Krydsreaktioner ved pollenallergi Se relaterede produkter

Krydsreaktioner ved pollenallergi

Måske har du oplevet, at din pollenallergi pludselig slår ud om vinteren eller at din allergi bliver forstærket, når du spiser bestemte fødevarer, så har du sandsynligvis oplevet en krydsreaktion. Krydsreaktioner opstår, når kroppen ikke kan skelne mellem allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer. 

Når pollenallergi krydser fødevarer

Hvis du har allergi over for pollen, kan du opleve at få allergiske reaktioner, når du spiser fødevarer, der indeholder stoffer, der ligner stofferne i pollen. Det kan være frugter, grønsager, nødder og krydderier. Er du allergisk over for birkepollen, kan du for eksempel få en allergisk reaktion, når du spiser hasselnødder, kiwi eller selleri. Det kaldes en krydsreaktion.

Immunforsvaret er udviklet til at genkende fremmede proteinstoffer i virus og bakterier for at sikre din overlevelse. En allergisk reaktion er kroppens forsøg på at skille sig af med de proteinstoffer i pollen og fødevarer, den ikke bryder sig om, selvom de er ufarlige.

Alle kan opleve en krydsreaktion

Det er ret udbredt med krydsreaktioner hos allergikere. Det skønnes at omkring halvdelen af dem, der reagerer på både birke-, græs- og bynkepollen oplever forskellige symptomer, når de spiser bestemte fødevarer. Nogle får symptomerne året rundt og andre oplever det udelukkende, når det er højsæson for deres pollen.

Flere symptomer ved krydsallergi

De mest almindelige symptomer på krydsreaktioner er kløe og lettere hævelse på læber, i munden og i svælget. Mere sjældne symptomer er nældefeber, astma, mave-tarm besvær og eksem på hænderne. For nogle er symptomer på krydsreaktion det første tegn på en pollenallergi.

Opmærksomhedspunkter ved udlandsrejser

Hvis du rejser til udlandet, kan du reagere på fødevarer, du ikke er blevet præsenteret for før. Start med at tage en lille bid, hvis det er en eksotisk frugt eller grøntsag, du ikke har smagt før. Hvis det er en fødevare, du reagerer på, vil du straks mærke kløe i munden.

>> Shop produkter til allergi og høfeber her

Behandlingsmuligheder mod krydsallergi

I langt de fleste tilfælde er den allergiske reaktion mild og harmløs. Men i sjældne tilfælde kan der komme pludselige og kraftige hævelser i svælg og hals. Du skal da søge læge med det samme. Ellers er den vigtigste forholdsregel, at du undgår de fødevarer, du ikke tåler. Det kan nogle gange være nok at opvarme fødevarerne, da opvarmningen forandrer proteinstofferne. Oplever du kraftige allergiske reaktioner på fødevarer, skal du tale med din læge. 

Forebyg din krydsreaktion

Du bør kortlægge årsager og symptomer så præcist som muligt. Det vigtigste er, at du selv er opmærksom på, om du reagerer med en krydsreaktion på forskellige fødevarer. Der er lister, der kan bruges som guides, til at se, om der er en kendt sammenhæng mellem fødevaren og pollenallergi. Listerne er ikke forbudslister, så hvis du ikke oplever symptomer, kan du roligt fortsætte med at spise frugt og grønt.

>> Se hvilke fødevarer og allergier, der krydser hinanden her

Antihistamin

Antihistaminer kan reducere allergisymptomer og er tilgængelig i forskellige varianter som tabletter, øjendråber og næsespray. Disse kan anvendes alene eller i kombination med hinanden. Ved allergisymptomer flere steder på kroppen, kan det være nødvendigt at anvende tabletter dagligt eller ved behov. Der findes ikke-sløvende og sløvende antihistaminer, hvor de ikke-sløvende antihistaminer anvendes mod allergi. Selvom de kaldes ikke-sløvende, kan du godt risikerer at føle dig træt, hvis du tager en høj dosis.

Pollenallergi opstår, når immunforsvaret reagerer overfor pollen fra træer, græs og planter. Når pollen kommer i kontakt med næsen, øjnene eller luftvejene hos en allergiker, svarer kroppen igen ved at frigive histamin, der forårsager typiske allergisymptomer.

Der er ingen kur mod pollenallergi, men der er række midler, der kan lindre symptomerne. Det er muligt at holde allergien nede med det rette allergimedicin. Derudover kan immunterapi, også kaldet allergivaccination, være effektivt. Der er ikke tale om en egentlig vaccination, men i stedet indsprøjtninger eller tabletter, der giver små doser af det allergen, der er årsag til symptomerne. I takt med, at kroppen bliver vant til allergenet, vil allergisymptomerne bliver mindre. Behandlingen er langvarig og tager mellem 3-5 år.

Ja, pollenallergi kan være arveligt. Hvis en eller begge forældre har pollenallergi, er der er en øget risiko for, at barnet også udvikler det. Hvis den ene forælder har allergi, er der 20-30% risiko for, at barnet også udvikler det. Har begge forældre allergi, stiger risikoen til 40-50%*.

Det er ikke muligt at forebygge pollenallergi, da det skyldes genetik, men det er muligt at forebygge symptomerne ved at tage nogle forholdsregler overfor det, du ikke kan tåle. Det kan hjælpe, hvis du lukker vinduerne midt på dagen, tørrer tøj indendørs og husker din medicin. Du kan læse flere råd til at komme igennem pollensæsonen her.

Kilder: Astma-Allergi Danmark, Sundhed.dk

* https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/allergi/om-allergi/allergi-hvad-er-det/    

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen