Sådan børster du nemmere tænder på dit barn
CURAPROX har i samarbejde med Carina Løvstad, tandplejer, forfatter og ejer af Små Bisser, samlet nogle gode råd til, hvordan du nemmest griber tandbørstningen an. Læs med her.
Tandpleje er vigtigt for almen sundhed og derfor kræver tandbørstning på dit barn grundighed og opmærksomhed. Det er særdeles vigtigt, at man tidligt implementerer gode rutiner omkring tandbørstningen, både så det bliver en naturlig del af hverdagen, men også for at undgå, at det bliver en kamp - for tandbørstningen skal vi i mål med. Så hvad kan du gøre, når dit barn modsætter sig tandbørstning, bider sammen om tandbørsten eller græder? Der er meget du kan gøre, og det kan endda blive til en leg og udvikle sig til nærvær og sjov i familien.
Start med tandpleje tidligt
Det er vigtigt at komme godt fra start, da tandbørstning to gange om dagen er nødvendigt for at bevare en sund mund og sunde tænder.
Begynd allerede med at holde barnets gummer rene, også selvom der ikke er tænder endnu, med en fugtet klud for at fjerne bakterier efter mælk eller grød. Tilbyd også tidligt en bidering for eksempel en af dem, som både fungerer som rangle og tandbørste. De er specielt gode til ømme gummer under et tandfrembrud, men introducer bideringen tidligt for barnet, så det får en fornemmelse af at have noget i munden, som er i kontakt med den sarte slimhinde.
Gør tandbørstningen til en del af en leg
Både tiden før og efter tandbørstningen er værdifuld for jeres familie, når I skal i mål med en grundig tandbørstning på jeres barn. Leger barnet en god leg inden sengetid, kan I som forældre være opmærksomme på at få tandbørstningen flettet ind i legen. I kan også selv hjælpe barnet på vej ved at starte en leg, hvor måske bamsen, dukken eller dinosauren skal have børstet tænder og puttes.
Optakten til tandbørstningen gennem leg er også god til at forberede barnet på tandbørstningen, så barnet ikke afbrydes midt i en god leg og reagerer på tandbørstningen med trods.
Prøv forskellige tandpasta
For nogle børn vil det være sådan, at de kan have svært ved at vænne sig til smagen af tandpasta. En voksentandpasta med en stærk smag af mint med meget skummemiddel kan for de fleste børn virke voldsomt. Her kan man prøve at anvende tandpasta, som er mere mild i smagen og uden for meget eller helt intet skummemiddel.
Det kan for eksempel være en børne- eller en junior tandpasta, som er udviklet netop til at tage et pædagogisk hensyn til det lille barn, som er mere sensitivt over for en stærk smag. Det kan tage tid at finde den rigtige smag, så lad eventuelt dit barn smage lidt forskelligt.
Det bedste råd er at prøve jer frem, hvis I mistænker at barnet protesterer over tandbørstningen grundet tandpastaen. I skal blot sikre jer, at I anvender en tandpasta med den anbefalede mængde fluorid.
Lad barnet vælge tandbørste
Lad gerne dit barn have mere end én tandbørste. Det giver barnet et valg, når der skal børstes og kan gøre underværker i jeres rutine. Det virker måske ikke af meget, men det gør, at dit barn ubevidst og aktivt vælger tandbørstningen til. I kan gøre det ved blandt andet at have tandbørster i flere forskellige farver og motiver, som barnet så kan vælge i mellem inden tandbørstningen.
En anden mulighed er, at I både har en almindelig tandbørste samt en elektrisk tandbørste, som barnet kan vælge i mellem. Igen skabes et rum for barnet, hvor det oplever medbestemmelse, og forhåbentlig skaber meget mere børsteglæde for alle i familien.
Børst tænder sammen
Børn er først selvstændige nok til at børste tænderne, når de bliver omkring 10-12 år. Det skyldes, at deres finmotorik ikke er tilstrækkeligt udviklet før denne alder. Det er derfor vigtigt at hjælpe og guide barnet med tandbørstningen indtil da. Nogle børn er hurtigere til at udvikle de finmotoriske færdigheder, det kræver at børste tænderne rene hver dag.
Samtidig spejler dit barn sig i dig. Så hvis du som forælder udstråler, at tandbørstning er vigtigt for dig, så bliver det automatisk også vigtigt for dit barn. Så når I børster tænder, bør I selvfølgelig også børste sammen. Børn puttes ofte, før far og mor går i seng, og vil derfor naturligt tænke når I finder tandbørsten frem og vil i gang med at børste: “hvorfor er tandbørstningen kun noget jeg skal have gjort?".
Børst tænder foran spejlet
Nogle børn kan have brug for at stå foran spejlet, når I skal børste tænder, fordi de kan have svært ved at forholde sig til det, de ikke kan se. Allerede når barnet kan sidde på armen, vil det have gavn af at se, hvad I laver derinde i munden, når I børster.
Køb tandbørster sammen
Det er helt klart sjovere at børste med en tandbørste, man selv har valgt. Igen er det en metode til at barnet aktivt vælger tandbørstningen til.
Et godt råd I kan tage med, når I køber tandbørster, enten online eller i butik, er, at en tandbørste for det første gerne skal være behagelig og blød at få ind i munden for et lille barn. Så gå efter en tandbørste som er ultra soft eller soft. Husk også at en lille mund ofte vil trives med en tandbørste, som ikke er for stor. Det er bedre, at tandbørsten er lidt mindre end for stor, så tandbørstning ikke virker voldsom stor at have i munden.
Køb din tandpleje på apotekeren.dk
På apotekeren.dk finder du et stort udvalg af tandpleje til babyer og børn heriblandt tandbørster og tandpasta. Du finder tandbørster med forskellig størrelse børstehoveder, hårdheder og greb, så du kan finde den, der passer bedste til dit barn. Du finder også et stort udvalg af tandpasta til babyer og børn. Vær opmærksom på aldersanbefalingen på tandpastaen, da indholdet af fluor varierer alt efter alder.