Når snorken bliver uudholdelig
Mig? Jeg snorker da ikke. Sådan er vi nok mange, der har sagt. Snorken generer nemlig sjældent os selv, men kan i den grad genere dem, vi sover sammen med.
Det konstante dybe og gryntende åndedrag, der nogle gange er ledsaget af en piblende lyd. Vi kender alle til lyden af en der snorker, som kan ødelægge en nats søvn. Her taler vi ikke om søvnapnø, som er en lidelse, der kræver behandling. Men helt almindelig, ufarlig snorken – der dog stadig er irriterende for den, der sover ved siden af snorkeren.
Er du en supersnorker?
Vi vælger ikke selv, om vi snorker. Det sker automatisk, når vi sover. Så slapper muskulaturen i svælget af, og det medfører, at der bliver mindre plads i svælget, når man trækker vejret. Det får vævet i næse og svælg til at vibrere og frembringe den usympatiske snorkelyd.
Snorken er ikke kun til gene for den, der ligger ved siden af og ikke kan sove. Men også for den, der snorker. For med snorken kan der følge skam og fravalg af at sove sammen med andre på for eksempel studieture, fordi man er bange for at genere de andre.
Flere ting kan hjælpe
Heldigvis er der hjælp at hente. Der er faktisk flere ting du kan gøre, hvis du som supersnorker vil prøve noget andet end at få et hårdt puf fra partneren, når snorkelyden bliver uudholdelig.
Du kan købe en snorkeskinne, som i mange tilfælde kan afhjælpe den værste snorken. Skinnen virker ved at trække underkæben et par millimeter frem og giver derved bedre gennemstrømning i svælget.
Derudover findes der et stort marked for alverdens produkter, der kan mindske snorken. Effekten varierer, og det, som kan hjælpe den ene, hjælper ikke nødvendigvis den anden. Så du må prøve dig lidt frem.
Et næseplaster kan for nogen være en god hjælp. Næsteplastret sættes på næsen ved sengetid og virker ved at udvide næseborene en smule, så vejrtrækningen bliver lettere. Sportsudøvere bruger også næseplastre til at lette vejrtrækningen.
Næsespray kan også hjælpe. Det virker smidiggørende på slimhinderne i svælget.
Der findes også forskellige mundskyllemidler, som kan rense svælget inden sengetid.
Næsebøjler eller ørepropper?
Du kan snorke gennem både næse og mund. Og hvilket præparat du skal vælge, afhænger af det.
Til næsesnorkere findes en næsebøjle, der sættes op i næseborene og udvider passagen, så der kan komme mere luft.
Snorker du derimod gennem munden, kan du bruge en snorkebøjle, der sidder fast på tænderne og fastholder samtidig underkæben, så tungeroden ikke falder tilbage og blokerer for luftpassage.
En løsning kunne selvfølgelig også være solide hørepropper til partneren, hvis andet ikke virker.
På apoteket har vi flere produkter mod snorken, og vi vejleder dig gerne i, hvad der kan virke godt for dig – og ikke mindst for din partner.
Du kan se en oversigt her over hjælpemidler mod snorken, som du kan købe i håndkøb.
Kilder: Apotekerforeningen og magasinetHelse.dk
__________
Dette indlæg er lavet i et samarbejde med apotekeren.dk. Se vores store udvalg af produkter her.