En god tarmflora er vigtig for immunforsvaret
Et stærkt immunforsvar beskytter kroppen mod fremmede organismer som eksempelvis vira og bakterier. Immunforsvaret består primært af millioner af hvide blodlegemer, der hver især kan genkende én bestemt form for fremmede celler og gå til modangreb med antistoffer mod præcis denne celletype for at udrydde den.
Vores immunforsvar er en kompleks størrelse. Kroppen har lært sig at genkende og bekæmpe vira og bakterier, og denne evne er blevet stimuleret af forskellige vaccinationer i vores opvækst. Samtidig danner vores hud, slimhinder, kropsvæsker og luftveje et effektivt beskyttelsesværn mod udefrakommende organismer.
Forsvar i tarmene
Tarmfloraen er en nøgle til et godt helbred, da en stor del af vores immunforsvar sidder i tarmene. Det er derfor afgørende for vores velbefindende at arbejde med tarmfloraen på daglig basis – og huske at spise sundt, groft og varieret kost hver dag og sikre sig en afbalanceret tarmflora.
– De fleste af os ved sikkert, hvor stor en betydning en forstoppet eller besværet fordøjelse har for vores velvære, humør og sociale samvær. Fordøjelsen påvirker ikke kun mave og tarm, men vores generelle velbefindende. Derfor giver det god mening at pleje og passe vores fordøjelsessystem hver eneste dag, udtaler apotekspersonale.
Opgaven for tarmen er at fordøje maden, absorbere næringsstoffer som f.eks. proteiner, mineraler og vitaminer og udskille de ufordøjede rester. Maden nedbrydes af kroppens egne enzymer og af de millioner af bakterier, som i forvejen lever i tarmene, og de vigtige næringsstoffer optages over tarmvæggen og føres videre ud i blodbanen[1].
Gode bakterier
For at bevare en sund tarmflora er det afgørende at have nok af de ”gode” bakterier, der kan fortrænge de ”dårlige” bakterier. Imidlertid kan stress og sygdom hindre dette ved, at antallet af de dårlige bakterier øges. Det giver en ubalance i hele mave-tarm systemet og medfører f.eks. luft i maven, oppustethed, mavekramper og diarré.
Mælkesyrebakterier er blandt de gode bakterier, der findes i tarmene. De hjælper til med at opretholde en god fordøjelse ved at udnytte næringsstofferne i maden og producere bakteriehæmmende stoffer, som sænker pH-værdien i tarmene, og dermed skaber et modstandsdygtigt miljø for de mange skadelige bakterier.
Imidlertid når mange mælkesyrebakterier fra vores fødevarer at blive nedbrudt, inden de kommer frem til tarmene. Det er derfor vigtigt at se efter et kosttilskud med mælkesyrebakterier, som er optimalt beskyttet mod galde og mavesyre, så man opnår den fulde fordøjelsesfremmende effekt og sikrer sig en tilstrækkelig mængde af de gode bakterier, som i forvejen findes i vores tarmflora.
Antallet af mælkesyrebakterier i gærede mejeriprodukter som surmælk eller yoghurt er forholdsvis lav og bruges primært til at syrne mælken og fremhæve smagen i fødevarerne. Det vil derfor kræve et dagligt indtag på eksempelvis flere liter yoghurt for at indtage en mængde mælkesyrebakterier, som svarer til mængden i et kosttilskud.
Hent råd på apoteket
En afbalanceret tarmflora er vigtig for ens immunforsvar. På apoteket står faguddannede medarbejdere klar til at give gode råd og vejledning i, hvilket kosttilskud, der passer bedst til den enkeltes behov.
– En sund livsstil har generelt stor betydning for et stærkt immunforsvar og en god tarmflora. Men alligevel skal der ikke så meget til at skabe ubalance i mave-tarm systemet, og det kan have mange årsager. Eksempelvis ved vi, at antibiotika påvirker tarmfloraen. Vi rådgiver derfor altid individuelt ud fra kundens behov og nuværende medicinsituation og kan derfra pege på forskellige løsninger, udtaler apotekspersonale.
Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.
Gode råd til et styrket immunforsvar
- Spis sund og alsidig kost – og følg de gængse kostråd.
- Lad være med at ryge.
- Dyrk regelmæssig motion.
- Få nok søvn – gerne syv-otte timer hver nat.
- Drik kun alkohol i moderate mængder.
- Sørg for at stresse af og pas på dit mentale helbred.
- Undgå overvægt, da dette kan svække immunforsvaret.
- Husk en god håndhygiejne, sprit af og hold afstand.
[1] Se artiklen ”Fordøjelsessystemet” på www.sundhed.dk (fagligt opdateret 30.01.2020).
Kilder: www.netdoktor.dk, www.hjerteforeningen.dk, www.sundhed.dk og www.altomkost.dk