Sunde tænder og en sund krop hænger sammen Se relaterede produkter

Sunde tænder og en sund krop hænger sammen

Bakteriefloraen i kroppen har stor betydning for vores sundhed. Med sunde bakterier og ved at undgå en negativ bakterieflora i munden, kan du gavne den generelle sundhed.

De seneste år er der kommet mere fokus på bakterierne i tarmen, og hvad de betyder for vores generelle sundhed. Ikke kun i tarmen men i hele kroppen kan ubalance i bakterieflora være årsag til sygdomme. Dette gælder også for munden.

Mere og mere forskning peger på, at krop og mund hænger sammen, og at god mundhygiejne kan gavne den generelle sundhed og omvendt, at en sund livsstil kan medvirke til en sund mund.

– Bakteriefloraen er den sammensætning af bakterier, som er i vores krop. Den er både på huden og i munden og i tarmen og alle mulige andre steder. Og det er godt, hvis den er i balance. Men opstår der ubalance i sammensætningen, har det betydning for sundheden generelt og kan lede til både metaboliske sygdomme som diabetes og orale sygdomme som karies, siger professor ved Odontologisk Afdeling på Københavns Universitet Svante Twetman til magasinet Helse.

Probiotika er godt for mundsundheden
Helt enkelt handler det om, at de bakterier, der lever i vores kroppe, generelt er gode for os og vigtige for mange processer, der får vores kroppe til at fungere. Bakterierne findes på huden, i tarmen, i munden og mange andre steder i kroppen. Men hvis kombinationen af bakterier ikke er i harmoni, kan nogle bakterier dominere mere end andre, og det kan påvirke kroppen negativt. Bakteriefloraens harmoni kan for eksempel blive ødelagt af forkert kost med for meget sukker, stress og medicin.

Så hvis kroppen er i ubalance som for eksempel og viser tegn på sygdom, kan det nogle gange være en god idé at kigge på bakteriefloraen. Der er i dag kommet mere og mere evidens for, at bakteriesammensætningen af præ- og probiotika kan øge sundheden i både munden og resten af kroppen. Begge er sunde bakterier, som du får gennem kosten og tilskud.

For eksempel peger studier på, at tilskud af probiotika kan behandle mundsygdomme som inflammation i tandkødet eller karies. Du kan for eksempel få tilskud med præ- og probiotika på apoteket. Find dem under vores kosttilskud.

Tandbørstning opretholder sund bakterieflora i munden
Hvis du vil holde både mund og krop sund, er det også vigtigt, at du sørger for at fjerne skadelige bakterier i munden. Sørg for at børste tænder mindst to gange om dagen gerne suppleret med tandtråd eller mellemrumsbørster. Sidstnævnte er særligt vigtigt, hvis du har tendens til tandkødsbetændelse.

Når du børster tænder, fjerner du nemlig bakterier i munden, som ellers er et sted, hvor der er tendens til at opbygge en negativ bakterieflora. Nogle bakterier er nemlig rigtig glade for sukker, som bliver i munden, når vi har spist, hvis ikke vi børster tænder. Sukkeret omsætter bakterierne til syre, som er skadeligt for tænder og tandkød.

Husk altid at vælge tandpasta med tilsat fluor, da det er med til at beskytte tændernes emalje. I dag er der dog fluor i de fleste tandpastaprodukter. Find et udvalg af apotekeren.dks tandpasta her.

Du kan finde et udvalg af apotekets tandbørster her.

Kilder: magasinethelse.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen