Er huden lige pakket ud? Se relaterede produkter

Er huden lige pakket ud?

Bleg vinterhud møder strålende forårssol! Det er faktisk ikke noget godt match. Pas især på børnene, når de leger ude i middagssolen. Og husk at beskytte dig selv, når de første ture i haven eller til udendørssport melder sig.

Det er så dejligt at være ude i forårssolen efter en lang vinter. Bleg vinterhud er bare ikke enig. Når din hud lige er pakket ud af overtøjet, er den særlig følsom over for solstrålerne, som kan være ganske skarpe på denne årstid - selv når temperaturen er lav. Det der betyder noget er ikke dagens temperatur, men dagens UV-stråling. Det vil sige mængden af UV-stråling, der kommer fra solen. UV-indekset kan let komme op på 3-4 stykker allerede i april. Oversat til hverdag betyder det, at du skal tænke på solbeskyttelse, fordi strålerne er skarpe nok til at skade huden, hvis du ikke tænker dig om.

I sagens natur handler det om, at din hud skal have lov til at vænne sig gradvist til sollys. Det vil sige, tag små korte ophold i solen, og beskyt dig med tøj, hat, skygge og solcreme, hvis du skal være i solen ved middagstid eller mere end en halv time ad gangen. Faktisk kan selv kortere tid i solen gøre huden rød og forbrændt, når den lige er pakket ud.

Din hud taler sit eget tydelige sprog. Bliver den rød og øm, så er skaden sket. Nærmere bestemt, så er hudcellerne blevet skadet. Og det er ikke godt. Dels giver det smerter og ser grimt ud, og dels har celleskader nogle grimme følger. Det øger forekomsten af rynker og på langt sigt øger det også risikoen for hudkræft. Pas især på forbrændinger hos børn. Børn vokser hurtigt og har en masse celler, der er i gang med at dele sig. Det gør hudcellerne særligt påvirkelige over for skader fra sollys.

Den bedste måde at beskytte huden på er ved at undgå middagssol og lange ophold i solen. Det kan dog være rigtigt svært - for ikke at sige umuligt - hvis du arbejder udenfor eller har børn, der går i skole eller institution. Ofte er det netop ved middagstid, børn bliver sendt ud at lege. Klæd dem fornuftigt på - gerne med hat eller kasket - og smør dem med en solcreme med mindst faktor 15, der hvor huden er bar. Husk at spædbørn og småbørn aldrig må udsættes for direkte sol. Har du solcreme tilbage fra sidste år, så tjek lige holdbarheden. Alle cremer har et lille symbol med et halvåbent låg, hvor der står for eksempel 6 mdr. eller 12 mdr. Det fortæller, hvor længe cremen kan holde sig efter åbning. En creme, der ser underlig ud eller lugter dårligt, skal dog altid kasseres. På dit apotek kan vi hjælpe dig med at finde en velegnet solcreme til dig selv og børn.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen