Flåten er hundens værste fjende Se relaterede produkter

Flåten er hundens værste fjende

Flåterne bliver aktive i det milde forårsvejr, når temperaturen når op over fem grader. Så søger de efter en vært for et blodmåltid, og derfor er din hund i risikozonen, når den løber rundt i det høje græs. Hvis hunden er behandlet med et flåtafvisende middel eller et hundehalsbånd mod flåter, er risikoen for et angreb dog kraftigt minimeret.

Flåterne kommer

Flåterne er på fremmarch herhjemme. Det skyldes især højere temperaturer grundet global opvarmning, et stigende antal værtsdyr, som typisk er rådyr samt et ændret landbrug med flere brakmarker. Det giver mere gunstige levevilkår for flåterne, der især ynder at opholde sig i fugtige områder i skov, eng, krat, parker og villahaver.

Farlige sygdomme

Med flåterne følger risikoen for farlige infektionssygdomme, der kan plage dyr og mennesker. Flåterne fungerer som transportvært for mikroorganismer. Omkring en tiendedel af flåterne er inficeret med Borrelia-bakterien*, som de har fået fra mus i et tidligt stadie. Derfor indebærer det en potentiel smitterisiko.

Borrelia

Nogle hunde, der har fået Borrelia-bakterien overført, virker sunde og raske. Det kan skyldes, at de har dannet antistoffer fra en tidligere inficering. Det skønnes, at op mod 17 % af danske hunde har dannet antistoffer**. Symptomer på smitte hos hund er feber, træthed, hævede lymfeknuder, vekslende halthed og nedstemthed.
Hvis hunden har fået borreliose, skal den behandles med antibiotika efter anvisning fra dyrlægen. Ofte ses et resultat af behandlingen i løbet af et døgn, men den skal fortsætte længere endnu, inden man kan konstatere, at hunden er fri for sygdommen. Eksempelvis kan der gå flere måneder, inden en eventuelt lammelse af ansigtsnerven forsvinder.

Anaplasma

Sygdommen anaplasmose ligner borreliose, men den skyldes organismen Anaplasma phagocytophila. Den er ret udbredt i Sverige og Norge, men er nu også hyppigt forekommende i Danmark. Ifølge en undersøgelse er Anaplasma-bakterien fundet i hele 23,6 % af skovflåterne***. Symptomerne hos hunde efter bid af inficerede flåter er her de samme som ved borrelia med tillæg af blødninger, men de kan også være meget diffuse.
- Det stigende antal flåter og de potentielt farlige følgesygdomme taler for at give hunden en forebyggende behandling i sæsonen. Det mindsker risikoen for en lang række gener og kan fjerne dine bekymringer som hundeejer, fortæller dyrlæge Line Kaare Engelharth fra Byens Dyreklinik i Taastrup.

Råd på apoteket

På apoteket står faguddannet personale klar til at rådgive dig om forebyggelse og behandling af flåtbid:
- Nogle gange er forebyggelse den bedste behandling. Det er altid en god idé at forebygge generne ved flåtbid med eksempelvis et håndkøbslægemiddel med både afvisende og dræbende effekt eller et receptpligtigt hundehalsbånd mod flåter. Desuden kan man med fordel anskaffe sig en tægetang, så man selv kan fjerne den lille blodmide, inden den udretter for stor skade, udtaler apotekspersonalet.
Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod flåter

  • Giv hunden en forebyggende behandling med et afvisende flåtmiddel
  • Vær opmærksom på, at hunde og katte ikke må behandles med det samme produkt
  • Tjek hundens pels for flåter efter besøg i fugtige udeområder, især dem med højt græs
  • Det er vigtigt at behandle hunde hver måned i flåtsæsonen
  • Fjern evt. flåter med en tægetang og sørg for at hele flåten fjernes
  • Hold øje med symptomer som feber, træthed, halthed, epilepsi, fascialis lammelser, muskelsmerter og usikker gang
  • Kontakt dyrlægen, hvis din hund udvikler de nævnte symptomer eller udvikler en reaktion omkring bidstedet


*Se artiklen Tema om flåter og flåtbid på www.netdyredoktor.dk.
**Se artiklen Borreliose af dyrlæge Peter Kierk på www.netdyredoktor.dk.
***APMIS. 2007 Mar115 (3), side 225-30.Detection and identification of Anaplasma phagocytophilum, Borrelia burgdorferi, and Rickettsia helvetica in Danish Ixodes ricinus ticks.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen