Blærebetændelse: Tæl til 3
Blærebetændelse er en tilstand, som kan ramme alle. Dog rammes særligt kvinder. Det kan være smertefuldt og ubehageligt, men heldigvis er blærebetændelse ufarligt for de fleste og går ofte over af sig selv. På apoteket kan vi hjælpe dig med, hvad du selv kan gøre for at lindre og forebygge blærebetændelse, ligesom vi også står klar til at rådgive dig om brug af medicin, hvis behandling med antibiotika er nødvendig.
Av, av! Det svier og gør ondt, når du tisser, og det føles som om, du skal på toilettet hele tiden. Blærebetændelse kan være en smertefuld og ubehagelig tilstand, som især rammer mange kvinder – særligt i alderen under 30 og over 60 år. Heldigvis er blærebetændelse ufarligt for de fleste og går ofte over af sig selv. Andre gange kræver det behandling med antibiotika. Men det behøver ikke altid være sådan, og at tælle til 3 kan være en hjælp.
Flest kvinder får blærebetændelse
Er du kvinde, har du desværre trukket det korte strå hvad angår risikoen for blærebetændelse. Eller vi skulle snarere sige - det korte urinrør. Det er nemlig kvinders korte urinrør, der gør dem 4 gange mere udsatte end mænd i forhold til at få en urinvejsinfektion. Det skyldes blandt andet, at bakterier fra området omkring endetarmen har nemmere ved at vandre op i blæren gennem urinrøret. De hormonelle ændringer, der opstår i forbindelse med graviditet eller overgangsalder, kan også have betydning.
De mest almindelige symptomer på blærebetændelse er, at det ofte svier og gør ondt, når du tisser. Du kan opleve, at du skal tisse oftere, og at urinen kan være uklar og lugte dårligt. Derudover kan det føles, som om du ikke kan tømme blæren helt, og du kan opleve feber, kvalme, smerter nedadtil i maven og i det hele taget føle alment ubehag.
For ældre er det vigtigt at vide, at man kan have blærebetændelse uden de gængse symptomer. Her skal du være opmærksom på, at fx feber, kulderystelser og almindelig utilpashed også kan skyldes en blærebetændelse.
Tæl til 3
At have blærebetændelse er ingen fest, men hvis du oplever symptomer, og ellers er sund og rask, er det ok at se tiden lidt an. Ofte vil du begynde at få det bedre igen efter nogle dage.
3 ting, du kan gøre, mens det står på:
- Sørg for at få rigeligt at drikke. Helst hver 3. vågne time eller mere
- Tag eventuelt smertestillende håndkøbsmedicin
- Se tiden an i nogle dage. Får du det ikke bedre - eller ligefrem værre så søg læge.
Har du allerede haft blærebetændelse én gang, er du mere sårbar i forhold til at få det igen. Det er derfor vigtigt at forsøge at forebygge, og det handler især om de gode vaner i hverdagen.
3 ting, du kan gøre for at forebygge blærebetændelse:
- Drik rigeligt og skyl bakterierne væk
- Giv dig tid, når du tisser
- Hold dig ren og tør forneden
Antibiotika eller ej?
Hvis du har symptomer på blærebetændelse og ikke får det bedre efter nogle dage, eller hvis du får det værre, skal du søge læge. Det er lægen, der ved at teste urinen for bakterier, kan afgøre, om du skal have antibiotika.
Hvis du bliver sat i behandling med antibiotika, er det meget vigtigt, at du gennemfører hele behandlingen, også selv om symptomerne forsvinder, medmindre andet er aftalt med din læge. Ellers kan bakterierne blive resistente og sværere at behandle en anden gang.
Få hjælp på apoteket
Har du brug for at vide mere om blærebetændelse, kan du altid spørge os her på apoteket.
På apoteket kan vi både hjælpe dig med viden om symptomer på blærebetændelse, og hvordan du bedst lindrer disse, ligesom vi også kan hjælpe med viden om, hvad du selv kan gøre for at forbygge blærebetændelse.
Har din læge vurderet, at du skal i behandling med antibiotika, kan vi på apoteket rådgive dig om korrekt brug af medicinen og tale med dig om, hvordan du bedst gennemfører behandlingen.
Så kontakt lægen, hvis du oplever symptomer på blærebetændelse. Du skal også kontakte lægen, hvis du i forvejen har en sygdom i urinvejene - eller har urinvejsdefekter - og oplever symptomer på blærebetændelse.