Lider du af tør mund? Se relaterede produkter

Er du tør i munden?

Mundtørhed opstår, når dine spytkirtler ikke producerer nok spyt. Det kan ske ved sygdom og medicinindtag - eller stress og nervøsitet.

I din mund findes store og små spytkirtler. De store danner spyt, når du spiser, mens de små smører din mund med spyt i løbet af dagen. Spyt består mest af vand, men indeholder derudover enzymer, der starter fordøjelsen af din mad, mucin der smører og danner en beskyttende barriere på dine slimhinder samt kalk og antibakterielle stoffer, der beskytter mund og tænder.

>> Køb kunstigt spyt mod mundtørhed her

Du har brug for spyt, både når du skal tale, tygge og synke din mad. Også for at smage skal du have spyt i munden. Spyt er vigtigt for at undgå sygdomme i tænder, tandkød og slimhinder. Det er derfor ikke kun ubehageligt at være tør i munden. Det øger samtidig risikoen for huller i tænderne, tandkødsbetændelse, infektioner og dårlig ånde.

Du har måske oplevet forbigående tør mund eller tør hals på grund af anstrengelse, nervøsitet, stress eller ophidselse, som lægger en dæmper på spytproduktionen. Det kan også være, at du på grund af alder oplever nedsat spytproduktionen. I disse tilfælde kan du lindre ved hyppigt at drikke vand og sutte på spytstimulerende sukkerfri pastiller.

Anderledes er det, hvis du får kronisk tør mund. Du bør da konsultere din læge, da det kan skyldes forskellige sygdomme. Både psykiske og fysiske tilstande kan føre til mundtørhed. Desuden er medicinindtag en hyppig årsag. Du kan derfor i samråd med din læge forsøge at skifte til en anden type medicin, hvis du er ramt af mundtørhed.

Når du mangler spyt, har du større risiko for at udvikle tandkødsbetændelse, huller i tænderne og kronisk dårlig ånde. Du skal derfor gå ofte til tandlæge, hvis du lider af tør mund. I din dagligdag kan du lindre ved at drikke rigeligt med vand og sukkerfri drikke og ved at tygge sukkerfrit tyggegummi.

Du kan også få hjælp af spytstimulerende tabletter med og uden fluor, som kan øge mængden af spyt og beskytte mod huller i tænderne. Tabletter skal smelte langsomt i munden. 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen