrydelsespille, også kaldet "morgen efter"-pillen. Disse piller kan købes uden recept på apoteket.

Find fortrydelsespillen her >>

Den anden mulighed er indsættelse af en kobberspiral. Spiralen skal sættes op af en læge eller gynækolog inden for 5 dage efter ubeskyttet samleje.

Det betyder, at spiralen kan være svær at få indsat inden for den korrekte tidsramme, men den giver dig til gengæld en ny præventionsmetode, som varer i op til 5 år.

Målet med begge nødpræventionsmetoder er at eliminere befrugtning og graviditet, men de virker på forskellige måder.

Skulle du have behov for hjælp vedrørende nødprævention, kan du få hjælp af personalet på apoteket, gynækolog/jordemoder eller din egen læge.

Hvordan fungerer befrugtning?

For at vide hvordan du undgår befrugtning, er det en god ide at vide, hvordan befrugtning fungerer.

Omkring én gang om måneden modnes et æg i æggestokkene, inden det vandrer ud i æggelederen. Hvis ægget i denne tid kommer i kontakt med sædceller, kan ægget smelte sammen med sæden og dermed danne et foster, som så vokser og bliver et barn.

Sådan fungerer fortrydelsespiller

Ved at tage fortrydelsespillen forsinkes æggets vandring fra æggestokkene, så det ikke kommer i kontakt med sædcellerne. Det bliver derfor ikke befrugtet og bliver ikke til et foster. Det skal understreges at nødprævention ikke kan afbryde en graviditet, der allerede er begyndt.

Som nævnt tidligere fungerer den nødprævention, som i daglig tale kaldes fortrydelsespillen, ved at forsinke ægløsningen og dermed mindske risiko for graviditet.

Hvilke typer nødprævention kan man købe på apoteket i Danmark?

I Danmark findes der to forskellige typer nødpræventionspiller.

Den ene indeholder det aktive stof ulipristalacetat, som kan tages op til fem dage (120 timer) efter ubeskyttet sex og når som helst i menstruationscyklus.

Den anden type indeholder det aktive stof levonorgestrel, som skal helst tages inden 12 timer, men senest tre dage (72 timer) efter ubeskyttet sex.

Begge typer nødprævention virker bedre, jo hurtigere de indtages, men må ikke tages mere end én gang pr. cyklus. Fortrydelsespiller virker ikke, hvis du allerede er gravid og beskytter ikke mod seksuelt overførte infektioner.

Grundig information om brug og virkning af nødprævention gives på apoteket eller hos egen læge.

Hvilken nødprævention er den rigtige for dig?

Er du i tvivl om, eller har du spørgsmål vedrørende nødprævention, bør du tale mulighederne igennem med apotekspersonale, gynækolog/jordemoder eller henvende dig til din egen læge.

Nødprævention må ikke anvendes som almindelig prævention. Det er derfor en god ide at tale med din læge eller sygeplejersken om at finde en præventionsform som passer til dig.

 

Kilde: Source: Glasier AF et al., Lancet 2010; 375: 555–62. Source: Bearak J et al., Unintended pregnancy and abortion by income, region, and the legal status of abortion: estimates from a comprehensive model for 1990–2019, Lancet Global Health, 2020, 8(9), http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(20)30315-6/fulltext

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen