Undgå vokspropper i ørerne Se relaterede produkter

 

Undgå ørevoks-propper i ørerne

Ørevoks er en del af kroppens immunforsvar og det har en række gavnlige egenskaber. Men hvis ørevoks hober sig op i øregangen, kan det føre til nedsat hørelse, smerte, ringen for øret (tinnitus), svimmelhed og et kløende ubehag.

Et udbredt problem

Det er individuelt, hvor meget ørevoks vi producerer. Gener med ørevoks er en ret udbredt årsag til at søge læge eller gå på apoteket. Et studie har påvist, at 10 % af alle børn, 5 % af normale raske voksne, op til 60 % af ældre på plejehjem og 35 % af mentalt tilbagestående personer havde tilstoppede øregange på grund af ørevoks.

Hvorfor får man ørevoks?

Ørevoks kan sammenlignes med eksempelvis næsehår, øjenvipper, slim og spyt, der fra kroppens side hjælper med at beskytte os mod infektioner. Ørevoks smører vores øregange med et bakteriedræbende og vandskyende sekret, og det hjælper med til at holde støv, bakterier og andre fremmedlegemer ude af øret.

Øregang renser sig selv

Fra naturens hånd er øregangen selvrensende. Det betyder, at ørevoks under normale omstændigheder flyder ganske langsomt ud af øret helt af sig selv og let kan vaskes bort. Hertil kan man bruge et håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne den overflødige ørevoks.

>> Køb ørespray online hos apotekeren.dk her

Ingen vatpind i øret!

Vokspropper i ørerne kan skyldes kraftig hårvækst i øregangen, en smal øregang eller en s-formet øregang. Høreapparater kan også påvirke dannelsen af ørevoks. Vatpinde gør mere skade end gavn:

– Hvis du klør eller piller dig i ørerne med for eksempel vatpinde, vil dette også øge produktionen af ørevoks, og du risikerer at presse voksen sammen til en klump i bunden af øregangen. Ny ørevoks vil da lægge sig på denne klump, sådan at den til sidst aflukker hele øregangen. Når dette sker, bliver du lige så dårligt hørende, som når du holder dig for øret. I sjældne tilfælde kan det give betændelse og smerter i øregangen, lyder ekspertrådet fra ørelæge Lars Holme Nielsen.

Hvordan fjerner man ørevoks?

Som regel fjerner ørevoksen sig selv, da denne afstødes som små flager, der kommer ud gennem øregangen. Vokspropper skal til gengæld skylles ud med en opløsning, der frigør ørevoksen fra øregangen. Din praktiserende læge kan også skylle dine ører eller suge voksen væk med et øresug – begge dele med kontrol af et særligt otoskop, der kan se, om voksen vitterligt er fjernet. Er du bruger af høreapparat, bør du ikke selv fjerne ørevoksen, men overlade det til en ørelæge.

Gode råd om ørevoks og vokspropper:

• Brug aldrig vatpind eller lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig.

• Vælg håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig

ørevoks

• Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks

• Lær at skylle ørerne selv efter lægens anvisninger

• Undlad at pille i øret

• Søg læge, hvis du får smerter eller udflåd fra øret

• Få renset øret jævnligt ved en speciallæge, hvis du bruger høreapparat

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen