Gode råd til et aktivt efterår Se relaterede produkter

Gode råd til et aktivt efterår

I takt med at sommeren går på hæld, rykker vi danskere naturligt indenfor. Men det er vigtigt at opretholde den aktive livsstil udendørs, ellers kan det hos nogen give helbredsmæssige gener.

Mørket overtager langsomt, men stædigt de lyse timers plads, og regnen vælter ned periodisk eller bare konstant. Det lyder måske bekendt og kendetegner bare et ganske almindelig dansk sæsonskifte fra sommer til efterår. Skiftet betyder, at mange vælger puslespil, te og tv fremfor de udendørsaktiviteter som græsslåning, gåtur og lugning. Men det skal du passe på med.

En aktiv livsstil har tydelige, positive effekter på kroppen og dens funktioner. Du mindsker eksempelvis risikoen for hjertekarsygdomme, fordi fysisk aktivitet holder din hjertemuskulatur i gang og dit hjerte stærkt. Desuden forbedrer en aktiv livsstil dit kolesteroltal, beskytter mod åreforkalkning og nedsætter risikoen for blodpropper i blandt andet hjerne og hjerte. 

Styrk dit mentale og fysiske helbred med motion

En aktiv livsstil mindsker desuden risikoen for type 2-diabetes, kræft, overvægt samt sygdomme i muskler og led. Ved at holde din krop stærk, giver du dig selv de bedste forudsætninger for at kunne klare dig selv i alderdommen, og statistisk lever du også længere, hvis du holder dig fysisk aktiv gennem hele livet.

Desuden er det videnskabeligt bevist, at regelmæssig fysisk aktivitet styrker dit mentale helbred. Humøret bliver bedre, du sover tungere og er mere robust til at håndtere stressede situationer.  

Sådan holder du den aktive livsstil

Anbefalingen er, at alle voksne er fysisk aktive i mindst en halv time dagligt ved moderat til høj intensitet. Alt tyder på, at kombinationen af kredsløbstræning (som løb, svømning og cykling) og styrketræning giver det bedste resultat.

Vær opmærksom på, at lever du op til anbefalingen om en aktiv livsstil, er det vigtigt, at du giver din krop de bedste forudsætninger for at restituere og holde sig i gang.

>> Læs mere om, hvilke kosttilskud vi anbefaler til en aktiv livsstil.

Hverdagsaktiviteter som havearbejde, transportcykling, gåtur med hunden og trappegang kan også tælle i det daglige regnskab for en aktiv livsstil. Prøv eventuelt at sætte din fysiske aktivitet i system og lad det være en fast del af hverdagen på lige vilkår som at børste tænder eller spise de tre hovedmåltider. Beslut dig for, at de dage det er muligt, cykler eller går du på arbejde, eller sæt dig selv et mål om at gå et vist antal skridt hver dag.

På den måde får du inkorporeret den aktive livsstil som en fast del af din hverdag.

Start blidt og øg langsomt intensiteten

Er du ikke vant til hård, fysisk aktivitet, er det vigtigt, du starter blidt ud. Gang er en effektiv måde til at få klaret den daglige bevægelse, og fordi det er en relativt mild aktivitetsform, nedsætter du samtidig risikoen for belastningsskader.

Hvis det er svært at komme afsted, kan du overveje at få en gå-makker, som du går fast med. Det kan højne motivationen, at du ved, at ”der er én, der venter på dig”, og I kan på den måde holde hinanden op på de ugentlige ture. Start blidt med små delmål og sæt så langsomt intensiteten og afstanden op, så vil du opnå de bedste resultater.

Det kan også være, at du skal udforske de forskellige tilbud, der er omkring dig. Måske er lykken for dig at opleve naturen set fra en kajak eller et SUP-board? Eller det kan være, at du skal prøve stavgang, mountainbike eller vandring. Mulighederne er mange, og en sund og aktiv livsstil kommer altid positivt tilbage.

Husk at passe godt på dig selv i din nye, aktive livsstil.

>> Hvis uheldet er ude, finder du et bredt udvalg af smertelindrende produkter her.

Rigtig god fornøjelse. 

Kilder: sundhed.dk, sst.dk, netdoktor.dk, hjerneforeningen.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen