Se relaterede produkter

Dit hjerte banker for et rygestop

Du tror måske, at overvægt og fed mad er den største risikofaktor for udviklingen af hjertekarsygdomme. Men faktisk er rygning den faktor, der har størst indflydelse på især kvindehjerters sundhed.

Hjertekarsygdomme er den mest udbredte dødsårsag blandt kvinder i Danmark, og rygning er ubetinget den faktor, der har størst betydning for udviklingen af blodpropper i hjertet. Rygning kan føre til de samme sygdomme hos mænd og kvinder, men for kvinder giver røgen en markant øget risiko for hjertekarsygdomme. Når rygning er mere skadeligt for kvindekroppen, er det fordi stofferne i røgen nedsætter mængden af det kvindelige kønshormon østrogen, som ellers menes at beskytte kvinders hjerte og kar. Formentlig derfor øger det kvinders risiko for hjertekarsygdomme. Det nedsatte østrogenniveau gør også, at du som rygende kvinde kan komme før i overgangsalderen, og at hud, organer og krop kan ældes hurtigere.

Hvad gør røgen ved hjerte og kredsløb?

Det er ikke bare luftveje og lunger, der bliver påvirket af røg. De skadelige stoffer fra røgen sendes via lunger og kredsløb rundt i hele kroppen. Det gælder for mænd som for kvinder. Blandt andet bevirker stoffer fra røgen, at blodårerne hurtigere forkalker og bliver mere stive og uelastiske, så blodet får sværere ved at løbe rundt. Kulilten i røgen gør også dit blod dårligere til at transportere ilt til organer, muskler og hud. For at kompensere for dette stiger antallet af røde blodlegemer. Men det gør blodet mere tyktflydende og øger risikoen for blodpropper. Dit hjerte kommer også på overarbejde, fordi røgen får puls og blodtryk til at stige - både nat og dag, fordi du som ryger har de skadelige stoffer fra røgen i kroppen døgnet rundt.

Dine gevinster ved et rygestop

Hvis du vil vende billedet til det positive, så tænk over, hvor store gevinster et rygestop vil have for dit hjerte, din krop og dit kredsløb. Et rygestop giver et næsten øjeblikkeligt fald i risikoen for at få åreforkalkninger og blodpropper. Dit blodtryk falder, din puls bliver normal og din blodcirkulation bliver bedre. Du får også bremset den hurtigere ældning, som røgen fører til. Mærker du lysten til at blive røgfri, så få hjælp hos din læge eller på dit apotek til at gennemføre et rygestop. Her kan du også få en snak om kost og livsstil. Overvægt og forhøjet kolesterol er trods alt også risikofaktorer for udviklingen af hjertekarsygdomme.

Kilder: www.hjerteforeningen.dk og www.liv.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen