Manglende rengøring mellem tænderne kan påvirke din mund og dit helbred Se relaterede produkter

Manglende rengøring mellem tænderne kan påvirke din mund og dit helbred

Op til 90% af os vil opleve blødende tandkød og tandkødsproblemer*. Blødende tandkød skyldes ofte betændelse og forskning viser, at tandkødsproblemer kan føre til andre følgesygdomme, for eksempel diabetes, lunge- og hjertesygdomme. Det er derfor vigtigt, at du har fokus på en god mundhygiejne. Her får du tips til, hvordan du kan forebygge problemerne. At rense mellem tænderne hver dag er en god start.

Hvad sker der, hvis jeg ikke gør rent mellem tænderne?

Den mest almindelige underliggende årsag til blødende tandkød er en mild form for tandkødsbetændelse, der hovedsagelig opstår på grund af mangelfuld mundhygiejne**.

Når du børster tænderne med tandbørsten, så kommer du sikkert godt rundt både ved de inderste og yderste tænder samt tyggefladerne. Men husker du at gøre rent mellem tænderne? Tænder har i alt fem overflader, hvoraf tre er synlige og let tilgængelige med tandbørsten. Men to af dem er ikke.

Efter du har spist eller drukket, forbliver madrester og sukker ofte i munden. Det sætter sig især fast mellem tænderne, hvor det er svært at fjerne. Bare fordi du ikke kan se mellemrummet mellem dine tænder, betyder det ikke, at du ikke behøver at tage dig af det. Faktisk fortjener det lige så meget pleje og opmærksomhed som andre tandoverflader - hvis ikke mere.

Det fungerer faktisk sådan, at madrester bliver, der har sat sig fast mellem tænderne, til mad for bakterier, hvilket bidrager til opbygning af plak. Plak dannes, når bakterier og toksiner produceret af madrester danner en belægning på tænderne. Den lysegule og klistrede belægning lægger sig på tandoverfladen, i kanten mellem tænderne og tandkødet og især mellem tænderne.

Sund mund hver dag

Uanset om du foretrækker en mellemrumsbørste, tandtråd eller en kombination af begge, er det vigtigt at finde en metode, der gør det nemt og behageligt at rengøre mellem tænderne dagligt. Mange mennesker foretrækker at gøre det om aftenen, inden de går i seng. Hvis du af og til glemmer rutinen, kan du forsøge at have dine mellemrumsprodukter ved siden af din tandbørste og tandpasta. Så er det lettere at huske. Prøv for eksempel en blød mellemrumsbørste til at rense mellem tænderne inden du børster tænder.

Husk også for at besøge din tandlæge eller tandplejer regelmæssigt. Her får du en professionel tandpleje og personlig vejledning samt gode råd, der kan være nyttige i forhold til din daglige pleje af tænder og mund.

På apoteket kan du få professionel rådgivning om produktvalg og korrekt anvendelse.

 

*Källa: Strengthening the Prevention of Periodontal Disease: World Health Organization (WHO).

**https://www.sunstargum.com/dk-da/oralhelse

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen