Varmeterapi lindrer akutte rygsmerter Se relaterede produkter

 

Varmeterapi lindrer akutte rygsmerter

Av, av, av... akutte smerter i ryggen kan være yderst ubehagelige og vise sig i form af smerter i lænden, hold i ryggen, iskias nervesmerter, hekseskud, nakkesmerter, myoser m.v. Kært eller måske ukært barn har mange navne, og de mange betegnelser vidner om et særdeles udbredt fænomen i befolkningen.

Skønsmæssigt oplever 35-50 % af alle danskere rygsmerter i løbet af et år*. De kan opstå akut fra pludselige bevægelser, men de kan også udvikle sig til kroniske smerter. Rygsmerter koster årligt milliarder af offentlige kroner til behandling, sygedagpenge og førtidspension og er dermed et stort samfundsmæssigt problem**.

Mange slags symptomer

Smerter i ryggen kan skyldes rigtigt mange ting. Smerterne skal vurderes sammen med øvrige symptomer. Derfor er det afgørende at opsøge praktiserende læge, når der opstår akutte rygsmerter. Lægen kan stille alle relevante spørgsmål til symptomerne og vurdere den efterfølgende indsats ud fra sygehistorien.

Smerte sender signaler

Smerte er et komplekst fænomen, der styres af vores nervesystem. Smerte giver os mulighed for at opdage, at kroppen er blevet skadet, og at vi skal genoprette balancen og beskytte os mod yderligere skade. Med andre ord er smerte et advarselssignal om, at vi skal ændre på vores adfærd.

Hold kroppen i gang

Ved rygsmerter er det vigtigt at fortsætte med at bruge kroppen og lave rygøvelser efter anvisning fra læge, kiropraktor eller fysioterapeut. Det anbefales ikke at ligge i sengen mere end 1-2 dage, og man skal helst undgå at kravle ned under dynen. Lindring og behandling af disse smerter kræver en aktiv indsats, og de akutte rygsmerter bør allerhøjest vare seks uger***.

Få varmen på apoteket

På apoteket kan du hente råd, vejledning og de rette produkter til dine rygsmerter. Apoteket er din garanti for produkter med klinisk dokumenteret effekt, og der findes et bredt udvalg af både forebyggende og lindrende midler:

– På apoteket står vi klar med gode råd og vejledning omkring rygsmerter hos den enkelte. Vi spørger ind til symptomer og individuelle forhold og rådgiver på baggrund af vores dialog i skranken. Samtidig tilbyder vi en bred vifte af produkter, der kan afhjælpe eller lindre rygsmerter, som vi oplever er et stigende problem for mange danskere, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd ved rygsmerter

  • Undgå at ligge i sengen i mere end 1-2 dage
  • Fortsæt en aktiv livsstil, hvis det er muligt
  • Find årsagen til dine rygsmerter i samråd med din praktiserende læge
  • Lav rygøvelser på regelmæssig basis efter aftale med din læge, kiropraktor eller fysioterapeut
  • Kombinér dine rygøvelser med et varmeomslag eller varmeplaster til lokal lindring inden dine rygøvelser
  • Søg også læge, hvis du har vedvarende rygsmerter ud over seks uger

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.sundhed.dk, www.fysio.dk, www.patientvejledningen.dk og www.gigtforeningen.dk.


* Se artiklen "Rygsmerter" af Trine Brøndsted på www.sundhedsguiden.dk, sidst opdateret den 16. januar 2014.

** Se rapporten "De samfundsmæssige omkostninger ved rygsygdomme og rygsmerter i Danmark" fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, 2011.

*** Se artiklen "Rygsmerter" af Trine Brøndsted på www.sundhedsguiden.dk, sidst opdateret den 16. januar 2014.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen