Træning lindrer effektivt kroniske smerter Se relaterede produkter

Træning lindrer effektivt kroniske smerter

Mange lever med kroniske smerter hver dag, blandt andre de over 300.000 danskere, der har diagnosen artrose, eller slidgigt. Træning er et effektivt middel mod smerterne og kan gøre dagligdagen nemmere og højne livskvaliteten, siger fysioterapeut Martin Wezelenburg.

Ømme og stive led og et liv med daglige smerter. Det er hverdag for de danskere, der lider af artrose, også kendt som slidgigt. Og som er den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes. Slidgigt er en degenerativ ledsygdom, som langsomt ødelægger brusk og væv omkring leddene, hvilket hos nogle personer kan give smerter til følge.

Over 300.000 danskere lever med artrose, som ikke kan helbredes. Det er som udgangspunkt ikke farligt og er en naturlig proces, kroppen gennemgår. Mens nogle ingen følgevirkninger har af sygdommen, er andre stærkt plaget af voldsomme smerter, som påvirker funktionsevne, bevægelighed og nedsætter livskvaliteten.

Fysioterapeut Martin Wezelenburg arbejder til daglig hos Buddingevej Fysioterapi. Her hjælper han hver dag patienter, der lever med kroniske smerter til at få en mere smertefri hverdag ved hjælp af træning og bevægelse.

”Træning er smertelindende, fordi det frigiver smertestillende stoffer i kroppen. Når vi rammer et niveau med en passende mængde træning i en passende modstand, bliver kroppen automatisk mere modstandsdygtig over for smerter. Det gør patienterne i stand til at kunne bevæge sig bedre rundt i hverdagen, hvilket er med til at højne livskvaliteten,” forklarer han.

Smerterne forsvinder ikke af sig selv

Fysioterapeut Martin Wezelenburg behandler mange forskellige slags patienter. Både de, der lever med kroniske, progressive lidelser, men også personer der har fået en pludselig overbelastningsskade i lænd, ryg eller nakke. Uanset årsag og symptomer er det altid en god idé hurtigt at få tænkt bevægelse ind i kroppen, fordi det fremskynder helingsprocessen.

Martin Wezelenburg starter altid et nyt forløb med en grundig gennemgang af den enkelte patient. Er der tale om en overbelastning, vil hans råd være at få gang i langsom bevægelse fremfor belastning de første par dage, før man begynder genoptræningen. Viser kroppen derimod ingen tegn på overbelastning men kun er plaget af smerter, kan træning med belastning ofte starte op lige så stille og roligt.

Det tager ofte tid, før resultaterne begynder at vise sig, og derfor anbefaler han altid et forløb på minimum 6-8 uger med træning to gange om ugen. Selvom det kan gå frem og tilbage i forløbet, vil man inden for den tidshorisont opleve en mærkbar forskel i både smerter og bevægelighed. Men det kræver tålmodighed og en tro på, at det kan blive bedre. 

”Langt de fleste patienter med gigtrelaterede smerter kan blive tilnærmelsesvis smertefri. Det værste, man kan gøre, er at sætte sig i et hjørne og vente på, at smerterne forsvinder. For det sker altså ikke,” slår Martin Wezelenburg fast.

Træn dig GLA:D

Når Martin Wezelenburg træner patienter med artrose, er det som oftest med udgangspunkt i øvelserne fra træningsprogrammet GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark). GLA:D er udarbejdet af tre af Skandinaviens fremmeste eksperter inden for artrose og fysioterapi. Ifølge Martin Wezelenburg kan personer, der ikke lever med artrose, dog også få et stort udbytte af programmet.

”Øvelserne har rigtig mange gode elementer i forhold til balance, koordination og styrke. Derudover træner de signalsystemet op, som gør, at vi styrer kroppen bedre. GLA:D er det, som alle burde kunne. Programmet består af en del etbens-øvelser. Det er gavnligt, fordi gang og løb altid foregår på ét ben ad gangen,” forklarer han.

GLA:D-programmet består af en række stående, liggende og siddende øvelser, som styrker hele bevægeapparatet. Du kan finde programmet på Gigtforeningens hjemmeside her.

Lyt til kroppens signaler

En af de mange positive ting ved GLA:D er, at øvelserne sagtens kan laves derhjemme på egen hånd. Dog er Martin Wezelenburgs klare anbefaling, at man starter et træningsforløb op i samarbejde med en professionel. Man kan sjældent ødelægge noget ved at træne på egen hånd, men det er en god idé at få styr på øvelser og bevægelser først. Det er vigtigt, at programmet bliver tilpasset den enkeltes behov, ligesom du skal være opmærksom på ikke at overbelaste din krop.

Når du går i gang med træning, er det altafgørende, at du lytter til kroppens signaler, lyder Martin Wezelenburgs anbefaling. Det er vigtigt at skabe fremgang, men ’Less is more’. Så gå roligt frem, det er langt mere effektivt på den lange bane, end det vil være at gå for hurtigt frem og risikere at få en skade.

”Det er ikke et livsvilkår, at man skal have ondt resten af livet med artrose. Mange af de patienter, jeg møder, har lykkeligt glemt, hvordan det egentlig er at have det godt hver dag. Det er dog væsentligt at påpege, at smertebehandling aldrig er en lineær proces. Det går frem og tilbage, men på den lange bane vil det gå fremad. Derfor er det vigtigt at sætte delmål og huske dem”, forklarer han.

I få tilfælde tager det længere tid end de 6-8 uger, eller resultaterne udebliver helt. Her er det vigtigt, at du sammen med en fysioterapeut eller anden fagperson får fundet en anden løsning i form af andre øvelser, så din indsats bliver arbejdet værd.

Find noget, der er sjovt

Selvom GLA:D-programmet har bevist god effekt som smertelindring for patienter med artrose, er det ikke nødvendigvis løsningen for alle. Martin Wezelenburg påpeger, at det allersværeste for mange er at fastholde træningen og gøre det til en vane.

Her er det afgørende, at du finder en sportsgren, der er sjov, og som ikke overbelaster din krop. For når først du nyder træningen, vil du være langt mere tilbøjelig til at holde den ved lige. Derudover er det vigtigt, at du prioriterer den gode søvn, da den har afgørende betydning for at mindske de daglige smerter.

”Du skal ikke være bange, kroppen er stærk, og selvom smerter kan være invaliderende, er de sjældent farlige. Mit bedste råd er at komme i gang med en eller anden form for fysisk aktivitet. Det behøver ikke at være via en fysioterapeut. Det kan også være et bassinhold i varmtvandstræning, gåture, dans, træningscentret, eller hvad man nu er til. Husk at gå roligt frem, og ganske langsomt bygge på. Sådan vil du opnå de bedste resultater,” slutter Martin Wezelenburg.

Kilder: Gigtforeningen

GLA:D-programmet (Godt Liv med Artrose i Danmark) kan bruges af alle. Det styrker kroppens muskler og øger fleksibiliteten i leddene. Men det vigtigste er, at du finder en motionsform, der motiverer dig, samtidig med at din krop kan holde til belastningen. Du må gerne mærke let smerte under motion, det må bare aldrig blive for voldsomt.

Når du går i gang med træning, er det altafgørende, at du lytter til kroppens signaler, lyder fysioterapeut Martin Wezelenburgs anbefaling. Det er vigtigt at skabe fremgang, men ’Less is more’. Så gå roligt frem, det er langt mere effektivt på den lange bane, end det vil være at gå for hurtigt frem og risikere at få en skade.

Artrose er den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, og over 300.000 danskere lever med artrose. Det er en degenerativ ledsygdom, som langsomt ødelægger brusk og væv omkring leddene, der hos nogle personer kan give smerter til følge. Artrose kan ikke helbredes men er heller ikke farligt. Dog oplever nogle patienter mange smerter, som påvirker funktionsevne, bevægelighed og nedsætter livskvaliteten.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen