Har du astma eller allergi? Et godt indeklima er vigtigt Se relaterede produkter

Har du astma eller allergi? Et godt indeklima er vigtigt

Mennesker der har astma eller allergi, er særligt overfølsomme over for generende stoffer som støv, røg, mados og bakterier. Et godt indeklima er vigtigt og er med til at mindske allergisymptomer som for eksempel irriterede luftveje. Heldigvis er der gode råd at hente.

I gennemsnit opholder vi os indenfor 90 procent af tiden. Et sundt indeklima er derfor afgørende for vores helbred og velvære, især hvis du lider af overfølsomhedssygdomme som astma eller høfeber. Her er tre ting, du kan gøre for at sikre et godt indeklima

1. Luft hyppigt ud

Mange nyere boliger har et indbygget ventilationssystem, som udskifter luften indenfor med frisk luft. Nogle gange kan det dog være, at ventilationen ikke er tilstrækkelig, og at du derfor også er nødt til at åbne vinduerne og lufte ud i hjemmet. Lav gennemtræk i 5-10 minutter to til tre gange om dagen. På den måde bliver mængden af både fugt og allergener i luften nedsat. En god tommelfingerregel er at lufte ud, hvis der er to centimer dug på indersiden af ruden. Det kan for eksempel være, når det er koldt, eller når du laver mad, gør rent, eller har været i bad.

2. Gør rent

Når der er tale om et godt indeklima, er den første tanke måske, at du skal gøre rent – hyppigt. Men hvis du tørrer støv af flere gange om ugen, risikerer du faktisk bare at sprede støvet endnu mere rundt i boligen. Det samme gælder rengøringsmidler. Ved hyppig brug, er der større risiko for indånding af kemikalier – især hvis du bruger en sprayflaske. I stedet anbefales det at gøre grundigt rent én gang om ugen. Det er nok – selv hvis du er støvallergiker. Tør overflader af med en fugtig klud, støvsug og vask gulv, og sørg for at lufte ud med gennemtræk både under og efter rengøring, for at mindske mængden af kemiske partikler og støvpartikler i luften. Brug parfumefrie rengøringsmidler, da parfume kan forværre luftvejssymptomer.

3. Skab et (inde)klimavenligt hjem

Indretningen og valg af møbler er også med til at sikre et godt indeklima. Støv samler sig især i polstrede møbler og tæpper og på åbne hylder og reoler. Når du som allergiker eller astmatiker skal udvælge møbler til hjemmet, er det en god idé at kigge efter glatte, rengøringsvenlige overflader. Du kan også undgå støvdep oter i hjemmet ved at opbevare flere ting i skabe i stedet for at have dem stående fremme. Lette møbler kan gøre det nemmere at gøre grundigt rent, da de er nemme at flytte rundt og gøre rent under. Ledninger bør du sætte fast til væggen eller dække med en ledningsskjuler, så de ikke samler støv. Møbler bør du så vidt som muligt ikke stille op ad en ydrevæg, da det kan forårsage skimmelsvamp.

Selvom du kan mindske symptomerne med et godt indeklima, kan du ikke fjerne dem helt. Forhør dig på dit apotek, hvis du har brug for midler til at mindske generne af din allergi eller astma.

Kilde: astma-allergi.dk og Lungenyt

_________

Dette indlæg er lavet i et samarbejde med apotekeren.dk. Se vores store udvalg af produkter her.

 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen