Se relaterede produkter

Øret skal plejes og passes som huden

Årets sidste måneder byder som regel på lavere temperaturer, blæst og meget varieret vejr, hvor vinteren indimellem stikker hovedet frem. Temperaturforskellen mellem ude og inde bliver også større, og alt sammen er med til at udfordre huden, som er særligt eksponeret i ansigtet, på hænder og fødder.

Øret er særligt udsat i vinterperioden, og de fleste af os kender sikkert til de kolde, rødlige og nærmest følelsesløse ører, når vi eksempelvis har fravalgt at tage hovedbeklædning på og derefter træder ind i et opvarmet rum. Øret er på denne vis en fysiologisk radar, der hurtigt opfanger de forskellige påvirkninger.

Samtidig kan de fleste godt lide, at øret føles rent og velfungerende. Men mange af os glemmer alligevel at give ørerne den fornødne opmærksomhed og reagerer først, når skaden er sket og øret er blevet for tørt, for smertefuldt og for proppet med ørevoks.

Hudpleje til øret

En forebyggende behandling kan være vejen frem, hvis man vil undgå generne ved ørevoks. Det handler om at holde øret rent, smøre den ydre øregang med nænsomme plejemidler, så huden holdes intakt, elastisk og mere modstandsdygtig over for infektioner.    

– Nogle er udfordret af en snæver øregang, hårvækst i øregangen, høreapparat eller trangen til at pille i øret med en vatpind. Det er faktorer, der nemt kan medføre vokspropper, der så bliver en tilbagevendende udfordring. Her kan det især vise sig at være en fordel med en forebyggende indsats, som bevarer ørets naturlige evne til at rense sig selv, udtaler apotekspersonalet.

En god ørehygiejne er med til at understøtte ørets mange funktioner. Øret fungerer som et slags transportbånd, hvor ørevoksen under normale omstændigheder fragtes naturligt ud gennem øregangen. Ørevoksen medbringer døde hudceller, snavs og forskellige fremmedlegemer, som ikke hører hjemme i et ellers velfungerende øre.

Slip for øreskylning

En væsentlig sideeffekt ved forebyggende ørepleje er, at man højest sandsynligt kan undgå øreskylninger eller andre indgreb for at få fjernet ørevoksen. Ved at pleje og passe huden slipper man således for diverse forberedelser derhjemme og selve øreskylningen hos lægen med en særlig øresprøjte, hvor øret skylles med varmt vand, indtil voksproppen bliver opløst og kommer ud.

Et fokus på ørerne kan bidrage til en bedre livskvalitet, da vi alle har brug for kunne kommunikere og skabe relationer til andre mennesker. Hørelsen er vigtig for både børn, voksne og ældre og en forholdsvis overkommelig indsats med forebyggende pleje er altid en god investering og en nyttig vane for de fleste – uanset om man oplever små eller store gener af voksproduktionen.

Lyt til apoteket

På apoteket kan du altid hente inspiration, råd og vejledning til den forebyggende behandling mod ørevoks. Apoteket har et bredt udvalg af godkendte plejeprodukter og hjælpemidler til indsatsen.

– Det gælder om at finde den rette balance mellem ørets voksproduktion og en nænsom fjernelse af overflødigt ørevoks. På apoteket tilbyder vi forskellige produkter som eksempelvis voksopløsende ørespray, der smører øret på en naturlig måde. En god daglig hudpleje, også af det sarte øre, bidrager til øget velvære og kan forebygge flere hudrelaterede gener, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

 

Gode råd om ørepleje

  • Smør det yderste af øregangen med ørespray
  • Fjern aldrig selv ørevoks inde i øregangen
  • Brug gerne en håndklædesnip til at fjerne gammelt voks uden for øregangen
  • Vær særligt opmærksom, hvis du bruger høreapparat eller in-ear høretelefoner
  • Søg læge eller speciallæge, hvis du oplever alvorlige vokspropper
  • Spørg på apoteket om forebyggende behandling af ørevoksproblemer

 

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk og dagenssundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen