Intimpleje – det skal du huske Se relaterede produkter

Intimpleje – det skal du huske

Pleje af underlivet bør få lige så stor opmærksomhed som andre dele af vores daglige rutine. Nogle kvinder er mere tilbøjelige til at udvikle svamp, ubalance og irritation i intimområdet, men uanset hvad skal du passe godt på området og give det en skånsom behandling. 

Mange kvinder har en fast rutine for, hvordan de plejer håret, vasker ansigtet og beskytter huden. Men har du også en rutine for, hvordan du plejer dit intimområde og passer på den sarte hud i underlivet, så du ikke oplever gener og irritation?

Underlivet og slimhinderne trives bedst, når området omkring vagina er surt og har en lav pH-værdi. Det giver en sund balance af mælkesyrebakterier, som bevirker, at vi ikke er lige så udsat for svamp og irritation.

For at opretholde den naturlige balance, er det vigtigt, at du giver området en skånsom behandling. De fleste kvinder foretrækker at vaske intimområdet dagligt, og det er også fint. Men det er vigtigt, at du kun vasker dig højst én gang dagligt. Du kan sagtens nøjes med at skylle området med vand, men ønsker du at bruge sæbe, vælg da en mild intimsæbe med en lav pH-værdi. Du må aldrig bruge en almindelig bodylotion til området, det skaber ubalance.

>> Shop dine intimprodukter her

Oprethold den gode balance i intimområdet

Hvis du oplever svie, kløe, irritation eller tørhed i dit intimområde, er det et tegn på, at den naturlige balance i området har forskubbet sig. Det kan der være mange årsager til, blandt andet menstruation, graviditet, medicinindtag, stress, manglende luft til området eller lignede.

Det intime område har det bedst, når der er en god balance og et surt miljø med en lav pH-værdi omkring 3,8-4,2. En høj pH forstyrrer derimod balancen, så svampe og uønskede bakterier får bedre vilkår til at overtage de gavnlige mælkesyrebakterier, der ellers beskytter området og mindsker risikoen for udvikling af svamp eller irritereret underliv med svie og kløe.

>> Få hjælp til bedre balance intimt med intimsæbe

Det er også årsagen til, at mange kvinder ofte oplever problemer med svamp, når de i perioder er nødsaget til at tage antibiotika. Medicinen slår de beskyttende og gavnlige mælkesyrebakterier ihjel, og i sådanne tilfælde kan du have gavn af at styrke din naturlige bakterieflora med tabletter med mælkesyrebakterier.

Lider du af skedesvamp, kan du få svampedræbende præparater på apoteket. Medicinen fås både som creme og tabletter, samt i håndkøb eller på recept afhængig af præparatet. Mistænker du svamp, er det altid en god idé at søge råd og vejledningen hos din læge, inden du påbegynder behandling.  

>> Til dig der døjer med ubalance forneden

Intimpleje når du er særligt udsat

I perioder kan kvinder være særligt udsatte for at få svamp og ubalance i intimområdet. Det er typisk omkring menstruation, i en graviditet, ved indtagelse af p-piller eller antibiotika samt i overgangsalderen. Det skyldes blandt andet, at hormonbalancen i de perioder ændrer sig og påvirker slimhinderne, som bliver mindre modstandsdygtige.

Oplever du tilbagevendende svamp, ubalance og irritation i intimområdet, er det ekstra vigtigt, at du er særlig opmærksom på vaskerutiner. Skyl området med vand, eller vælg en intimsæbe med en lav pH-værdi, hvis du foretrækker at bruge sæbe. Du kan desuden overveje at bruge en mild rensecreme til intimhygiejne samt en plejende intimcreme, som danner en beskyttende barriere mod udtørring og irritation.

Hvis du har diabetes, jernmangel, nedsat immunforsvar, spiser prednisolon eller andre typer medicin, der påvirker immunforsvaret, så er du særligt udsat for svampeangreb. Her kan det være en idé at tage et dagligt tilskud af mælkesyretabletter, som er med til at opretholde den gode balance i underlivet.

Derudover er det en fordel at undgå tamponer, trusseindlæg, stramme jeans eller trusser af syntetiske materialer i perioder, hvor du oplever ekstra irritation.

Intimpleje om sommeren

Du skal passe godt på dit intimområde hele året rundt. Om sommeren er der dog ekstra grund til at være opmærksom, fordi det sarte område kan blive generet af havvand, swimmingpools, tamponer, vådt badetøj, intimbarbering og spabade, som sætter balancen på en prøve.

>> Shop lækre produkter til din intimbarbering her

Om sommeren foregår en stor del af vores tid i badetøj, hvorfor intimbarbering for nogen forekommer langt mere hyppigt. Det er vigtigt, at du er særlig opmærksom på hygiejnen før og efter intimbarbering, hvis du ønsker at minimere risikoen for irritation og infektioner.

Brug en mild og beskyttende barbergel under barbering og husk at skifte bladet hyppigt. Når du barberer området, skraber du lidt af huden og gør den dermed mere sårbar over for bakterier. Vær derfor særlig opmærksom på hygiejnen og brug en mild intimsæbe før og efter barbering for at passe bedst muligt på den sarte hud. Afslut med en plejende intimbalm.

Vi har brug for forskellig intimpleje, når det kommer til mænd, kvinder og børn. Denne artikel tager udgangspunkt i den optimale intimpleje og intimvask for kvinder. Det er vigtigt, at du opretholder det naturlige, sure miljø i underlivet med mælkesyrebakterier for at være i balance. Brug en mild intimsæbe, når du går i bad og vask kun området højst én gang dagligt. Oplever du irritation i området, kan du med fordel overveje at tage mælkesyretabletter i en periode for at give området bedre betingelser.

Når du barberer det intime område, skraber du en smule hud af. På den måde gør du det sarte område omkring underlivet mere udsat for bakterier, rifter og irritation. Derfor er det vigtigt, at du har øget fokus på hygiejnen under intimbarbering. Brug en mild sæbe både før og efter barbering, og anvend en mild barbergel, når du barberer. Sørg for at skifte skrabehovedet ofte og brug gerne en plejende intimbalm efter barbering for at passe bedst muligt på den sarte hud.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen