Vabler på fødderne? Sådan slipper du af med dem Se relaterede produkter

Vabler på fødderne? Sådan slipper du af med dem

Det varme vejr, bare tæer i skoene og mange udendørs aktiviteter gør sommeren til højsæson for vabler på fødderne. Fodterapeut Charlotte Midtgaard kommer her med gode råd til at undgå og lindre vabler.

Du tænker måske, at vabler på fødderne er en obligatorisk del af sommeren, og du bider smerten i dig, hver gang du tager et skridt og mærker skoen trykke mod den væskefyldte hud. Men vabler er ikke en tilstand, du bare bør acceptere, og der er flere ting, du kan gøre for at undgå dem.

Først skal man forstå, hvordan den irriterende tilstand opstår på fødderne. Vabler opstår nemlig, når huden bliver udsat for tryk eller friktion. På fødderne har du en død forhornet hud yderst og en levende underhud. De to lag hænger sammen via små bindinger, og hvis de bliver trykket eller rykket for meget i, brister de, så der løber væske ind mellem de to hudlag. Det er her, vabler på fødderne opstår.

”Den hyppigste årsag til tryk og friktion er, når din fod bevæger sig for meget i fodtøjet. Derfor sker det ofte, når du har en fodstilling som for eksempel hulfod eller platfod og ikke anvender individuelt fremstillede indlægssåler, så foden ’holdes stille’. Det kan selvfølgelig også være dit fodtøj, der ikke er hensigtsmæssigt. Det kan skyldes dårlig pasform, manglende stabilitet samt slid og skævheder. Vabler på fødderne kan også opstå på grund af manglende eller forkert pleje af dine negle og din hud,” fortæller Charlotte Midtgaard, der er statsautoriseret fodterapeut og klinikejer ved Vasegårdens klinikker i Fredericia.

Forebyg nye vabler

Det første skridt til at undgå vabler under foden er at overveje, hvad årsagen er til, at du fik vabler i første omgang. Herfra kan du prøve med forskellige tiltag.

”Hvis vablerne skyldes din fodstilling eller dit fodtøj, kan du afprøve, om det hjælper at skifte over til en anden sko. Hvis ikke bør du kontakte en statsautoriseret fodterapeut, der kan hjælpe med at korrigere din gang og finde det rette fodtøj for dine fødder,” siger Charlotte Midtgaard, der fortæller, at klimaet også spiller en rolle.

Hvis dine fødder nemt bliver varme og fugtige om sommeren, er der større risiko for, at du får vabler – særligt hvis du går i sko og sandaler uden strømper.

”Prøv at finde noget, der kan suge den overskydende fugt. Du kan for eksempel lægge et trusseindlæg i bunden af skoen. Der findes også mange forskellige typer footies, som du kan afprøve. Du bør dog gå efter materialer, som kan absorbere fugt,” forklarer Charlotte Midtgaard og tilføjer:

”Har du modsat tendens til tørre fødder, skal du tilføre huden fugt ved hjælp af en god fodcreme. Den rette fugtighedsbalance er med til at mindske risikoen for vabler på foden.”

Kan du ikke selv finde frem til, hvorfor netop du er plaget af vabler, kan du altid får råd og vejledning ved en statsautoriseret fodterapeut.

Det skal du gøre mod vabler

Selvom du tager alle forholdsregler, kan vabler på fødderne altid opstå. Hvis du kan, så undgå at prikke hul på vablen, da væsken er med til at beskytte underhuden, og får vablen til at hele hurtigere. Gør vablen for ondt, eller generer den for meget, kan du godt briste den, så længe du gør det på en måde, så du undgår infektion.

”Vask først din fod grundigt. Er vablen hel, så rens den i almindelig håndsprit uden gel efterfølgende. Generer vablen, så prik hul på huden forrest og bagerst på vablen med en steril nål, så væsken kan løbe ud. Du kan også suge væsken ud ved hjælp af en steril kanyle. Opstår der mere væske, vil dette, på grund af hullernes placering, presses ud, når du går,” forklarer Charlotte Midtgaard.

Hun fortæller, at du kun bør fjerne ’hudlåget’ på en vabel, hvis huden har forskubbet sig, da huden er med til at holde på fugten og dermed sikre hurtigere heling.

”Har du fjernet et låg, så rens efterfølgende med klorhexidinsprit 0,05%. Du bør altid slutte af med at beskytte både den hele og den bristede vabel med enten forbinding eller vabelplaster for at hindre urenheder i at trænge ind. Hvis huden viser tegn på infektion ved rødme, varme og hævelse, bør du kun anvende forbinding. Ellers risikerer du at lukke infektionen inde,” fortsætter Charlotte Midtgaard.

Ved tegn på infektion, blodvabler, dårligt kredsløb, diabetes og lignende, anbefaler Charlotte Midtgaard altid, at du kontakter en statsautoriseret fodterapeut eller din læge.

For flere råd mod vabler på fødderne kan du altid forhøre dig på dit lokale apotek. Her kan du også få hjælp til at finde de rette fodcremer og vabelplastre.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen