Se relaterede produkter

Hold dit nytårsforsæt og bliv røgfri hele året

Når champagnepropperne springer nytårsaften og sekundviseren tæller ned mod tolv gør mange af os danskere lynstatus over vores liv. Ved den lejlighed kommer der gerne et eller flere nytårsforsætter frem i lyset - og rygestoppet hører helt sikkert til et af de klassiske forsæt.

Spørgsmålet melder sig hurtigt i dagene efter - for hvordan praktiserer man så de gode hensigter, og hvordan formår man så rent faktisk at overholde sit nytårsforsæt? Nøglen til succes ligger i en grundig planlægning, overskuelige mål og ikke mindst de rette værktøjer, der kan hjælpe en på vej mod et endeligt rygestop.

Faldende tendens, men stadig mange storrygere

Tallene fortæller, at der findes omkring 17 % eller 850.000 danskere, der ryger. Lidt over halvdelen af disse er storrygere og ryger altså mere end 15 gange dagligt. Dertil kommer at 5 % af befolkningen er lejlighedsrygere, så i alt er omkring 22 % af den voksne befolkning rygere - og de midaldrende er overrepræsenteret i disse tal*.

Selvom der overordnet set bliver færre rygere i Danmark, så falder mængden af de anvendte tobaksprodukter ikke tilsvarende. Det tyder på, at der er flest succesfulde rygestoppere blandt lejlighedsrygere og de rygere, der ryger færre end 15 cigaretter om dagen.

Brug nikotinprodukter fra apoteket

Det er sjældent, at 'den kolde tyrker' virker, når man ønsker at stoppe og risikoen for tilbagefald er stor. På apoteket findes der i dag en bred vifte af nikotinprodukter, som kan hjælpe rygerne ud af nikotinafhængigheden - og bidrage til at mindske antallet af cigaretter, cigarer eller lysten til vandpibe. Analyser har vist, at man fordobler sin chance for et rygestop ved at vælge forskellige nikotinprodukter til afvænningen**.

Livsstil med rygestop

I dag findes der nikotinprodukter til mange forskellige behov, situationer og adfærdsmønstre. Blandt mulighederne er tyggegummi, plaster, inhalator, næsespray, mundhulespray og forskellige slags sugetabletter. Midlerne kan bruges enkeltvis eller i den kombination, der er bedst egnet til den enkeltes afhængighed af nikotin.

Til alle situationer

Mange rygestoppere vælger en kombinationsbehandling af plaster og et andet nikotinprodukt. Plasteret giver en jævn tilførsel af nikotin over 16 eller 24 timer. På jobbet eller i toget kan der suppleres med eksempelvis sugetabletter - og en inhalator, hvis man evt. senere på dagen skal på cafébesøg eller restaurant. Disse produkter er med til at tage toppen af rygetrangen og giver et midlertidig 'kick' som ved cigaretter.

Tag imod hjælpen

Udover de mange forskellige nikotinprodukter på markedet findes der forskellige hjælpeværktøjer til rygestoppere. Rygningens negative konsekvenser for både ens personlige helbred og samfundet som helhed, har afstedkommet et stort fokus og en stor investering i at få flere til at stoppe. Udover lægebesøg findes der gratis rygestopforløb i kommunerne og på hjemmesider som fx www.stoplinien.dk og www.ddsp.dk er der også nyttig viden og gode guidelines.

Apoteket hjælper til rygestop

På apoteket er der hjælp at hente for alle rygere, der ønsker at stoppe med at ryge. På apoteket kan apoteksuddannede medarbejdere give individuel rådgivning om et rygestopforløb og forskellige nikotinafvænningsprodukter.

- Omkring årsskiftet er der ekstra stor interesse omkring rygestop, da mange skal til at føre deres nytårsforsæt ud i livet eller bruge det nye år som anledning til at kvitte cigaretterne. Vi har et særdeles bredt udvalg af nikotinafvænningsprodukter lige fra plaster, over tyggegummi og inhalatorer og til sugetabletter. Vi rådgiver individuelt om produkterne og har også mulighed for at henvise til en rygestopkonsulent eller et rygestopkursus i lokalområdet, udtaler apotekspersonalet.


Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd til rygestop

  • Søg råd på apoteket, hos din læge eller en rygestopkonsulent
  • Hold øje med rygestopforløb, der er specielt udviklet til unge
  • Vælg en kombinationsbehandling med nikotindagsplaster som base og eksempelvis nikotintyggegummi, nikotininhalator eller nikotinsugetabletter som supplement
  • Læg din personlige slagplan for rygestoppet og hold planen til punkt og prikke
  • Inddrag gerne familie, venner og kolleger i din plan
  • Nyd godt af dine sundhedsgevinster. Dyrk fx mere motion som følge af bedre vejrtrækning
  • Husk at belønne dig selv, når du runder et delmål og når du kommer helt i mål

*Se artiklen "Voksnes rygevaner" på www.cancer.dk
** Se artiklen "Røgfri med nikotinprodukter" på www.netdoktor.dk.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sst.dk (Sundhedsstyrelsen), www.irf.dk (Institut for Rationel Farmakoterapi) og www.cancer.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen