Når julen bliver uoverskuelig Se relaterede produkter

Når julen bliver uoverskuelig

Julestemningen spreder sig, men for mange er julen en svær tid. 5-10% af befolkningen oplever vinterdepression, og når man ikke kan leve op til omgivelsernes høje forventninger til julehygge, kan det være en svær højtid at komme igennem, fortæller psykolog Lital Cohen.

Åh, den søde juletid fyldt med varme, smil og hyggelige stunder i familiens skød. Sådan tænker de fleste nok, men for mange er julen forbundet med ængstelighed, energiforladthed og negative tanker. For hvordan kommer det til at gå? Og hvad tænker de andre egentlig om mig?

”Mange føler, at der bliver forventet alt for meget af dem i juletiden, hvor vi gerne skal være glade, sociale og smilende. Har man en depression, er det ganske enkelt ikke muligt at leve op til de forventninger,” siger Lital Cohen, kognitiv psykolog med flere års erfaring i depression.

Den mørke tid kan i forvejen være svær for mange at komme igennem, og man skønner, at mellem 5-10% af befolkningen har vinterdepression i større eller mindre grad.

Få styr på de gode vaner

Oplever du vedvarende, dårligt humør eller måske endda depressive tanker i den kolde, mørke tid, er det vigtigt, at du passer godt på dig selv og tager symptomerne alvorligt, lyder rådet fra Lital Cohen. Det gælder blandt andet om at holde en normal døgnrytme, spise nærende og dyrke motion.

”Bevægelse og masser af frisk luft er helt essentielt. Det har stor betydning for hjernen, at der bliver pumpet blod igennem kroppen, og vi frigiver endorfiner, når vi dyrker motion. Du skal ikke nødvendigvis løbe et maraton eller dyrke hård spinning. En god gåtur, hvor pulsen kommer lidt op, kan også gøre rigtig meget”, siger hun.

Lyset påvirker din hjerne positivt, og motion ilter kroppen, styrker immunforsvaret og højner humøret. Derudover sover du bedre og får en naturlig træthedsfølelse, når du bevæger dig.  

Find en god rutine

Mange af de klienter, Lital Cohen møder, oplever søvnproblemer. De vender om på døgnets timer, ligger søvnløse eller sover for meget.

”Det er vigtigt at komme i gang om morgenen. Selvom det er fristende at snooze, gør det dig kun mere groggy. Vi danskere har en tendens til at forpuppe os, når det bliver koldt og mørkt – og med rette – men det er vigtigt med rutiner, at stå op på samme tid og ikke sove mere end 7-8 timer om natten,” siger hun. 

Jo flere friske og naturlige fødevarer, du spiser, des større energi- og vitaminindsprøjtning får din krop. Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen et dagligt tilskud af D-vitamin til alle danskere i de mørke måneder. 

Depression skal tages alvorligt

Der er stor forskel på vintermelankoli og depressive symptomer, understreger Lital Cohen. Oplever du eksempelvis faldende humør, modløshed, svigtende hukommelse, manglende overskud, vrede, let til tårer eller en indre uro, skal du være meget opmærksom.

”Har man en depression bliver alt påvirket, og man kan ikke handle sig ud af det. Alt bliver vurderet negativt og i allerhøjeste grad også én selv. Man kan have grundlæggende antagelser om ikke at være god nok, ikke kunne slå til, og ofte bruger personer med en depression timevis på at gruble over ting, der er sket i fortiden, hvor de har følt sig utilstrækkelige,” forklarer Lital Cohen.

Hun understreger, at oplever du lignende symptomer i mere end to uger, så er det vigtigt at opsøge hjælp i form af egen læge. Her vil du kunne få hjælp til, om dine symptomer er tegn på en depression, og om du skal i behandling hos en psykolog.

Er det akut, kan du kontakte Livslinjen eller lægevagten på 1813.

Er du pårørende?

Det kan være svært at se én, du holder af, have det dårligt. Især når det handler om det mentale helbred. Ligegyldigt hvad du gør for at muntre personen op, virker det ikke.

Ifølge Lital Cohen er det vigtigt, at du som pårørende til en person med depression forsøger at lytte og prøve at sætte dig ind i, hvad det er, personen kæmper med. Vis at du er der og lav hverdagsting sammen som at gå ture og spise mad. Og så skal du være tålmodig, for der er ikke et ’quick fix’ mod en depression.

”Vi vil ofte gerne have vores pårørende tilbage igen hurtigst muligt, og det kan være fristende at sige sætninger som ”kom nu” og ”tag dig nu sammen”. Depression kan sammenlignes med kviksand. Det er fristende at tænke, at hvis bare jeg kæmper, går det over igen. Men som med kviksand skal man stå stille, være tålmodig og langsomt trække sig op, når sandet er mere stabilt,” siger Lital Cohen.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen