Aktiv livsstil kræver aktive tilvalg Se relaterede produkter

Aktiv livsstil kræver aktive tilvalg

Vi danskere er det mest motionsaktive folkefærd i hele Europa. En undersøgelse fra 2017 viser, at 31% af den danske befolkning over 15 år bruger mere end fem timer ugentligt på fysisk aktivitet i fritiden*. Det gælder blandt andet fodbold, håndbold, hårde løbeture, men også lettere motion som en gåtur eller en cykeltur.

Den høje aktivitetsgrad understøttes af skolesystemet, foreningslivet og de mange kommercielle tilbud som f.eks. fitnesscentre. Der er også en stor bevidsthed om, at det kræver regelmæssig motion at holde sig frisk gennem hele livet. Mange af os bliver ved med at dyrke sport og motion hele livet, og det gælder alle aldre og begge køn**.

Fysiske aktiviteter har mange positive effekter på kroppens funktioner. Virkningerne på hjerte, kredsløb og muskler er velkendte, og den positive indflydelse slår tilmed igennem på stofskiftet og hormonsystemet. En aktiv livsstil med daglig motion giver en række sundhedsmæssige gevinster, bevarer funktionsevnen og bidrager til at forebygge sygdomme***.

– På apoteket oplever vi en stigende interesse for produkter, der kan understøtte en aktiv livsstil. Generelt er der kommet fokus på fysiske aktiviteter. Om efteråret og vinteren efterspørges der især kosttilskud med særlige virkestoffer, der eksempelvis kan vedligeholde immunsystemet og bevare muskelfunktionen ved den fysiske træning, udtaler apotekspersonalet.

Kosttilskud til motionister

På apoteket fås kosttilskud, der er særligt velegnet til motionister. Det indeholder blandt andet D-vitamin og magnesium, som bidrager til en normal muskelfunktion. Ligeledes hjælper C-vitamin til dannelsen af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk, brusk som bl.a. findes i kroppens led.

Motion styrker immunforsvaret, og immunforsvaret bliver påvirket af den fysiske aktivitet. Ved et indtag af 200 mg C-vitamin, udover det anbefalede daglige indtag, bidrager C-vitamin til immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fysisk træning. Derfor er det afgørende med et stort dagligt indtag af C-vitamin, som kroppen ikke selv danner og skal have tilført via kosten.

Når vi træner, bruger kroppen energi. Til denne energiproduktion bruger kroppen ilt og næringsstoffer, der sendes ud fra hjertet via blodet til musklerne. Hjertet skal pumpe mere blod rundt i kroppen ved den fysiske aktivitet, og Omega-3 fedtsyrerne har vist sig at hjælpe til en normal hjertefunktion****.

Fisk og fiskeolie er den vigtigste kilde til Omega-3, men omkring 75% af den danske befolkning spiser mindre fisk end den anbefalede mængde på 350 gram fisk ugentligt, hvoraf de 250 gram skal være fede fisk*****. Derfor vælger mange at supplere den daglige kost med fiskeolie, hvor Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion.

Tag apoteket med på råd

På apoteket er der muligt at hente gode råd om ernæring, motion, forebyggelse af sportsskader og særlige kosttilskud til de fysisk aktive:

– Hvis man ikke får tilstrækkelige næringsstoffer fra kosten til en aktiv livsstil, kan man vælge at supplere den normale kost med et dagligt tilskud af vitaminer og mineraler. Efter individuel rådgivning på apoteket kan vi tilbyde særligt velegnede kosttilskud, som er målrettet mod den aktive motionist og som passer til den enkeltes behov, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd til en aktiv livsstil

  • Voksne bør være fysisk aktive en halv time dagligt ved moderat til høj intensitet
  • Mindst to gange ugentligt skal voksne være fysisk aktive med høj intensitet i mindst 20 minutter ad gangen
  • Spis groft, grønt, magert og varieret – og følg Fødevarestyrelsens kostråd (Spis 6 om dagen)
  • Spis mere fisk. Spis mindst 350 gram fisk ugentlig, hvoraf mindst 200 gram skal være fede fisk
  • Vælg et særligt velegnet kosttilskud til motionister, hvis du ikke får dækket dit behov for vitaminer og mineraler gennem din daglige kost
  • Søg råd om motion, kosttilskud og aktiv livsstil på apoteket

Kilder: www.sundhed.dk, www.hjerteforeningen.dk, www.dr.dk og www.netdoktor.dk

*Se artiklen ”Danskerne er europamestre i motion” på dr.dk (11. april 2017).

**Se rapporten ”Danskernes motions- og sportsvaner 2016” fra Idrættens Analyseinstitut, side 36.

***Se artiklen ”Fysisk aktivitet” på sst.dk (Sundhedsstyrelsen, opdateret 18. juni 2018).

****Se artiklen ”Hjertet kører bedst på fiskeolie” på www.hjerteforeningen.dk (fra den 18. april 2013).

*****Se artiklen ”Omega-3 fedtsyrer” på sundhed.dk (fagligt opdateret 12. juli 2016).

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen