Hit med frisk ånde Se relaterede produkter

Hit med frisk ånde

Dårlig ånde skyldes som regel dårlig mundhygiejne. I ni ud af ti tilfælde stammer det fra bakterier i munden.

Du kender sikkert ubehaget med dårlig ånde, når du vågner om morgenen. Den dårlige lugt skyldes, at en masse bakterier, der lever naturligt i munden, har fået fred og ro til at nedbryde proteinstoffer hele natten. Der lever omkring 750 typer bakterier i munden, og man kender slet ikke dem alle til bunds endnu. Men man ved, at de bakterier, der udløser dårlig ånde, er den gruppe, der lever af proteiner. Når de nedbryder proteinstoffer, danner de desværre ildelugtende svovlgasser. Og bakterierne kan altid finde føde i din mund. Hvis ikke i madrester, så i proteinstoffer i mundhulen. Denne slags bakterier trives især langs tandkødsranden, i tandkødslommer og bagest på tungen.

Det er derfor vigtigt, at du får gjort grundigt rent disse steder, så du både får fjernet madrester og luget ud i bakterierne. Husk at børste grundigt langs tandkødsranden. Brug en elektrisk tandbørste eller en almindelig blød tandbørste, som renser uden at skade tænder og tandkød. Suppler med tandtråd, tandstikkere og mellemrumsbørster, så du får rengjort de tandflader, der vender mod hinanden. Du skal også børste eller skrabe tungen, da der lever mange bakterier på den. Brug eventuelt et mundskyllemiddel som supplement til den daglig mundhygiejne. Der findes midler, der neutraliserer de ildelugtende svovlgasser, som de proteinspisende bakterier danner.

Problemer i munden?

Vær opmærksom på, at du lettere får dårlig ånde, når din spytproduktion er nedsat - som når du vågner om morgenen, eller når det er længe siden, du har spist. Spyt smører, renser og indeholder nogle enzymer og antibakterielle stoffer, der beskytter mundslimhinde og tænder. Hvis du lider af tør mund, stiger din risiko for at få huller i tænderne, betændelse i tandkødet og dårlig ånde. Du kan stimulere dannelsen af spyt ved at spise regelmæssigt, tygge sukkerfrit tyggegummi og tage hyppige slurke af vand.

I nogle tilfælde skyldes dårlig ånde ikke dårlig mundhygiejne. Der kan ligge problemer som kronisk mundtørhed, tandkødssygdomme, frembrydende visdomstænder, infektioner i bihule, næse og mandler, medicinindtag, dårlig fordøjelse og andre sygdomme bag. Tal derfor altid med din læge eller tandlæge, hvis du ikke kan få bugt med dårlig ånde.

Tips mod dårlig ånde

  • Børst tænder morgen og aften i mindst to minutter
  • Brug tandtråd, tandstikkere eller mellemrumsbørster - gerne mens du stadig har tandpasta i munden
  • Rengør tungen med en tungerenser eller med tandbørsten
  • Børst tandkød, mundhule og indersiden af kinden
  • Skyl munden med et mundskyllemiddel efter tandbørstning
  • Spis regelmæssigt, da sult kan give dårlig ånde, fordi spytproduktionen nedsættes
  • Drik vand mellem måltiderne
  • Gå regelmæssigt til tandlæge

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen