Lad lipider lindre dine tørre øjne Se relaterede produkter

Lad lipider lindre dine tørre øjne

Vintersæsonen er over os med et skiftende vejrlig. Mange af os kæmper med tørre øjne på grund af den kolde og klare luft, der kan være med til at udtørre øjet. Når vi kommer indendørs på job eller derhjemme følger problemet ofte med, da vi så befinder os i et indeklima med højere temperaturer og lav luftfugtighed.

Indeklimaet kan medvirke til at give tørre og irriterede øjne. Men også når vi læser eller arbejder koncentreret ved en skærm, vil vi sædvanligvis kun blinke omkring en tredjedel mindre end ellers[1]. Det betyder, at øjets overflade ikke bliver smurt med lipider (fedtstoffer) og tårevæske så tit, hvorved øjet hurtigere bliver udtørret. Lipider udskilles ved de Meibomske kirtler i øjenlågskanten, når vi blinker.

[1]Se artiklen “Årsager til irriterende øjne” på www.indeklimaportalen.dk (senest revideret den 17. april 2020).

Tørre øjne – en folkesygdom

Tørre øjne er et relativt udbredt fænomen i Danmark, hvor omkring 11% af den voksne befolkning i aldersgruppen 30-60 år oplever større eller mindre gener i forbindelse med tørre øjne[2]. Tendensen til tørre øjne er større hos den ældre del af befolkningen, og flere kvinder end mænd lider af tørre øjne på grund af hormonelle forstyrrelser.

– Det kan være ret ubehageligt med tørre øjne. Symptomerne kan være røde øjne, følelsen af tørhed, ømme eller grynede øjne, sammenklistrede øjenlåg, når man vågner samt et let sløret syn, der bliver bedre, når man blinker. Heldigvis kan ubehaget lindres med håndkøbsprodukter fra apoteket, udtaler apotekspersonalet.

[2]Se rapporten "Nordic Guidelines 2016: Dry Eye Disease", side 22.

Tårefilm har brug for fedt

Vores øje er et fintfølende organ. Tårefilmen i øjet har til opgave at gøre hornhinden glat, blank og ren. Yderste lag i tårefilmen er et fedtlag, det såkaldt lipidlag, som består af fedt og fedtlignende stoffer. I midten findes et lidt tykkere vandlag og inderst et slimlag – de tre lag skal fungere i en nøje afstemt symbiose.

Lipiderne bliver produceret naturligt i nogle kirtler, der ligger i de øvre og nedre øjenlåg. Ved hvert blink afgiver de lipider direkte over øjenlågsåbningen, hvorfra lipiderne fordeler sig jævnt på tårefilmen. Lipiderne er med til at lukke, stabilisere og reparere lipidlaget, så væskefordampningen bliver forhindret og de irriterede øjne bliver lindret[3].

Tørre øjne vil som oftest skyldes mikroskopiske defekter i øjets lipidlag, så dette lag ikke kan holde på tårevæsken. Ved nedsat tåreproduktion eller for dårlig kvalitet af lipidlaget bryder tårefilmen så at sige sammen, og under påvirkning af ydre forhold opstår de forskellige symptomer på tørre, trætte og irriterede øjne.

Behandling af tørre øjne vil normalt fokusere på at mindske generne med relevante produkter fra apoteket og undgå de udløsende faktorer i omgivelserne. Det kan gøres ved fx at holde regelmæssige pauser fra skærmarbejdet, undgå træk i lokalet, sikre sig en rumtemperatur under 23 grader, justere i lysforholdene og måske overveje skærmbriller i det daglige arbejde.

[3]Se artiklen ”Det tørre øje – lipidlaget bliver beskadiget”. I: Optikeren, juli 2013, side 50-52.

Få øje på apoteket

På apoteket står faguddannede medarbejdere klar til at rådgive dig om lindring og behandling af tørre øjne:

– Der er gode muligheder for at lindre og behandle tørre øjne. Vi spørger derfor ind til symptomer og mulige årsager til generne, inden vi anbefaler en løsning. Vi kan vælge mellem en række veldokumenterede produkter som eksempelvis Lipidspray, øjencreme, øjenrens og forskellige former for øjendråber, der har til formål at opretholde det fugtighedsbevarende lag i øjet, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod tørre øjne

  • Drik rigeligt med vand hver dag, gerne et par liter.
  • Indtag fiskeolie med Omega-3 fedtsyrer.
  • Sørg for at holde mikropauser fra skærmarbejdet og blinke meget.
  • Sørg for at lufte ud.
  • Få klarlagt årsagerne til tørre øjne i samråd med læge, øjenlæge eller optiker.
  • Brug produkter til at lindre mod nedsat tåreproduktion.

Kilder: "Nordic Guidelines 2016: Dry Eye Disease", www.ojenforeningen.dk, www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.sygevoksne.dk, www.vos.dk og www.sundhedslex.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen