Hvad gør du, når flåter invaderer din hund eller kat?
Små ottebenede blodsugende mider lurer i skovbunden – parat til at springe på din hund eller kat. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at undgå, at dit kæledyr får borrelia af et flåtbid.
Når din hund og kat bevæger sig rundt i græs og mellem buske og træer, sidder flåter klar til at mæske sig i deres blod. Flåter foretrækker nemlig at bo i en god og tyk pels, hvor der er lunt, og de kan sidde i skjul. Højsæsonen for flåtbid er fra maj til oktober, så det er nu, du skal holde øje med de små mider.
Vær opmærksom efter gåture
Når din kat eller hund har været udenfor, så er en god forebyggende behandling at gå pelsen igennem med ekstra opmærksomhed på hoved, ører og nakke, hvor flåter ofte slår til. Normalt bruger blodsugerne tid på at finde det rigtige sted at slå til, og en tommelfingerregel siger, at du har 24 timer til at fjerne dem, før de bider sig fast og evt. forårsager sygdom.
Hunde og katte kan få op til fire forskellige sygdomme fra flåter i Danmark, hvor den mest typiske er borrelia. Det er normalt, at bidstedet hæver op, og hævelsen forsvinder som regel af sig selv efter et par dage. Men hvis din hund eller kat får feber, bliver træt eller har led- og muskelsmerter, bør du ringe til dyrlægen.
Normalt opdager vi først flåter i vores kæledyrs pels som en uregelmæssighed, efter de har sat sig fast, og her anbefales det at anvende en flåtfjerner. Jo hurtigere du agerer, desto mindre risiko er der for, at din hund og kat bliver syg.
Vær opmærksom på så vidt muligt at få hele flåten med op, når du bruger flåtfjerneren. Hvis du kun får kroppen med op med tangen, og hovedet forbliver i bidstedet, er risikoen for borreliainfektion lige så stor som før, du fjernede flåten. Det sker, at det forreste kæbeparti eller nogle af forbenene sidder tilbage, men det udgør som regel ikke en øget risiko for sygdom.
Præparater til behandling og forebyggelse af flåtbid
Der findes flere præparater til både hunde og katte, som har en dokumenteret effekt mod flåter. De indeholder forskellige gavnlige stoffer, der enten afskrækker flåten fra at bide sig fast eller dræber flåten, hvis den forsøger. Halsbånd, tyggetabletter og spot-on præparater er nogle af de midler, du kan købe hos dyrlægen eller på apoteket. Find dem her.
Det er vigtigt, at du ikke blander kattens og hundens præparater og behandlinger sammen – nogle er giftige for katte, men er gavnlige for hunde og omvendt.
Sådan fjerner du en flåt fra din kat eller hund
- Brug en flåtfjerner.
- Tag fat om flåten så langt nede ved bidstedet som muligt og forsøg med forsigtige bevægelser at få hele flåten til at give slip. Hvis flåten er stædig, kan det hjælpe at dreje flåten forsigtigt rundt med flåtfjerneren.
- Brug ikke de gamle råd om at brænde flåten eller at smøre den ind i væske – det får flåten til at tømme sit indhold ind i bidstedet.
- Vask bidstedet med sæbe og vand regelmæssigt eller med desinficerende middel.
- Bidstedet kan godt blive rødt, betændt og irriteret dagene efter, du har fjernet flåten. Normalt går dette hurtigt over, men hvis din hund eller kat bliver træt og får feber, eller har led- og muskelsmerter, bør du kontakte din dyrlæge.
Kilder: SSI.dk, Anicura.dk, Netdyredoktor.dk