Undgå vabler med målrettet fodpleje Se relaterede produkter

Undgå vabler med målrettet fodpleje

De fleste af os har oplevet at få vabler på fødderne. Skiftet fra vinterfodtøj til forårs- og sommerfodtøj kan udvikle de smertefulde og væskefyldte blærer som følge af tryk og gentagende friktion fra fodtøj med dårlig pasform, eller fordi fødderne skal vænne sig til nye sko.

En vabel bliver dannet, når væske fra vævet lækker fra et belastet område og samler sig under det ydre hudlag. Vabler kan opstå lynhurtigt, og der kan gå op til et par uger, inden huden er helet igen. Hvis der går hul på vablen, kan den blive inficeret og gøre meget ondt. I de fleste tilfælde er vabler dog ufarlige, og helingsprocessen vil forløbe fredeligt.

– Vabler er et udbredt problem på denne årstid, hvor mange af os ofte skifter fodtøj og desuden er mere sportsaktive. Det giver en øget forekomst af vabler, men heldigvis kan man tage sine forholdsregler, udtaler apotekspersonalet.

Forebyg med vabelplaster

Samtidig kan vabler forebygges ved at bruge behageligt fodtøj, der mindsker tryk og friktion på det belastede område. Har du erfaring for, at dine sko gnaver eller trykker bestemte steder, så hjælper det at beskytte huden med eksempelvis et vabelplaster eller en anti-vabel stift[1]. Det gælder især, hvis du ofte skifter fodtøj eller har planer om at tage nyt fodtøj på.

[1]Se artiklen ”Vabler og gnavsår” på www.sundhed.dk(Fagligt opdateret 13.02.2017).

Tørre og rene fødder

Dine fødder kan nemt blive varme og hævede, når du træner meget, går lange ture og er ude i det varme vejr. Det øger risikoen for at få vabler. En god fodhygiejne kan hjælpe til med at forebygge vablerne. Hold derfor fødderne rene, tørre og velplejede – og brug gerne velsiddende, tynde strømper af naturmaterialer, som ikke folder eller strammer til nede i fodtøjet.

– En god fodpleje kan gøre underværker og være med til at forebygge vablerne. Det handler om at holde fødderne rene ved at vaske dem i lunkent vand og mild sæbe. Det kan også være en god ide at massere fødderne med en plejende fugtighedscreme eller komme talkum på fødderne, inden man skal i gang med sine aktiviteter, fortæller apotekspersonalet.

Gå på apoteket

På dit lokale apotek kan du hente gode råd, vejledning og produkter til både forebyggelse og behandling af vabler. Faguddannede medarbejdere står klar til at svare på dine spørgsmål:

– For mange er vabler på fødderne et stort irritationsmoment. Der findes gode muligheder for at forebygge, lindre og helbrede vablerne, så man fortsat kan have et højt aktivitetsniveau. På apoteket tilbyder vi en bred vifte af produkter fra vabelplaster, over anti-vabel stifter og til plejende cremer. Vi giver altid gode råd med på vejen, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod vabler

  • Brug vabelplaster til at forebygge og lindre vabler.
  • Behold vabelplastret på, indtil det selv falder af.
  • Hold øje med infektion i din vabel.
  • Sørg for rene, velplejede og tørre fødder.
  • Brug med fordel fodplejeprodukter som creme og talkum.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dkog www.iform.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen