Ældres ernæring i efteråret
Temperaturen falder og blæsten tager til. Naturen forbereder sig til vinteren og det samme gør vores kroppe. For ældre kan denne overgangstid være en udfordring, da efterårets kortere dage og køligere temperaturer kan mindske appetitten. Det er vigtigt, du sikrer, at din kost i efteråret er rig på de vitaminer og mineraler, der er nødvendige for at holde dit immunforsvar stærkt hele vinteren.
Vigtige vitaminer til ældre i efteråret
Et stærkt immunforsvar er ikke noget, du får fra den ene dag til den anden. Det kræver en sund livsstil med en varieret kost over en længere periode. Vitaminer er vigtige for at styrke immunforsvaret, opretholde energiniveauet og beskytte mod de sygdomsfremkaldende bakterier og virus, som ofte følger med de koldere måneder. Hvis du spiser sundt og varieret, får din krop allerede en masse af de næringsstoffer og vitaminer, som den har brug. Der er dog et par ekstra daglig kosttilskud, som kan være en god idé at tage, for at gøre din krop mere modstandsdygtig.
D-vitamin: Hjælper kroppen med at optage kalk
D-vitamin er afgørende for at holde dine knogler stærke og dit immunsystem i topform. Efterhånden som sollyset bliver mindre i efteråret, kan det være svært at få nok af det vigtige vitamin gennem kosten. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle tager D-vitamin i vinterperioden. For ældre over 70 år lyder anbefalingen på 20 µg D-vitamin kombineret med 800-1000 mg calcium hele året.
Calcium og magnesium: Styrker dine knogler og muskler
Calcium og magnesium er to mineraler, der arbejder sammen for at styrke dine knogler. Det er især vigtigt for ældre, da risikoen for knogleskørhed og tab af knoglemasse stiger med alderen. Mælk og yoghurt er gode kilder til calcium, mens nødder og grønne grøntsager kan give dig det magnesium, du har brug for. Hvis du ikke får nok af disse mineraler gennem kosten, kan kosttilskud være en god løsning.
Hvis du ønsker at supplere din kost med kosttilskud, er du altid velkommen til at besøge apotekeren.dk, hvor du kan finde et bredt udvalg af produkter, der kan støtte dine ernæringsmæssige behov. Husk også at tale med din læge eller dit lokale apotek, hvis du er i tvivl om hvilke tilskud, der er de rette for dig.
Anbefalet kost til ældre i efteråret
Efteråret byder på en række lækre og næringsrige grøntsager og frugter. Græskar, rødbeder, æbler, rosenkål og gulerødder er alle fyldt med vitaminer og mineraler. Protein er afgørende for din muskelmasse, og her er det godt med magert kød, fisk, æg og plantebaserede proteiner som bønner og linser som en del af din kost. Husk også, at fisk er en god kilde til omega-3 fedtsyre, som er godt for både hjerte og hjerne.
Selvom det er køligere, og du måske ikke føler dig så tørstig, er det stadig vigtigt, at du holder dig hydreret. Vand er vigtig for næsten alle kroppens funktioner.
Livsstilsændringer der gavner ældres sundhed
Ud over kosten er der også nogle livsstilsændringer, der kan hjælpe med at sikre, at du holder dig sund og stærk gennem efteråret. Selvom det kan være fristende at blive indendørs, når vejret bliver koldt, er det vigtigt, at du bevæger dig. Motion hjælper med at øge appetitten, holder vægten stabil og bevarer muskelmasse. En daglig gåtur eller lette øvelser kan gøre en stor forskel.
En af de bedste ting, du kan gøre for din sundhed, dit sind og dit immunforsvar, er at prioriterer din nattesøvn højt. Søvn sænker kroppens stressniveau og giver dig energi til at være fysisk aktiv i dagtimerne.
>> Læs 10 gode råd, der kan hjælpe din søvn her
Kilder: Sundhedsstyrelsen, Ugeskrift for Læger, Dansk Sygeplejeråd