Pollenallergi: Sådan kommer du bedst igennem foråret Se relaterede produkter

Pollenallergi: Sådan kommer du bedst igennem foråret

Over en million danskere lider af høfeber, og symptomerne kan være forbundet med store gener. Det er vigtigt at finde en behandlingsform, der virker, så du så vidt muligt kan leve et liv uden begrænsninger. Sådan lyder rådet fra rådgiver Christine Højer Eriksen fra Astma-Allergi Danmark.

Snue, løbende næse og nys. Det kan lyde som en helt almindelig forkølelse, men forekommer symptomerne på samme tidspunkt af året hvert år og varer de længere end en uge, er der god grund til at undersøge, om du er en af de mange danskere, der lider af allergi over for pollen eller anden allergi. Symptomerne kaldes også høfeber.  

Over en million danskere lider af høfeber, og for den gruppe kan foråret være forbundet med store gener, når der er en stor koncentration af pollen i luften. Symptomerne kan være meget voldsomme, udmattende og føles som en influenza eller som at befinde sig i en osteklokke. 

”Det er vigtigt at være opmærksom på sine symptomer. For kommer de samme næse-, øjen- og/eller lungesymptomer på bestemte tidspunkter af året, er der stor risiko for, at det er allergi. Så er det vigtigt at kontakte lægen, så man kan blive udredt og få den rigtige diagnose og behandling,” siger rådgiver i Astma-Allergi Danmark, Christine Højer Eriksen.

Allergi eller forkølelse?

Løbende eller tilstoppet næse, nys, irriterede øjne, hoste og måske træthed. Symptomerne på høfeber kan minde meget om en almindelig forkølelse, men der er stor forskel på de to. En forkølelse kan for eksempel give feber og varer ofte ikke længere end en uge, hvorimod allergi kan strække sig over en længere periode. 

”Symptomerne kan påvirke livskvaliteten i høj grad, og derudover kan en underbehandlet høfeber gøre det svært at koncentrere sig, give astmasymptomer og træthed. Derfor er det vigtigt, at du tager symptomerne seriøst,” forklarer Christine Højer Eriksen.

Sådan fastslår du din allergi

Foråret og sommeren er højsæson for de mange forskellige typer pollen, vi har i Danmark. Er du i tvivl om, hvilken type allergi, du lider af, er det en god idé at kigge nærmere på den periode, du oplever at få allergisymptomer.  

Pollensæsonen løber typisk fra februar til august. I foråret er det fortrinsvist pollen fra træer, der generer, mens sommeren er præget af græspollen. Sæsonen for skimmelsvampesporerne alternaria og cladosporium løber som udgangspunkt fra maj-oktober, men over sommeren og efteråret stiger antallet af svampesporer i luften, hvorfor der kan være øget risiko for at få symptomer for netop denne type allergi.

Pollenkalender

Følgende kalender kan bruges som en indikator for, hvilken type allergi du lider af. Vær dog opmærksom på, at vind og vejr kan påvirke sæsonen hvert år:

  • Februar: Hassel
  • Marts: El og elm
  • April og maj: Birk
  • Juni og juli: Græs
  • Juli og august: Bynke

”Får du symptomer på allergi, skal du reagere. Lægen kan ved at sammenholde dine symptomer med enten blodprøvesvar eller svar fra en priktest fastslå, om du lider af allergi, og hvad du specifikt er allergisk overfor,” forklarer Christine Højer Eriksen.

Foruden pollenallergi kan du få allergisymptomer af husstøvmider og forskellige slags dyr. Her vil symptomerne ofte være de samme som ved pollenallergi. Forskellen er, at du kan blive ramt af dem hele året rundt, hvorimod pollen er sæsonbestemt.

Hold øje med Dagens Pollental

Lider du af pollenallergi, er et af de mest effektive værktøjer, du kan bruge, daglige opdateringer med dagens pollental. Hver dag udsender Astma-Allergi Danmark i deres app meldinger om luftens indhold af de vigtigste pollentyper, der hyppigst giver allergi. Det giver dig mulighed for at planlægge dagens aktiviteter, så du samtidig tager hensyn til din allergi.

Du kan downloade den gratis app Dagens Pollental fra Astma-Allergi Danmark. Her får du blandt andet vist de pollental, der er relevante for dig og en pollenvarsling med en femdøgnsprognose.

Sådan mindsker du allergisymptomer
Pollenallergi kan ikke kureres, men der er flere tiltag, du selv kan gøre for at holde symptomerne nede. Her får du Astma-Allergi Danmarks bedste råd til, hvordan du kan gøre hverdagen mere tålelig i pollensæsonen.


Udendørs:

  • Husk din medicin.
  • Undgå eller begræns udendørsaktiviteter såsom idræt, hvis du får svære symptomer.
  • Mindsk pollen i øjnene ved at bruge solbriller eller cykelbriller.
  • Brug eventuelt en pollenmaske, så du ikke indånder luft med pollen.
  • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.
  • Har du allergi over for svampesporer så undgå skoven, når det er fugtigt eller har regnet.
  • Du er mere udsat på cyklen, fordi du trækker mere pollenforurenet luft ned i lungerne, når du er forpustet. Derfor er det vigtigt, at du er velbehandlet, hvis du cykler meget og har høfeber.


Indendørs:

  • Sørg for at få luftet ud, så du får et godt indeklima. Undgå dog at lufte ud midt på dagen, hvor der normalt er mest pollen i luften.
  • Pollen kan sætte sig i tøj, der bliver tørret udendørs, derfor kan du med fordel bruge tørreloft, kælder eller tørretumbler i pollensæsonen. Tørring af tøj i boligen kan give fugt og dårligt indeklima, derfor er det bedst at undgå.
  • Gør grundigt rent en gang om ugen. Så fjerner du de pollen, der sidder i støvet.
  • Har du et ventilationsanlæg i boligen, kan du undersøge, om der kan monteres et pollenfilter.

Find den rigtige behandlingsform

Er du plaget af allergi, er det vigtigt, at du i samråd med din læge finder den rette behandling, der kan holde symptomerne nede. For det er muligt at behandle allergi, så du formentlig kan leve et liv uden for mange gener.

Uanset hvad du gør, kan du ikke undgå pollen, og derfor er det vigtigt at holde øje med dine symptomer og behandle dem med øjendråber, næsespray og antihistaminer, som er den måde, man kan behandle pollenallergi. For nogle er allergivaccination også en mulighed. Har du vejrtrækningsproblemer, behandler man med astmamedicin.

>> Se vores udvalg af allergimedicin

”Du skal stræbe efter ikke at have begrænsninger i din hverdag på grund af din allergi. Sammen med din læge skal du finde en behandlingsform, der gør, at du kan leve uden gener, der giver begrænsninger. Hvis din praktiserende læge ikke kan finde den optimale behandling, kan din læge vurdere, om du skal henviseres til en speciallæge. Uanset hvad er det vigtigt, at du ikke bare lever med symptomerne, og så skal man være opmærksom på, at åndenød og irritation i øjne og næse kan også have andre årsager end allergi,” forklarer Christine Højer Eriksen. 

Har du spørgsmål til din allergi eller symptomer, er du altid velkommen til at ringe til Astma-Allergi Danmarks rådgivningstelefon. Her kan du ringe alle hverdage mellem 9-12 samt onsdage kl. 16-18 og tale med en rådgiver. Rådgivningens telefonnummer er 4343 4299.

Du kan også altid henvende dig til personalet på apoteket, som kan give dig en faglig og personlig vejledning til valg af allergimedicin.


Kilder: www.astma-allergi.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen