Er der ubalance? Se relaterede produkter

Er der ubalance?

De fleste kvinder oplever problemer i intimzonen indimellem. Det kan være svampe eller bakterier, der er på spil. Eller det kan være hormonforandringer, der driller. Det er vigtigt, at du kender årsagen, da behandlingen er forskellig.

Hvis dit naturligt forekommende udflåd skifter karakter, så kan det være tegn på, at du har en infektion i intimzonen. Måske oplever du en øget mængde udflåd, eller måske er det udseende og lugt, der forandrer sig. Ved en bakteriel infektion vil udflåddet både ændre udseende og begynde at lugte. Det skyldes, at de gode mælkesyrebakterier, der lever naturligt i intimzonen, er blevet erstattet af andre typer bakterier. Hvis du har mistanke om en bakteriel infektion, så skal du søge læge. En bakteriel infektion skal behandles med antibiotika, da der kan være vidtrækkende konsekvenser af ubehandlede bakterielle infektioner.

Hvis det er svamp

Er det en svampeinfektion, du har, så vil du typisk opdage det ved, at udflåddet bliver mælkehvidt og grynet. Du vil sikkert også være plaget af rødme og kløe i intimområdet. Svampeinfektioner skyldes naturligt forekommende svampe, der pludselig omdannes til varianter, der angriber dine slimhinder. Svampeinfektioner behandles med creme og kapsler til indføring i skeden. De kan købes i håndkøb. Oplever du gentagne svampeinfektioner, eller har du en infektion, der ikke lader sig behandle med håndkøbsmidler, så skal du kontakte din læge og få receptpligtige midler.

Ubalance ved antibiotika

Det er ikke kun infektioner, der kan give problemer i intimzonen. Er du i behandling med antibiotika, så kan der støde gener til. Det skyldes, at din krops immunforsvar under en antibiotikabehandling er på overarbejde, hvorved nogle af de normale sikkerhedsbarrierer bliver nedbrudt. Mange får for eksempel svampeinfektioner i forbindelse med en antibiotikakur. Du kan til dels forebygge dette ved at anvende kapsler med naturlige mælkesyrebakterier, som i store koncentrationer svækker muligheden for ubalance.

Hormonelle ændringer

Når der sker ændringer i hormonbalancen, som for eksempel under din menstruation, så bliver dine slimhinder påvirket, og du kan få gener. Disse forsvinder normalt af sig selv, men kan indimellem føre til nogle af de ovenstående problemer. Er du i overgangsalderen, så vil hormonforandringer også spille ind på dine slimhinder, som vil begynde at ændre karakter og måske blive tørre og udtyndede. Det giver svie eller en ubehagelig brændende fornemmelse i underlivet. Din læge kan let konstatere problemet ved en gynækologisk undersøgelse og det kan behandles med lokale hormonpræparater. Du kan også anvende vagitorier med forskellige former for fugtgivende indhold, der kan afhjælpe tørhed.

Råd om intimpleje

I intimzonen er den normale surhedsgrad lav med en pH omkring 4. Det skyldes en naturlig forekomst af gode mælkesyrebakterier, der danner mælkesyre. Det sure miljø beskytter dig mod ubalance og infektioner, og derfor er det en god idé, at du anvender intimsæber med en lav pH, når du vasker dig i intimzonen. De forstyrrer ikke din naturlige balance. Du kan også anvende forskellige barrierecremer til at forebygge og afhjælpe rødme og irritation, hvor hud gnubber mod hud - det gælder også i lyskeregionen og under barmen. Det er også en god idé, at du undgår for stramtsiddende tøj. Vil du have flere gode råd om intimpleje, så kom ind på apoteket. Vi hjælper dig.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen