Ingen tegn på resistens over for loppemidler Se relaterede produkter

Ingen tegn på resistens over for loppemidler

Lopper lever et farligt liv hos kæledyrsejere. For det er ikke lykkedes lopperne at blive modstandsdygtige over for de eksisterende spot-on loppemidler på markedet. Hvis kæledyrsejeren samtidig er meget vedholdende med at holde omgivelserne loppefri, så er dagene snart talte for lopperne.

For mange kæledyrsejere er det naturligt at fokusere på kæledyret, når der er konstateret lopper. Desværre glemmer mange hunde- og katteejere dog at kigge nærmere på de fysiske omgivelser og sikre en grundig rengøring af hjemmet samtidig med behandlingen. Ofte er manglende rengøring forklaringen på en udeblevet effekt.

 

Gør rent i hjemmet

Ved at gøre rent fjerner man både larver og æg fra lopperne. Lopperne er nogle små overlevere, og deres afkom gemmer sig i sprækker og revner i hjemmet. De venter blot på de rette betingelser for at videreudvikle sig til en voksen loppe, som herefter springer på kæledyret for at formere sig. Hele 95% af lopperne findes i omgivelserne i form af æg, larver og kokoner.

 

Loppens livscyklus

Lopper er uhyre effektive til at formere sig. Efter parring kan hunloppen lægge mellem 10-25 æg om dagen i kæledyrets pels. Æggene triller ud af pelsen og spredes rundt i omgivelserne. To til ti dage senere klækkes en loppelarve, der lever af organisk materiale, indtil den spinder en kokon, hvori den kan forpuppe sig. Ved gunstige forhold vil en voksen loppe bryde ud af kokonen i løbet af tre til fire uger.

– Grundlæggende gælder loppebekæmpelse om at bryde loppens livscyklus. Den voksne loppe kan opholde sig i en måned eller mere på værtsdyret og lægge op til 700 æg. Det handler dels om at forhindre, at loppernes tidlige stadier udvikler sig i omgivelserne og dels at behandle kæledyret med et loppemiddel, så der ikke bliver produceret nye æg, forklarer biolog Martin Sciuto fra KSL Consulting.

Martin Sciuto pointerer, at forebyggelse er nøglen til at vinde kampen mod lopperne. For hvis der først er kommet lopper inden for, kan bekæmpelsen blive en langvarig affære. Det kan tage op til et halvt år at komme af med de små bæster, så derfor er en tålmodig indsats tilrådeligt. 

 

Loppemidler virker

Behandling med et godkendt loppemiddel er ifølge Martin Sciuto et væsentligt led i at komme lopperne til livs. Det er især vigtigt at blive ved med at behandle, selvom man stadig finder lopper efter nogle uger. Det skyldes oftest ny smitte fra lopper i omgivelserne, men fejltolkes tit, som at loppemidlet ikke virker. Som Martin Sciuto pointerer:

– Der er ikke påvist resistens mod de loppemidler, der findes på markedet i dag. Dette undersøges fortløbende, og studier viser, at midlerne stadigt er fuldt effektive til at dræbe lopperne i kæledyrets pels og beskytte mod nye angreb. Så længe man følger loppemidlets brugsanvisning, kan lopper på kæledyret bekæmpes med alle godkendte loppemidler. 

 

Hent lopperåd på apoteket

Lopper skal bekæmpes med det samme, så man undgår yderligere spredning. Det gælder om at finde den rette strategi og kombination af rengøring og loppemiddel. På apoteket får du grundig vejledning, og du kan købe godkendte loppemidler, der passer til dit kæledyr og din situation:

– Den rette rådgivning er essentiel, hvis man vil lopperne til livs. Det er helt sikkert muligt at føre en effektiv kamp mod lopperne, især hvis man væbner sig med tålmodighed og ikke giver op efter kort tid. På apoteket rådgiver vi omkring alle aspekter af loppeindsatsen og tilbyder effektive loppemidler til netop dit kæledyr, udtaler apotekspersonalet.

 

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

 

Gode råd om lopper

  • Tjek jævnligt dit kæledyr for lopper - med en tættekam
  • Red pelsen med en tættekam ned på et vådt stykke papir og kig efter mørke pletter (skyldes loppernes ekskrementer)
  • Støvsug ofte og grundigt, særligt i og omkring kæledyrets kurv eller favoritplads på eksempelvis et tæppe
  • Spørg dyrlægen eller på apoteket omkring det rette loppemiddel
  • Brug et loppemiddel til din hund eller kat og følg anvisningen nøje
  • Hold hjemmet ekstra rent i behandlingsperioden og også i lang tid efter
  • Husstandens øvrige kæledyr skal behandles samtidigt, også "dyrevenner" på besøg

 

Kilder: www.mst.dk (Miljøstyrelsen), www.netdyredoktor.dk, www.dyrlægevagten.dk, www.dpil.dk (Skadedyrslaboratoriet).

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen