Mund og tænder

 

 

Friske tips til tænderne

Dårlig ånde skyldes som regel dårlig mundhygiejne. I ni ud af ti tilfælde stammer det fra bakterier i munden.

Du kender ubehaget, når du vågner om morgenen. Det lugter dårligt ud af munden. Den dårlige lugt skyldes, at en masse bakterier, der lever naturligt i munden, har fået fred og ro til at nedbryde proteinstoffer hele natten. Der lever omkring 750 slags bakterier i munden, og man kender ikke dem alle til bunds endnu. Man ved dog, at de bakterier, der udløser dårlig ånde, er den gruppe, der lever af proteiner. Når de nedbryder proteinstoffer, danner de desværre ildelugtende svovlgasser. Og bakterierne kan altid finde føde i din mund. Hvis ikke i madrester, så i proteinstoffer i mundhulen. Disse bakterier trives især langs tandkødsranden, i tandkødslommer og bagest på tungen.

Det er derfor vigtigt, at du får gjort grundigt rent disse steder, så du både får fjernet madrester og luget ud i bakterierne. Husk at børste grundigt langs tandkødsranden. Brug en eltandbørste eller en almindelig blød tandbørste, som renser uden at skade tænder og tandkød. Suppler med tandtråd, tandstikkere og mellemrumsbørster, så du får rengjort de tandflader, der vender mod hinanden. Du skal også børste eller skrabe tungen ren, da der lever mange bakterier her. Brug eventuelt et mundskyllemiddel som supplement til den daglige mundhygiejne.

I nogle tilfælde skyldes dårlig ånde ikke dårlig mundhygiejne. Der kan ligge problemer som kronisk mundtørhed, tandkødssygdomme, frembrydende visdomstænder, infektioner i bihule, næse og mandler, medicinindtag, dårlig fordøjelse og andre sygdomme bag. Tal derfor altid med din læge eller tandlæge, hvis du ikke kan få bugt med dårlig ånde.

Tips mod dårlig ånde

  • Børst tænder morgen og aften i mindst to minutter
  • Brug tandtråd, tandstikkere og mellemrumsbørster - gerne mens du stadig har tandpasta i munden
  • Rengør tungen med en tungerenser eller med tandbørsten
  • Børst tandkød, mundhule og indersiden af kinderne

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen