Hvad er høfeber? Se relaterede produkter

Hvad er høfeber?

Et anfald af høfeber kan komme på et øjeblik og udløses typisk af pollen. Men hvad sker der egentlig i din krop, når du udvikler allergi over for naturlige stoffer som pollen?

Høfeber er en overfølsomhedsreaktion, der opstår, fordi din krop møder stoffer, den ikke bryder sig om. Reaktionen skyldes, at dit immunforsvar reagerer på ufarlige proteinstoffer i dine omgivelser. For eksempel de bittesmå proteinstoffer, der findes i pollen fra træer og planter. Vores immunforsvar er udviklet til at genkende fremmede proteinstoffer på overfladen af livstruende fjender som virus og bakterier. Det er helt afgørende for vores overlevelse. Men i tilfældet med pollen tager kroppen fejl.

Den allergiske reaktion er arvelig, og hvis en af dine forældre, eller de begge, har allergi, har du større risiko for også at udvikle det. Høfeber ses i alle aldre, men bryder hyppigst frem hos yngre voksne. Den allergiske reaktion grundlægges dog allerede ved dine første møder med pollen. Fordi din krop betragter pollen som fjender, begynder den at danne antistoffer mod dem. Man siger, at din krop bliver sensibiliseret - det vil sige gjort særlig følsom over for dem. Jo flere antistoffer du har dannet, des voldsommere bliver din høfeber.

Du opdager først, at du har udviklet høfeber den dag, du får et allergisk anfald. Dit immunforsvar tager nu sine våben i brug og forsøger at skille sig af med pollen ved blandt andet at frigive histamin fra nogle celler i dine slimhinder. Histamin får dine blodkar til at udvide sig, slimhinder til at hæve og dine kirtler til at danne mere sekret. Alt sammen for at skille sig af med fjenden. Men også til stor gene for dig. Frigivelsen af histamin i øjne, næse og svælg giver dig symptomer som kløe, tilstoppet næse, nyseanfald, rødme, tårer og løbenæse.

Du kan ikke ændre din krops overfølsomhedsreaktion, som dog ofte stilner af med alderen. Men du kan lindre symptomerne med midler med et antihistamin eller steroid. Det er også en hjælp at finde ud af, hvilke stoffer, din krop er overfølsom over for, så du kan forsøge at undgå dem. Hvis din høfeber er meget slem, kan din læge forsøge at desensibilisere dig med injektioner af små mængder af de stoffer, du ikke tåler.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen