Snyd høfeberen før den snyder dig
For de fleste mennesker varsler foråret lysere tider, solskin, varmere temperaturer og lyst til aktiviteter under åben himmel. Men årstiden har desværre også en skyggeside. Forårsmånederne medfører et stærkt stigende antal pollen i luften, der kan afføde høfeber og andre overfølsomhedsreaktioner.
Symptomerne på høfeber viser sig ofte fra øjne og næse. Dine øjne kan klø, hæve, løbe i vand og blive røde. Din næse kan stoppe til, løbe med et tyndt og vandigt sekret, medføre generende kløe og hyppige nys. Andre symptomer kan være hovedpine, træthed, søvnbesvær og en generel utilpashed.
Stigende forekomst
I Danmark skønnes det, at 1,2 million danskere lider af høfeber*. Man regner desuden med, at mellem 10 og 25 % af den vestlige befolkning har høfeber. Patienter med høfeber har øget risiko for også at få astma, og 80 % af patienter med allergisk astma har også høfeber**.
Mange mulige årsager
Der findes ikke en entydig forklaring på den øgede forekomst. Det er foreslået, at stigningen skyldes indeklimaet i boliger og på arbejdspladser, hvor der med isolerede rum er grobund for allergener som f.eks. husstøvmider og dyrehår. I udemiljøet peges på forureningens følger i form af partikler fra forbrændingen hos biler og fabrikker. Import af bynkearter fra udlandet og beplantning af platantræer kan også spille ind**.
Voksne og børn reagerer på forskellig vis. De er ofte ikke klar over, at det er en allergisk reaktion. Symptomerne kan minde om f.eks. forkølelse. Mange patienter vænner sig ganske enkelt til reaktionerne, og anser dem for at være normale. Det gør det vanskeligt at give en præcis diagnose og kortlægge det egentlig omfang af høfeberen.
Forringet livskvalitet
Høfeber kan opstå når som helst gennem hele livet. Nogle er plaget hele livet, mens andre kan vokse fra den. Den kan ændre sig gennem sæsonen, og de værst ramte oplever forringet livskvalitet med søvnbesvær, koncentrationsbesvær og vanskeligheder ved at passe arbejdet. Risikoen for at udvikle astma er tilmed stor.
- Når børn og unge rammes af allergi, påvirker det skolegangen og indlæringen. Reaktionen på pollen kommer for manges vedkommendes netop i eksamenstiden, når skoleåret skal afsluttes og evnerne vurderes. Det får mange til at præstere dårligere end sædvanligt. Det samme gælder den arbejdende del af befolkningen, der rammes af allergi. Deres produktivitet formindskes, udtalte seniorforsker Karin Dam Petersen, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland i forbindelse med offentliggørelsen af et stort forskningsstudie***.
Få det hellere tjekket
Det er en god idé at konsultere egen læge, hvis du har mistanke om høfeber eller andre allergiske reaktioner. Fortæl om dine symptomer og bliv undersøgt med en hudpriktest, der kan vise, om du eventuelt har allergi med straks-reaktioner. Lægen kan også foreslå en RAST-test**** rettet mere specifikt mod visse allergifremkaldende stoffer - og ud fra det samlede billede afgøres din individuelle behandlingsform.
Søg råd og rette midler på apoteket
Når du har kortlagt årsagen til din høfeber, gælder det om at vælge de mest effektive midler til indsatsen. Øjendråber eller næsespray kan eksempelvis give en lindrende her-og-nu virkning. Hvis du lider af allergi i det meste af sæsonen, bør du vælge en forebyggende behandling før sæsonstart med f.eks. tabletbehandling, forebyggende næsespray og øjendråber. Apoteket guider dig frem til den rette løsning:
- Vi er alle forskellige, og pollen kan give forskellige symptomer hos den enkelte. Derfor er det vigtigt med individuel vejledning, så du får den rette løsning.
På apoteket tilbyder vi godkendte og veldokumenterede produkter, der giver hurtig og effektiv lindring til både børn og voksne. Vi rådgiver forebyggende omkring pollenallergi og de mange muligheder, der findes for at holde øje med den aktuelle pollensituation, udtaler apotekspersonalet.
Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.
Gode råd mod høfeber
- Husk din medicin
- Slå græs, mens det er fugtigt af dug
- Brug tørretumbler og tør dit vasketøj inden døre i sæsonen
- Vask eller skyl håret fri for pollen, inden du går i seng
- Luk bilens vinduer og brug gerne pollenfilter
- Brug solbriller eller cykelbriller, når du cykler - så undgår du pollen i øjnene
- Luft ud, når pollentallene er lave
- Tjek pollentallene og planlæg dagen efter dem
- Hold dig så vidt muligt indenfor
- Undgå pelsdyr, som kan have pollen i pelsen
Kilder: www.astma-allergi.dk, www.netdoktor.dk og www.sundhedsguiden.dk
***Se PhD-afhandlingen Allergy-vaccination: investigating the interrelationship between need, demand, and socio-economics factors. University of Southern Denmark, 2009.
****RAST står for Radio Allergo-Sorbent Test. Her måles allergiantistoffer, såkaldte IgE antistoffer, rettet mod specifikke allergifremkaldende stoffer som fx pollen, dyr eller husstøvmider.