Se relaterede produkter

Ung hud med bumser

Når du er ung, får du desværre oftere bumser, fordi en øget mængde kønshormoner i din krop, får din hud til at producere mere hudfedt.

Alle unge kan få bumser i ny og næ, men næsten hver tredje dreng og pige i puberteten har så store problemer med uren hud, at det kræver en eller anden form for behandling. Akne og uren hud er ofte arveligt. Hvis en af dine forældre har haft det, forøger det desværre din risiko for at få det. Fede cremer og olieholdig kosmetik, som tilstopper hudens porer, kan også forværre problemet. Det samme kan stress, menstruation, visse typer medicin og doping med anabole steroider. Akne og uren hud vil ofte forsvinde af sig selv, når du nærmer dig de 25 år.

Hvorfor får unge bumser?

Når ung hud får flere bumser, hænger det sammen med, at kroppen i puberteten udskiller mange kønshormoner, som blandt andet stimulerer produktionen af hudfedt. Talgkirtlernes udførselsgange i huden kan samtidig blive så snævre, at hudfedt har svært ved at komme ud derfra. Det kan hobe sig op og danne hudorme. En hudorm er en tilstoppet talgkirtel, og den er ideel for aknebakterier, som netop lever af hudfedt. Aknebakterierne påvirker hudfedtet, så det får endnu sværere ved at komme ud af talgkirtlen. Samtidig danner bakterierne affaldsstoffer, som irriterer talgkirtlerne og skaber betændelse. Det fører til hævede og ømme bumser.

>> Se vores hudpleje mod akne

Hvad kan du gøre?

Du kan hjælpe din urene hud ved to gange dagligt at vaske dit ansigt med en mild sæbe med en lav pH-værdi. Du må ikke skrubbe, gnubbe eller kradse. Det gør kun problemet værre. Bagefter bør du give din hud fugt fra en vandbaseret ikke-stoppende creme eller lotion. Hvis din hud er meget uren, skal du tale med din læge om problemet, så du eventuelt kan få sat en medicinsk behandling i gang.

>> Se vores udvalg af vandbaserede cremer

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen