Næsten halvdelen tager deres inhalationsmedicin forkert Se relaterede produkter

Næsten halvdelen tager deres inhalationsmedicin forkert

Har du helt styr på inhalationsteknikken for din astma eller KOL-medicin? Hvis du ikke tager medicinen korrekt, får du ikke den fulde effekt af medicinen – og det er der mange, der ikke gør. Er du I tvivl, om det er dig, kan du på dit lokale apotek få tjekket din inhalationsteknik ganske gratis.

Selvom du har været flittig bruger af en inhalator gennem flere år, er det ikke sikkert, at du har så godt styr på det, som du ellers går og tror. Faktisk skønnes det, at cirka halvdelen ikke tager medicinen rigtigt, og dermed kommer medicinen ikke hele vejen ned i lungerne hvilket medfører, at medicinen ikke får den ønskede virkning. Derfor opfordrer Lungeforeningen til, at man får tjekket sin inhalationsteknik gerne en gang om året.

– Er du det mindste i tvivl, om du tager din inhalationsmedicin rigtigt, er det en rigtig god idé at tage et smut forbi dit lokale apotek, hvor de kan tjekke din teknik og rådgive dig, siger Anne Brandt, der er direktør for Lungeforeningen.

Konsekvenser af forkert inhalationsteknik

En inhalator bruges frem for piller, da medicinen skal direkte ned i lungerne for at virke her. Er inhalationsteknikken forkert er konsekvenserne ofte hoste og åndenød. Det skyldes, at astma og KOL-patienter ikke får den mængde af medicin, der er tiltænkt for at behandle deres symptomer. Samtidig kan forkert brug af inhalator medføre flere andre bivirkninger. Det kan eksempelvis være svamp i munden eller irriterede slimhinder.

Tjek din inhalationsteknik

Er du i tvivl om hvordan inhalatoren bruges, om medicinen virker, hvordan du får den rigtige dosis, hvordan inhalatoren skal opbevares eller hvordan du undgår gener, bør du tage en snak med apoteket eller din læge omkring dette. Hvis du vælger at besøge apoteket for at få tjekket din inhalationsteknik, ser de på din nuværende teknik og rådgiver dig omkring, hvordan du eventuelt kan forbedre teknikken. Alt efter behov får du også råd til eksempelvis rengøring, opbevaring eller svar på spørgsmål, hvis du for nyligt har udskiftet din inhalator. 

Sådan foregår et tjek af inhalation:

  • Dit brug af inhalator tjekkes, og du rådgives om eventuelle problemer, så din inhalation bliver optimal
  • Hvis du er ny bruger, får du demonstreret, hvilken inhalationsteknik, du skal bruge til netop din inhalator
  • Du får gode råd til at løse eventuelle problemer med din medicin
  • Afhængigt af dit behov kan du f.eks få rådgivning om rengøring af din inhalator og om, hvordan du kan se, om inhalatoren er tom
  • Du får svar på dine spørgsmål om brug af din inhalator

 

___________

Dette indlæg er lavet i et samarbejde med apotekeren.dk. Se vores store udvalg af produkter her.

 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen