Vand er livets kilde - og elektrolytterne er hemmeligheden bag dette Se relaterede produkter

Vand er livets kilde - og elektrolytterne er hemmeligheden bag dette

Man siger, at ”vand er den livsgivende kilde til alt”, for der er ingen levende organismer på jorden, der kan overleve uden vand.  Det kan måske lyde lidt mærkeligt, når vand i sig selv ingen energi indeholder. Ikke desto mindre er det rigtigt, at vi kan overleve flere dage uden mad, men Ikke længe uden vand. Men hvorfor er vand så vigtigt for alt liv og vores krop?

Elektrolytter er dit vands bedste ven

Et af kostrådene i varmen lyder: ”Sluk tørsten i vand”. Når du drikker vand, bidrager det til, at væskebalancen opretholdes, når man husker at indtage den mængde væske, der svarer til det væsketab, som man har mistet i løbet af en dag. Væskebehovet kan variere meget pga. forskellige faktorer, inklusiv fysisk aktivitet og klima. Især idrætsudøvere har brug for et øget og regelmæssigt væskeindtag, da man under en træning, hvor man sveder meget, kan miste mere væske, end mange af os måske tror.

Sammen med den væske, som vi taber, har vi imidlertid også et tab af salte og mineraler gennem huden. Dette kan skabe en ubalance mellem væsken og den såkaldte elektrolytbalance (balancen af salte som natrium og kalium). Derfor er elektrolytterne de bedste venner til dit vand.

I kroppen er elektrolytternes primære rolle at kontrollere og bevare væskebalancen inde i og omkring cellerne. Elektrolytter er derfor afgørende for cellernes funktion. Du kan opleve svimmelhed, hovedpine, muskeltræthed og muskelkramper ved mangel på eller ubalance i elektrolytterne. Det kan derfor være en god ide at få tilført elektrolytter/salte i rette mængder sammen med vandindtaget.

Hvor meget vand skal vi egentlig drikke?

Hvor meget vand du har behov for at indtage, kommer an på, hvor meget og hvad du spiser, men også hvor aktiv du er, og hvilken temperatur du befinder dig i. Derfor er det svært at give en nøjagtig anbefaling, men sørg for i gennemsnit at indtage 1,5 liter. Kroppens måde at markere, at væskebalancen begynder at blive dårlig, er gennem fornemmelsen af tørst. Du kan også se det ved, at du f.eks. har en meget lille mængde urin eller mørk urin. Når du kommer i decideret væskemangel, begynder du at kunne mærke symptomerne. Lavt væskeniveau i kroppen kan være årsag til hovedpine, svimmelhed, sløvhed, dårlig koncentration og mundtørhed.

Hvordan bruges væskeerstatning til at genoprette balancen?

Mange af os oplever imidlertid også en mindre ubalance i væskeindtaget i løbet af dagen, og også her vil det gavne at holde forholdet mellem væske og elektrolytter i skak. Måske kender du det, at du føler, at du drikker rigeligt med vand i løbet af dagen, men dit vand slukker bare ikke rigtig tørsten? Dette kan skyldes en ubalance i elektrolytterne, som du oplever, og her vil du kunne forbedre væskeoptaget ved at tilføje en væskeerstatning eller en elektrolytopløsning til dit vand.

Hvis du f.eks. vågner en varm sommermorgen og drikker lidt almindeligt postevand inden din morgenløbetur, kan du risikere at komme hjem svedig, udmattet og svimmel. Din krop har sandsynligvis opbrugt meget af næringsstofdepoterne i løbet af natten, og under løbet mister du både væske og elektrolytter. Hvis du ikke hurtigt fylder depoterne op før eller efter løbet, forstyrres væske-elektrolytbalancen, og du kan få symptomer som svimmelhed, træthed, muskelkramper, hovedpine og kvalme.

Natrium, kalium, chlorid, magnesium, calcium etc. er mineraler, som når de opløses i vand bliver til elektrolytter. Elektrolytternes primære rolle er at kontrollere og bevare væskebalancen inde i og omkring cellerne, og de er derfor meget vigtige for opretholdelse af kroppens fysiologiske funktioner.

Glukose får natrium til at bevæge sig fra tyndtarmen ind i blodbanen, gennem en mekanisme, der kaldes for natrium-glukose-transportsystemet. Glukosen forbedrer natriumabsorptionen og hjælper til at forbedre din væskebalance hurtigere, og derfor skal væskeerstatningsprodukter indeholde både glukose og salt.

Væskeerstatning er en kulhydrat-elektrolyt-opløsning, som opretholder din væskebalance med det korrekte/afbalancerede forhold mellem kulhydrater og elektrolytter for at give en hurtig optagelse for at bevare væskebalancen i kroppen.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen