Klæd din hud på til vinteren Se relaterede produkter

Klæd din hud på til vinteren

Vinteren er en smuk og betagende årstid, men det skiftende vejr med regn, sne, kulde og blæst kan udfordre selv den mest hårdføre hud. Huden bliver ikke kun påvirket af vejret og den lave fugtfugtighed udendørs, men også af indendørsklimaet, hvor radiatorer og aircondition er aktiveret i vinterperioden.

Skiftet fra de solrige timer til vintermørke sker gradvist i løbet af efteråret. Mange af os har sikkert allerede oplevet påvirkningen af huden på de følsomme og udsatte steder på kroppen. Huden kan hurtigt blive tør, rødlig, irriteret og kløende, og risikoen for et udbrud af eksem er stor i takt med vinterens komme.

Vinterhud skal plejes og passes

For at undgå vinterhud skal huden plejes og passes på daglig basis. Den skal billedligt talt klædes på til årstiden på samme måde, som vi udskifter vores garderobe og tager vinterjakke, hue, halstørklæde og handsker på, når vi skal udenfor. Huden skal have samme opmærksomhed på de udsatte steder i ansigtet, på hænder, fødder mv.

– Huden har en naturlig barriere, der beskytter mod udtørring og indtrængende bakterier. Det gælder om at bevare hudens positive egenskaber med daglig hudpleje og sikre en intakt, sund og smidig hud. Hermed kan man også forebygge forskellige former for eksem, fortæller apotekspersonale.

En ubeskyttet vinterhud risikerer at udvikle eksem. Den utætte hud er porøs, og hudens fugt fordamper, så huden ikke naturligt kan opretholde sin fugtbalance. Dermed er huden modtagelig for forskellige bakterier, der giver inflammation, kløe, yderligere nedbrydning af den naturlige barriere og altså tørrer huden ud.

Sundhed ind under huden

Huden, der er vores største organ, er en kompleks størrelse, der dels er et skjold mod udefrakommende påvirkninger, og dels er en fintfølende mekanisme, der registrerer smerte, tryk og berøringer. Samtidig spiller huden en vigtig rolle i forhold til vores evne til at regulere varme, kulde og væskebeholdningen i kroppen[1].

Det er ikke kun vintervejret, der udfordrer huden. Faktisk udsætter vi huden for en stor mængde prøvelser gennem hele livet. Det kan eksempelvis være sæbe, vand, kemikalier, luftforurening og følgevirkninger af medicinsk behandling. Huden skal stå model til disse mange udfordringer, og det giver derfor god mening at passe på den.

Du kan forebygge vinterhud ved at sætte ind i god tid med en fugtighedscreme med højt fedtindhold, som påsmøres efter behov i hele vinterperioden. En creme med et højt fedtindhold har den egenskab, at den nedsætter fordampningsprocessen i huden, så den ikke har tendens til at udtørre. 

En udbredt hudlidelse er eksem, der kan give tør, kløende, hævet hud og nogle gange en betændt tilstand i hudens yderste barriere (inflammation). Der findes mange typer af eksem med forskellige symptomer, og hver især kræver en individuelbehandlingsform efter aftale med en hudlæge.

Eksem kan lindres med specialprodukter som eksempelvis særlige cremer til håndeksem eller særlige cremer mod skæleksem i hovedbunden. Cremerne kan holde din eksem i ave, når de kombineres med korte bade, parfumefrie sæber, brug af handsker ved kontakt med vand - f.eks. ved rengøring - og ved at undgå fødevarer, der medfører allergiske reaktioner.

Apoteket guider dig til sundere vinterhud

På apoteket er der altid et sæsonaktuelt sortiment, der kan afbøde de værste gener ved din vinterhud:

– På apoteket tilbyder vi en bred vifte af produkter til at pleje, lindre og mildne symptomerne på vinterhud. Vi kan målrette indsatsen med specialprodukter til udsatte steder på kroppen, anbefale hudvenlige cremer, shampooer og læbepomader samt give gode råd til den individuelle og vedvarende behandling, udtaler apotekspersonale.

Gode råd om vinterhud

  • Smør huden med creme 1-2 gange dagligt.
  • Brug fugtighedscremer med et højt fedtindhold.
  • Vælg milde, hudvenlige og parfumefri plejeprodukter, hvis din hud er sart.
  • Hold igen med de varme bade.
  • Luft ud regelmæssigt og sænk temperaturen.
  • Husk at drikke rigeligt med vand.
  • Brug handsker, når det er koldt udenfor – og gerne handsker, når du gør rent.
  • Gå til lægen ved mistanke om eksem.

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk, sundhedsguiden.dk, samvirke.dk og apotekeren.dk

[1] Se artiklen ”Huden” af speciallæge Mette Mogensen på sundhed.dk (fagligt opdateret 20.03.2020).

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen