Hvordan undgår du seneskedehindebetændelse på hjemmekontoret? Se relaterede produkter

Hvordan undgår du seneskedehindebetændelse på hjemmekontoret?

I disse tider arbejder de fleste på hjemmekontorer, der sjældent er ergonomisk optimale. Seneskedehindebetændelse er en af de mange risici, der er ved konstant arbejde foran computeren. Med enkle forholdsregler kan du dog både forebygge og behandle seneskedehindebetændelse.  

I en verden hvor meget arbejde foregår ved et tastatur, og hvor flere nu også skal arbejde hjemmefra, er der større risiko for at overbelaste håndleddet. Seneskedehindebetændelse skyldes ofte en kraftig eller gentagen belastning af et led. Symptomerne er smerter, hævelse og nedsat funktion.

Betændelsestilstanden er en inflammation uden bakterier.  Ofte vil du opdage, at du har hævelser i mange dage, og hvis hævelsen fortsætter, når du har hvilet de overbelastede led, bør du undersøges af din egen læge. Betændelsen går oftest over ved den rigtige behandling og forebyggelse.  

Tag dit hjemmekontor til genovervejelse

Hvad vi alle troede var en midlertidig hjemmekontorstilstand, viste sig at være mere permanent, end vi havde forestillet os. Derfor bør du investere tid og tankevirksomhed i, hvordan du sidder på dit hjemmekontor. Sørg for, at dine hænder hviler så meget som muligt, når du bruger computeren. Juster højden på bordet, hvis det er muligt. Det er også en god idé at holde løbende mikropauser, hvor håndleddene får ro. Gå rundt i dit hjem og afsøg mulighederne for variation. Vær opmærksom på tidlige symptomer og kontakt din læge eller en fysioterapeut, hvis du mærker tegn på overbelastning i håndleddene.   

Støttebind og aflastning mod seneskedehindebetændelse

Hvis hævelsen allerede er opstået, og din læge stiller diagnosen seneskedehindebetændelse i håndled eller hænder, er det vigtigste allerførst aflastning og hvile. Dine overbelastede områder skal holdes i ro, så betændelsen undgår at blive mere irriteret. Laver du manuelt arbejde, er det vigtigt at undgå netop den bevægelse, der har forårsaget betændelsen. 

Støttebandager og kompresbind hjælper dig med at justere udenom bevægelsen, der har forårsaget betændelsen. Dette lægger et pres på din motorik, der omdirigerer kroppen til en mindre slidende og mere skånsom bevægelse. Efter et par uger med ro og med støttebind kan mange lige så langsomt begynde at bruge hænderne uden bandagen og undgå de belastninger, der udløser symptomerne på seneskedehindebetændelse. Du kan købe støttebind og bandager hos dit lokale apotek.  

Øvelser og styrketræning mod seneskedehindebetændelse

Udholdenhedstræning af musklerne omkring det belastede område og en forsigtig optræning af senen forhindrer og forebygger seneskedehindebetændelse i fremtiden. Det kan være nødvendigt at have en fysioterapeut eller en ergoterapeut tilknyttet. Smerterne fra senen må ikke forværres, og du skal derfor mærke efter, hvad der er hvad. Ømhed og muskelsmerter er normale. En god huskeregel er, at hvis dine smerter og ømhed ikke falder til ro efter 1-2 timer, presser du måske din krop for meget. Du kan finde enkle øvelser, der styrker albue og underarm og lave dem på tidspunkter af dagen, der passer dig.  En almindelig gåtur, cykeltur og en ændring af siddestilling er også lindrende i sig selv.

Medicin i mange former

Lette seneskedehindebetændelser behandles med anti-inflammatorisk medicin i form af enten gigtmedicin eller lokalt smertedæmpende creme. Er seneskedehindebetændelsen moderat til svær og foregår over længere tid, bruges en indsprøjtning af binyrebarkhormon i nogle tilfælde. Kortison i binyrebarkhormonet vil dæmpe kroppens reaktion på betændelsen og hjælper den ramte sene ud af irritationstilstanden. Kroppens væv har dog ikke godt af mange indsprøjtninger, og derfor starter lægen som oftest med mildere medicin med smertedæmpende og antiinflammatoriske effekter. Medicinen anbefales altid at være i kombination med styrketræning, øvelser og optimering af dine kontorforhold derhjemme.  

Kilder: Sundhed.dknetdoktor.dk  

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen