Kom godt i gang med amning Se relaterede produkter

Kom godt i gang med amning

Lykken er stor, når ventetiden endelig er ovre, og du ligger med din lille nyfødte på maven. Nu handler det om at få amningen i gang, og det kan være drilsk. Vi guider dig her til den gode opstart, anbefalingerne og de gode hjælpemidler. 

Det er ét af livets allerstørste øjeblikke. Når barnet endelig kommer ud, kigger ind i dine øjne og begynder at søge efter brystet for første gang. Amning er for mange en lykkelig tid, hvor mor og barn er i total symbiose, men særligt opstarten kan være forbundet med frustration, ømme brystvorter og tårer.

Størstedelen af de problemer, der er forbundet med ammeopstart, skyldes ofte forkerte stillinger eller sutteteknikker. Det kræver tålmodighed, ro, nærvær og udholdenhed at komme godt i gang, men når de første uger er overstået, er amning for mange forbundet med stor glæde.

Husk dog, at en god mor ikke sidder i brysterne, og amning ikke skal være for enhver pris.

Den svære opstart af amningen

Det er svært at forberede sig på amningen, inden du står i det. Men det er en god idé at beslutte dig for inden fødslen, om du gerne vil amme eller ej. På den måde bliver du ikke overrumplet lige efter fødslen, og du kan fortælle jordemoderen, at det er dit ønske.

Barnet bliver ofte lagt til brystet inden for de første minutter efter fødslen. Det tager nogle dage, før din mælkeproduktion kommer ordentligt i gang, men det er barnet forberedt på og kommer med en ’madpakke’ inde fra livmoderen. Den tærer barnet på, indtil brystmælken løber til, og amningen kommer ordentligt i gang.

Det er vigtigt, at barnet åbner munden godt op, når det skal have fat om brystvorten. Får det fat for yderligt, kan det slide unødigt på brystet. Spørg jordemoderen til råds og få hende til at hjælpe med at lægge barnet til, hvis du er usikker.

Gode hjælpemidler

Amning tager tid, og det er vigtigt, at du giver dig selv de bedste betingelser. Vælg en god amme-bh, helst uden bøjle. Derudover kan en ammepude, som du kan hvile armen på, hjælpe dig til at sænke skuldrene og slappe af. Det får mælken til at flyde lettere.

En brystpumpe kan hjælpe dig på flere måder. Hvis dit barn er født for tidligt eller ikke har kræfter nok til at sutte, kan du pumpe mælken ud og give det til barnet på flaske. Det kan også være, at dine bryster er meget spændte eller ømme, og der kan du skåne dem i en periode ved selv at pumpe ud. Endelig kan brystpumpen stimulere produktionen, hvis du oplever, at du ikke har nok mælk.

Husk desuden at din krop stadig har brug for kosttilskud efter graviditeten. Anbefalingen er et dagligt tilskud af jern, multivitamin og kalk efter fødslen og i ammeperioden.

>> Læs mere om kosttilskud til gravide her

Hjælp til ømme brystvorter

Har du flade eller indadvendte brystvorter, vil du måske opleve, at barnet har svært ved at få ordentligt fat. Forsøg at forme brystvorten med to fingre og placer den i barnets gane, så du aktiverer sutterefleksen og hjælper barnet med at få fat. Ellers kan det være en hjælp med ammebrikker, som former brystvorten og også beskytter brystet, hvis du har sår eller revner. 

Vælg en god brystvortecreme til dine ømme brystvorter. Det anbefales at smøre efter hver amning eller efter behov, og du behøver ikke at vaske cremen af inden næste amning.

>> Se vores udvalg af creme til amning her

Hvis amning ikke er det rigtige

Ønsker du ikke at amme, eller er det ikke det rigtige for dig og dit barn, skal barnet have modermælkserstatning. Der er mange gode præparater på markedet, og børn, der får modermælkserstatning, trives rigtig godt og vokser.

Reglerne på området er strikse og gælder i hele EU, så du skal ikke være særlig opmærksom på, hvilket erstatningsmærke du vælger. Dog findes der modermælkserstatning, der tager hensyn til spædbørn med særlige ernæringsbehov, som ikke opfyldes ved almindelige mærker. Spørg gerne på dit lokale apotek, hvis du har brug for vejledning.

>> Læs mere om modermælkserstatning her

Hvor længe skal man amme?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er omkring seks måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere – de anbefalinger ligger i tråd med WHO’s på området.

Hvis barnet ikke længere bliver mæt af modermælk eller erstatning ved fire måneder, kan du så småt begynde at tilbyde det skemad. Det kan være, at dit barn virker sultent og vågner mere om natten, eller hvis barnet viser særlig interesse for mad.

Når du ønsker at stoppe med at amme, er det vigtigt at gøre det gradvist. Hvis du stopper meget pludseligt, kan du risikere at få brystspændinger eller brystbetændelse. Dit barns fordøjeles- og immunsystem har også brug for at vænne sig til forandringen løbende.

Det er meget forskelligt, hvor længe kvinder ammer deres børn, og der findes intet facit. Lyt til dig selv, dit barn og spørg sundhedsplejersken til råds, hvis du er i tvivl.

Kilder: sst.dk, sundhed.dk, altomkost.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen