Vitaminer til børn – dette skal du være opmærksom på Se relaterede produkter

Vitaminer til børn – dette skal du være opmærksom på

Alle forældre ønsker at passe bedst muligt på deres børn og sikre, at de får de rette vitaminer og mineraler. Her får du vores bedste råd til, hvordan du sikrer, at dit barn får sine vitaminbehov dækket, så det vokser og udvikler sig, som det skal.

”Det er vigtigt, at du spiser din mad, så du får dine vitaminer og kan blive stor og stærk!” Lyder kampen om at få nærende kost i børnene derhjemme velkendt? Bare rolig, du er langt fra den eneste. Heldigvis findes der mange godkendte kosttilskud til børn, som sikrer, at de får, hvad de har brug for, hvis det med maden er svært.   

Hvis dit barn spiser efter De Officielle Kostråd, behøver det faktisk ikke andet end et tilskud af D-vitamin. Men det kræver, at kosten består af rigeligt med grøntsager og frugt, fuldkorn, fisk, planteolier, magre mejeriprodukter, mindre sødt, salt, fedt og masser af vand.

Er dit barn kræsent eller allergisk over for visse fødevarer, kan det dog være svært. Her kan det være en god idé at vælge en multivitaminpille og eventuelt andre kosttilskud.

Hvilken vitaminpille skal jeg vælge til mit barn?

Kroppen producerer ikke selv vitaminer og mineraler, dem skal du have via kosten. Spiser du ikke sundt og varieret, skal du dog supplere med tilskud for at give kroppen de bedste forudsætninger og styrke knogler, immunforsvar og led. Der findes et hav af kosttilskud og vitaminpiller på markedet, og det kan være svært at finde rundt i, hvilke produkter der opfylder behovet.

Når det gælder vores børn, kan det være en god idé at give dem en multivitaminpille dagligt, hvis du er i tvivl om, om de får deres behov dækket. Indholdet af vitaminer og mineraler er lavere i børnevitaminpiller end i dem til voksne, så du risikerer ikke, at dit barn får for høje doser.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri anbefaler, at du vælger dit barns vitaminpille ud fra følgende kriterier:

  • Vælg et tilskud med mindre end 365 µg(mikrogram) for A-vitamin (retinol), 2 mg zink og 6 mg jern pr. dag i tilskud til 3-10-årige børn
  • Undgå også kosttilskud, der indeholder jod, hvis dit 3-10-årige barn drikker mælk.  

Er du i tvivl om, hvilket vitaminprodukt du skal vælge til dig barn, er du altid velkommen til at søge råd og vejledning hos personalet på det lokale apotek.

Får dit barn sit tilskud af D-vitamin?

D-vitamin har mange gode kvaliteter. Det sikrer kroppens evne til at optage og omsætte kalk, og derudover styrker det knogler og muskler. Vitaminet findes i flere forskellige madvarer såsom fed fisk, æggeblommer, smør, mælk og kød, men det er stort set umuligt at spise sig til de rette mængder.

Vores primære kilde til D-vitamin er solens stråler, og om sommeren, når solen står højst på himlen i mange timer hver dag, får vi uden problemer behovet dækket og mere til. Men om vinteren er det straks en anden sag, og derfor er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at alle børn over fire år og voksne får et dagligt tilskud D-vitamin på 5-10 µg i vinterhalvåret (oktober til april). For børn under fire år anbefales det, at de får 10 µg D-vitamin året rundt.

Gode råd til vitaminpiller til børn

Har dit barn behov for et vitamintilskud i form af en vitaminpille, men vil ikke spise den? Der findes i dag rigtig mange forskellige varianter på markedet med varierende smag, konsistens og udseende, og det kan være en idé at prøve en anden udgave, hvis det er svært at få vitaminpillen ned.

Får dit barn vitaminpiller, anbefaler vi, at du altid vælger vitaminpiller i en sikret emballage, der er børnesikret. På den måde undgår du, at barnet kommer til at tage en overdosis af vitaminer, som potentielt set kan være farligt. Der findes mange forskellige varianter, som er designet til at holde små, nysgerrige fingre væk.

Kilder: Altomkost.dk, sundhed.dk, sst.dk

Det afhænger af dit barns alder, kost og eventuelle allergier, hvilket produkt du skal vælge. For at være sikker på, at du vælger rigtigt, er vores anbefaling derfor at tale med personalet på apoteket om netop dit barns udgangspunkt. Sammen finder vi den bedste løsning.

Hvis dit barn spiser efter De Officielle Kostråd, behøver det ikke at få yderligere tilskud udover D-vitamin. Det kan dog være svært at få sund og nærende kost i dit barn, hvis det for eksempel er kræsent eller allergisk. Her kan det være en god idé at give barnet en multivitaminpille, så du er sikker på, at barnets behov bliver dækket.

Det er stort set umuligt at spise os til de rette mængder D-vitamin. Om sommeren får vi vores behov dækket fra solen, men i vinterhalvåret anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle danskere spiser et dagligt tilskud af det vigtige vitamin. For børn over fire år drejer det sig om et dagligt tilskud på 5-10 µg fra oktober til april. For børn under fire år er det 10 µg D- vitamin året rundt.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen