Se relaterede produkter

Kend dit blodtryk

Forhøjet blodtryk kan sjældent mærkes, men det kan have alvorlige følger. Derfor skal det sættes ned med livsstilsændringer og ofte også med medicin.

Dit blod pumpes rundt i pulsårerne med et vist tryk. Det kaldes blodtrykket og angives med to tal. Et blodtryk kan for eksempel være 130/80. Det første tal kaldes det systoliske blodtryk, det andet tal kaldes det diastoliske. Det systoliske er det tryk, der er i pulsårerne, når dit hjerte trækker sig sammen og presser blod ud i kredsløbet. Det diastoliske er det tryk, der er i pulsårerne, når dit hjerte hviler mellem to slag.

Hvis dit tryk ved gentagne målinger, foretaget efter du har været i ro i mindst 5 minutter, er højere end 140/90, så har du forhøjet blodtryk. Har du diabetes eller risiko for hjertekarsygdom, skal trykket være endnu lavere. Forhøjet blodtryk er alvorligt, fordi det belaster hjertet og øger risikoen for forsnævring og forkalkning af kredsløbet og for blodpropper i hjerte og hjerne.

Årsager og alarmsignaler

Alle kan få forhøjet blodtryk, men det er mest udbredt hos ældre. Er der tendens til forhøjet blodtryk i din familie, så er det en god idé at du får målt dit blodtryk jævnligt - også selv om du er ung. Hos langt de fleste kender man ikke årsagen til forhøjet blodtryk. Det kan være arveligt, eller det kan skyldes en nyresygdom. Du vil sjældent kunne mærke forhøjet blodtryk. I svære tilfælde kan der dog være hovedpine, træthed, synsforstyrrelser eller smerter i brystet.

Ved let blodtryksforhøjelse venter man med medicinsk behandling, til man kan se, om ændringerne i livsstilen giver det ønskede fald.

Medicinsk behandling af forhøjet blodtryk

Der findes et stort antal lægemidler mod forhøjet blodtryk. Det er forskelligt fra person til person, hvilken medicin der er mest effektiv. Behandlingen bliver bygget op gradvist, og der går ofte 3-5 uger mellem ændringer af dosis eller præparat. Dette er vigtigt for, at man kan finde den kombination, der har det bedste resultat og de færreste bivirkninger for dig. Behandlingen skal i de fleste tilfælde fortsætte livet ud.

Hvad kan du selv gøre?

Har du har forhøjet blodtryk, skal du måle dit blodtryk jævnligt og forsøge med en livsstilsændring, hvor du:

  • taber dig, hvis du er overvægtig
  • motionerer regelmæssigt
  • holder op med at ryge
  • mindsker dit indtag af alkohol

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen