Hårtab og behandling: Har du tabt håret? Se relaterede produkter

Hårtab og behandling: Har du tabt håret?

Det er måske flovt, men det bør det ikke være. Hårtab er helt normalt blandt mænd og betegnes derfor heller ikke som en sygdom. Heldigvis er der ting, du kan gøre for at mindske problemet.

Er det som om, at din hårgrænse er rejst mere og mere nord på de seneste år? Er volumen svundet, når du lader fingrene løbe gemmet håret?

En stor del af den mandlige befolkning har tendens til at begynde at miste hårpragten på et tidspunkt i livet. Hårtab sker for cirka 20 procent af de 20-årige, cirka 30 procent af de 30-årige og cirka 40 procent af de 40-årige.

Hårtabet skyldes en arvelig betinget overfølsomhed over for det mandlige kønshormon testosteron i bestemte områder af hovedbunden. Hormonet får hårsækkene til at skrumpe, så de til sidst er så små, at de mister deres funktion, og nye hår ikke kan vokse ud.

Det starter som regel med høje tindinger, der i svære tilfælde former hårgrænsen til en m-form. De tilbagevendende hår er ofte finere og gror langsommere, end de plejer. Efterhånden vil håret på toppen af hovedet også blive tyndt, og til sidst når de to vigende hårgrænser sammen. Det er her den karakteristiske skaldede isse med en hesteskoformet hårkrans opstår.

Jo tidligere hårtabet sætter ind, jo mere vil det også tage til med tiden.

Det kan du gøre, hvis  hårtabet sætter ind
For de mænd, der bliver ramt af hårtab, er det utroligt frustrerende – og måske endda flovt – ikke længere at have sin hårpragt. Heldigvis findes der nogle ting, du kan gøre:

  • Du kan acceptere, at dit hår har valgt at tage helt afsked og blive en del af trenden med skaldede mænd. Hvis der er lidt hår tilbage, kan du rage det af med en trimmer, så det ser bevidst ud, at du har valgt den skaldede hårstil.
  • Du kan prøve at camouflere pletten med det hår, der fortsat er tilbage eller med en toupé. Mulighederne i dag er mere virkelighedstro, end de var førhen.
  • Du kan få foretaget en hårtransplantation. Det er dog dyrt og er et stort indgreb, der kræver nøje overvejelser.
  • Du kan prøve medicinsk behandling af hårtabet.

Medicinsk behandling af hårtab i håndkøb

Det vigtigste er, at du mærker efter, hvilken løsning der vil fungere bedst for dig. Vælger du den sidstnævnte løsning – medicinsk behandling – har det bedst effekt at sætte ind så tidligt som muligt.

I håndkøb kan du få et middel mod hårtab, som kan få noget af håret til at komme igen hos én ud af fire af de mænd, der bruger midlet. Hvis produktet bliver brugt som forebyggelse, kan det bremse hårtabet hos op mod 90 procent af de mænd, der benytter sig af det.

Du har størst sandsynlighed for at få gavn af produktet, hvis du:

  • Er mellem 20 og 30 år
  • Først er begyndt at tabe håret inden for de sidste fem år
  • Ikke er helt skaldet

Det tager 4-12 måneder før, der er resultater, og behandlingen skal fortsætte hele livet. Hvis du starter behandlingen i sammenråd med en hudlæge, kan han eller hun kombinere behandlingen med andre midler, som hos nogle kan give bedre resultat. Fx findes der nogle receptpligtige tabletter, der mindsker dannelsen af det væksthæmmende stof dihydrotestosteron i hårbunden.

Du kan også forhøre dig på dit apotek for at få gode råd til, hvad du kan gøre.

 

Kilder: netdoktor.dk og apoteket.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen