Vælg den rigtige shampoo til din hårtype Se relaterede produkter

Vælg den rigtige shampoo til din hårtype

Dit valg af shampoo skal passe til dit hår for at kunne yde den optimale pleje og beskyttelse. Vi guider dig til, hvordan du bestemmer din hårtype, og hvilken shampoo du skal vælge. Derudover får du gode råd til, hvordan du bedst passer på dit hår, så det ikke bliver slidt og tørt.

Et flot og velplejet hår er en vigtig del af vores udseende og fremtoning. Men hvordan giver du dit hår den optimale pleje, så det fremstår stærkt og sundt? En afgørende faktor er dit valg af shampoo, som skal passe til din hårtype for at kunne yde den bedste beskyttelse og pleje.

Der findes et væld af forskellige shampooer på markedet, og det kan være en jungle at finde hoved og hale i forskellige dufte, mærker, tilsatte olier og mineraler. De fleste kender følelsen af at have fedtet hår, når det er længe siden, det er blevet vasket, og her hjælper shampooen med at vaske de urenheder og sved væk, som samler sig i hovedbunden. Men vasker du håret for ofte, fedter det hurtigere, og hovedbunden kan tørre ud.

Bestem din hårtype og vælg shampoo

Hår kommer i mange forskellige teksturer og tykkelser. For at vælge den rigtige shampoo, er det vigtigt, at du ikke bare køber det, du plejer. Forsøg i stedet at finde frem til din specifikke hårtype. Har du svært ved at gøre det selv, kan du få din frisør til at hjælpe dig.

Som udgangspunkt findes der følgende hårtyper: 

  • Tørt og skadet hår

Er dit hår mat, trist og knækker let, er det et tegn på, at dit hår har brug for særlig pleje. Der findes flere forskellige årsager til, at håret bliver slidt, men som udgangspunkt skyldes det en ubalance i hovedbund og hårstrå. Det kan være, at hårstråene ikke kan holde på de naturlige olier, eller at hovedbunden ikke producerer nok olier. Vælg en shampoo, der egner sig specifikt til tørt og skadet hår og vask det i tempereret vand for at skåne det mest muligt.

  • Fedtet hår

Fedter dit hår nemt, kan det være tegn på, at din hovedbunds talgkirtler producerer for meget olie og sebum. Døjer du med fedtet hår, er det vigtigt, at du ikke vasker det for hyppigt. Ellers risikerer du at komme ind i en negativ spiral, hvor hovedbunden producerer endnu mere talg for at kompensere for de hyppige hårvaske. Vælg gerne en shampoo, der egner sig specifikt til fedtet hår, og som har olieregulerende egenskaber.  

  • Fint hår

Det fine hår er kendetegnet ved, at hvert hårstrå har en lille omkreds. Det fedter og filtrer nemt, og de fleste med fint hår kender problemet med, at håret let bliver fladt og klasker sammen. Du kan med fordel bruge en shampoo, der tilføjer ekstra volumen, hvis dit hår er fint. Derudover kan det være en god idé at tage kosttilskud dagligt, der styrker håret og giver det mere fylde.

Se udvalget af kosttilskud

  • Krøllet og kruset hår

Krøller er smukke, men de kan være svære at håndtere. Får dine krøller ikke nok fugt, risikerer du nemlig, at de tørrer ud, og at håret i stedet bliver kruset og uregerligt. Krøllet og kruset hår har godt af en shampoo, der tilføjer masser af fugt og ikke indeholder udtørrende ingredienser som sulfat og alkohol.

  • Normalt hår

Har du et hår, der ikke fedter, er tyndt, krøller eller er skadet, er det at definere som normalt hår. Selvom du med denne hårtype ikke umiddelbart skal tage nogle særlige hensyn til dit valg af shampoo, er det vigtigt, at du vedligeholder dit hårs sundhed med en god og nærende shampoo. 

Er du i tvivl om, hvilken shampoo der passer helt perfekt til dig og din hårtype, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket.

Vælg en shampoo, der nærer dit hår og hovedbund

Når du har fundet den rigtige shampoo til dit hår, er en af de vigtigste huskeregler, at du ikke bruger den for ofte. Vasker du dit hår hver dag, risikerer du nemlig at ødelægge hovedbundens naturlige balance.

En irriteret og sensitiv hovedbund kan være til stor gene. Hovedbunden vil ofte klø, ligesom du kan opleve, at der ryger flager fra hovedbunden. Lider du af tør hovedbund, er det vigtigt, at du skruer ned for hårvaskene og bruger en shampoo, der tilføjer masser af fugt og pleje. Vælg eventuelt en variant, der indeholder Tea Tree Oil eller Aloe Vera og E-vitamin.

Se udvalget af shampoo til tør hovedbund

Døjer du med skæl, vil din hovedbund have gavn af en særlig skælshampoo. Er du i tvivl om, hvorvidt du har skæl eller tør hovedbund, kan du kende forskel ved, at en tør hovedbund ofte drysser, mens skæl vil komme af i større flager. En skælshampoo indeholder plejende ingredienser, der reducerer skældannelse og beroliger hovedbunden.

Se udvalget af skælshampoo

Ønsker du at give dit hår den optimale pleje, er det vigtigt, at du vælger en shampoo, der egner sig særligt til din specifikke hårtype. Er dit hår kruset, krøllet, fedtet, fint, tørt eller normalt? Start med at finde ud af det og vælg derefter en shampoo, der passer til dig. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket.

Der findes et bredt udvalg af shampooer, der er særligt beregnet til at minimere skæl. De indeholder plejende ingredienser, der nedsætter produktionen af gærsvamp i hovedbunden og beroliger huden.

De fleste med krøller ved, at håret nemt tørrer ud, hvis det ikke får nok fugt og pleje. Et tørt krøllet hår vil ofte være kruset. Vælg en særlig shampoo, der egner sig til krøller og tilføjer håret fugt.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen