Vaginal tørhed - måske du kender følelsen? Se relaterede produkter

Vaginal tørhed - måske du kender følelsen?

Vaginal tørhed kan være en af ​​de typiske lidelser i overgangsalderen på grund af fald i østrogenniveauet. Det faldende østrogenniveau kan gøre huden i skeden og det ydre intime område tyndere, tørrere og derfor mere følsom.

Mange kvinder i overgangsalderen formodes at lide af vaginal tørhed. For nogle kvinder, kan dette også være et tabu at tale om, og i den forbindelse søger de ikke den hjælp og vejledning, når de oplever følelsen af generne. De hormonelle forandringer i overgangsalderen kan påvirke hele kroppen – også skeden. Bl.a. producerer kroppen færre kvindelige kønshormoner (f.eks. østrogener). Faldende østrogenniveauer kan gøre huden i skeden og i det ydre intime områder mere følsomt. Udover de typiske hedeture, kan vaginal tørhed i høj grad påvirke dit velbefindende.

Hvad er årsagen til vaginal tørhed?

Tørhed i skeden opstår ofte i forbindelse med de faldende hormonniveauer i overgangsalderen. Faldet i østrogenniveauet kan evt. påvirke elasticiteten af vævet i intimområdet, huden i skeden bliver tyndere og mere følsom, samt at der evt. produceres mindre vaginal væske.

De typiske symptomer som for eksempel en følelse af tørhed, kløe, svie eller smerte kan påvirke både det indre intime område (skeden) såvel som det ydre intime område samt skedeindgangen.

Konsekvenserne af vaginal tørhed og manglende elasticitet af slimhinden kan være mange. Sexlivet er ofte påvirket, da vaginal tørhed kan være forbundet med smerter og ubehag ved samleje. Andre dagligdags ting som at cykle, tørre sig efter toiletbesøg, sidde på en stol, gå en tur er ofte smertefulde og kan være med til at forringe livskvaliteten.

Måske vil det trøste dig:

Tørhed i skeden er ikke ualmindeligt. Under eller efter overgangsalderen lider mange kvinder af vaginal tørhed, men yngre kvinder kan også blive ramt.

Mulige årsager til vaginal tørhed

Der kan være mange forskellige årsager til vaginal tørhed, som f.eks.:

  • Overgangsalderen (fald) i kønshormoner, såsom østrogen)
  • Operation af evt. livmoderen og æggestokkene
  • Indtagelse af ”P-piller”
  • Amning
  • Stress

Ved ovenstående årsager, bør du altid søge råd og samt diskutere de relevante behandlingsmuligheder med din læge.

Sådan genkender du evt. vaginal tørhed

Tag evt. testen herunder, og se om du evt. er berørt af vaginal tørhed. Har du indenfor de sidste 4 uger haft følgende intime symptomer?

Tørhed                                           ja / nej

Kløe                                              ja / nej

Ømhed/irritation j                           ja / nej

Brænden                                        ja / nej

Smerter under samleje                    ja / nej

Smerter (også uden samleje)           ja / nej

Selvom du kun har sat kryds ved ”ja” én gang, kan dette evt. allerede være et tegn på vaginal tørhed. I tvivl tilfælde bør du kontakte din læge eller på apoteket.

Få hjælp til at afhjælpe vaginal tørhed

I dag findes der heldigvis mange muligheder for at afhjælpe vaginal tørhed. Både hos din egen læge og på apoteket vil du kunne få råd og vejledning og hjælp til at finde en løsning, der passer dig bedst.

 

Kilde: Vagisan

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen