Gå til lægen mand! Hvorfor går mænd ikke til lægen? Se relaterede produkter

Gå til lægen mand! Hvorfor går mænd ikke til lægen?

Hvorfor er kvinder bedre til at gå til lægen, når kroppen sender signaler om, at noget kan være galt? Vi har spurgt psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen. Han deler sine råd til at bryde tabuet her.

Er du mand, kan du højst sandsynligt genkende det med, at besøg hos lægen eller apoteket er noget, du helst undgår. Mænd går i gennemsnit 30 procent sjældnere til deres praktiserende læge end kvinder, og 50 procent mindre i 40-50-årsalderen.

Den klassiske forklaring på at mænd ikke går til lægen er, at mænd ikke taler om det med sundhed. De sparker til dæk eller bolde, mens kvinderne mødes på en café og ned til mindste detalje gennemgår, hvad der er sket siden sidst. Måske en smule stereotypt, men alligevel ikke helt forkert. Det fortæller psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen, der er formand for Forum for Mænds Sundhed, som har udarbejdet undersøgelsen ”Manden og Lægen” fra 2016. Alligevel peger han på en endnu større – og sammenhængende – problematik, der afholder dig som mand fra at besøge den hvide kittel.

Kigger du rundt i venteværelset hos lægen er der fyldt med dameblade, mange steder er det kvinder, der sidder bag skranken i receptionen, ligesom størstedelen af patienterne i venteværelset ofte også er kvinder.

”Mænd føler ofte, at lægen ikke er et sted for dem. De føler sig helt enkelt ikke tilpas der, og det fører til, at de kun kommer i nødstilfælde, som kan ende med at blive for sent,” fortæller Svend Aage Madsen.

Forstå dine symptomer mand

En anden vigtig årsag til, at mange mænd undgår at gå til læge, er, at de ikke ved nok om symptomer. Dameblade og tv-programmer henvendt til kvinder har mange sundhedsbudskaber. Men det gør sig ikke gældende i Motor, PC-Bladet, Illustreret Videnskab og fodboldmagasiner. Samtidig er det ikke normalt for mænd at tale om sundhed og sygdomme med andre mænd fx på arbejdspladsen.

”Mænd har ikke lært, hvordan de skal tolke symptomer. Så mærker de noget, tænker de, at det nok går over. Det ligger naturligt i mange mænd at skubbe bekymringer til side, og det er jo praktisk, når man jager i vildmarken, bygger Eiffeltårnet, kører som langturschauffør eller er midt ude på åbent hav med en fiskekutter. Det er bare ikke praktisk, når det kommer til deres egen sundhed,” fortæller Svend Aage Madsen.

Derfor har Forum for Mænds Sundhed i samarbejde med netdoktor.dk udarbejdet guiden tjekdigselvmand. Her kan du helt enkelt og konkret gå ind og se forskellige symptomer forskellige steder på kroppen. Gennem et trafiklyssystem kan du se, hvornår du som mand bør søge læge, og hvad du ellers kan gøre for at afhjælpe symptomerne. Formålet er at skabe hurtig og direkte information til dig som mand, som du måske ikke oplever at finde på netdoktor.dk, hvor du skal bruge en del mere tid på at læse og finde rundt på siden.

Skæv kommunikation hos lægen
Næste udfordring opstår inde hos lægen, når du endelig har taget sig sammen til at komme. Den klassiske fejl er, ifølge Svend Aage Madsen, at du måske starter med at sige, at du egentligt ikke ved, om du fejler noget. Lægen svarer, at du ikke skal komme, hvis ikke du fejler noget, og så svarer du måske: ”Jamen det er jo dig, der ved, om jeg fejler noget!” og går derfra med en dårlig oplevelse.

Helt enkelt handler det om kommunikation, og her mener Svend Aage Madsen, at det er lægens ansvar at stille de rigtige spørgsmål, der får dig til at fortælle, hvilke symptomer du har.

”Læger er skolet i at stille åbne spørgsmål, men det fungerer sjældent hos mænd. Her skal man i stedet helt konkret spørge: Bliver du forpustet, når du går? Når du siger, du har ondt i hovedet, er det så i panden eller venstre side? Det er lægen, der kort og præcist skal sørge for at komme ind til sagens kerne, for så skal manden nok svare,” forklarer Svend Aage Madsen.

Bed din læge om fast indkaldelse

Hvis du er mand og sidder og læser med nu, så har Svend Aage nogle råd, der kan gøre det med lægebesøg og sundhed lidt nemmere. Måske har du det som mange mænd, at du har det bedst med at blive indkaldt til lægetjek, for ellers kommer de aldrig af sted. Ved tandlægen kommer mænd for eksempel lige så hyppigt, når de bliver indkaldt til kontrol, som kvinder gør. Mens kvinder klart tager førertrøjen, når det kommer til de spontane tandlægebesøg.

”Det kan derfor være en god idé at bede din læge om at få et fast helbredstjek, som du bliver indkaldt til. Fortæl din læge, at du måske har brug for at få sat lidt mere tid af, fordi du ikke er så god til det med at tale om dit helbred. Det kan føre til, at lægen bliver bedre til at stille konkrete spørgsmål, du kan svare på,” opfordrer psykologen.

Fællesskaber gør sundhedssnakken lettere

Svend Aage Madsen anbefaler også at bruge fodboldklubben, løbekammeraten eller øl-logen til at vende ting omkring helbredet. På mmdanmark.dk kan du også tilmelde dig Mænds Mødesteder, hvor mænd mødes om forskellige fælles aktiviteter.

”Det fungerer godt for mænd at mødes om andre aktiviteter, hvor de så kort kan vende de ting, der stikker lidt dybere. Så får de luftet det, og så behøver de ikke snakke mere om det. I de fællesskaber er nogle også gode til at opfordre hinanden til at gå til lægen. Det gør manden mere lydhør, fordi der bliver kommunikeret i et sprog, han kan forholde sig til.”

Indtil du får taget de andre råd til dig, så har Svend Aage Madsen en anden opfordring, som han godt ved ikke falder i lige så god jord.

”Lyt til din kone, når hun siger, du skal gå til lægen, hun har som regel ret,” slutter Svend Aage Madsen med et glimt i øjet.

Mænds sundhed i tal

  • Mænd har livet igennem en højere dødelighed end kvinder og lever i gennemsnit 4 år kortere. Forskellen er størst i alderen 20-39 år, hvor en mand har dobbelt så høj risiko for at dø som en kvinde
  • Mænd har 8 % større risiko for at få kræft end kvinder. Til gengæld er deres dødelighed med sygdommen 30 % højere end kvinders. Lignende forskelle findes for sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og diabetes. For sidstnævnte er mænds dødelighed næsten 100 % højere end kvinders
  • Ufaglærte singlemænd har højst dødelighed blandt mænd
  • Kun 20 % af brugerne på netdoktor.dk er mænd


Kilder: Netdoktor, Danmarks Satistik, Sundhedsdatastyrelsen

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen